DEVLETİN BEDAVA HAMALLARI .MALİ MÜŞAVİRLER
Attığım başlığa bir çok meslektaşım kızacak biliyorum. Meslektaşlarımın başlığa kızacak olması ne yazık ki gerçeği değiştirmemektedir.
Devlet , çalışmayan , atıl kurumları ile başaramadığı her işi ,Mali Müşavirlerin sırtına yüklemiştir. Ve biz bu uygulamaya itiraz edemiyoruz. Çünkü istatistiki bilgiler de bile karşımıza öyle cezalar çıkarıyorlar ki ; '' bu bizim işimiz değil , çalıştırdığın personellere yaptır.'' dediğimiz anda karşılaşacağımız yaptırımlar karşısında, küçük dilinizi yutarsınız.
Nedir , devletin yapamadığı , bedava hamalları olan mali müşavirlere yüklediği işler ? Saymakla bitmez mi diyorsunuz ? Haklısınız.Hepsini ele almaya değil yazdığım köşe , gazetenin tamamı yetmez.
BA BS Formları : Mal alış ,mal alış iadesi ,mal satış , mal satış iadesi , demirbaşlar giderler vb. hesaplarında KDV hariç 5000 TL ' yi geçen faturaların toplam tutarlarının ve fatura adetlerinin bildirilmesi gerekmektedir. Bildirimin amaçlarından biri sahte fatura kullanımının önüne geçmektir. Sahte fatura kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan devlet bu işi kendi kurumlarında görev yapan memurlar aracılığı ile yapamadığından topu mali müşavirlere atmıştır. Bu bilgilere erişilmesi için çalıştıracağı personele maaş ödemek zorunda kalacak olan devlet , işi mali müşavirlere bedava yaptırmaktadır.Üstelik yapmadığınız anda bildirim başı bin altı yüz TL ceza kesmektedir.
Çok sayıda beyanname verilmesi : Her ay KDV ve muhtasar beyannamesi rutin olarak verilmektedir. Yıllardır konuşulan fakat bir türlü yapılamayan KDV ve Muhtasar beyannamelerinin birleştirilmesi fikri bir türlü uygulamaya geçememiştir.Önceki yıllarda hiç olmayan , gelir vergisinin yarısı oranında ödenen geçici (piyasada ki ismi ile peşin vergi ) ,önceleri altı aylık dönemler halinde , şu anda ise üçer aylık dönemler halinde hesaplanmakta ve beyannamesi verilmektedir.
İş Kur Aylık İş Gücü Çizelgesi : Her ay SGK ' na işverenlerin çalıştırdıkları personelleri , ay içinde işe girenleri ve çıkanları , hangi işi yaptıklarını bildirmemize rağmen , SGK ile aynı Bakanlığa bağlı olan İŞ- KUR ' a da bildirimleri yapmak zorundayız.Maaş verdiği memurları arasında iletişimi sağlayamayan devlet , anında işin kolayına kaçmış ve bildirimleri bedava hamalı olan mali müşavirlere havale etmiştir.
SGK İşçi Kodları : SGK işçilerin gerçek ücretlerini belirlemek amacı ile personelleri ayırıma tabi tutmuş ve her mesleğe kod vermiştir.Yeterli personele sahip olmayan kurum bu işi de bedava halletmiş ve işin yapılmasını mali müşavirlere havale etmiştir.
Mükellef Bildirim Formları : İşverenlere ait bütün bilgiler dosya açılması sırasında hem Maliye ' ye hem de SGK ' na bildirilmektedir.Mali veriler ise beyanname yolu ile sürekli yenilenmektedir.Fakat hepsini bir araya getirecek personele ve bilgi birikimine sahip olmayan devlet, verilen bilgileri toparlayamamaktadır.Buna rağmen bütün bilgileri bir arada görmek istemektedir.Personeline yaptıramıyorsan nereye başvuracaksın ? Kime olacak tabi ki Devletin bedava hamalları Mali Müşavirlere
Kesin Mizanlar : Her sene Mart ve Nisan aylarında vermekte olduğumuz Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannameleri, mükelleflerin kar zarar durumlarını göstermektedir.Ve bu beyannameler içlerinde bir çok eki barındırmaktadır. Kesin mizanda istenen bilgilerin hemen tamamı gelir tablosu ,bilanço ve diğer ek mali tablolarda verilen bilgilerden elde edilebilmektedir.Buna rağmen Maliye Bakanlığı Kesin Mizanları da istemektedir.Mali Müşavirlere bedava hamallık yaptırmayı kendilerine verilmiş bir hak zanneden Maliye Bakanlığı yetkilileri kesin mizan konusunda işi bir adım daha ileri götürmüşlerdir. Bir program yardımı ile kolayca beyannamelere ek olabilecek kesin mizanlar , ayrı bir bildirim olarak istenmektedir. Unutmayın , ayrı bildirim ayrı ceza demektir.
Beyanname Formlarının Sürekli Olarak Değişmesi : Ne yapacağına , ne istediğine bir türlü karar veremeyen , Maliye Bakanlığı yetkilileri iki ya da üç ay arasında sürekli olarak beyanname formlarını değiştirmektedir.Yapılan son değişiklik ile zaten Mükellef Bildirim Formunda bilgisi verilmiş olan adres kodlarını istemektedir.Daha önce vermiş olduğumuz ve adres değişikliği olmadığı sürece de değişmeyecek bilgileri ( Adres değişikliği yapılması durumunda konudan Maliye haberdar edilmektedir.) yeniden yaptırmak , Maliye Bakanlığı yetkililerin beceriksizliğini ya da elimin altında devlete bedava hamallık eden Mali Müşavirler var iken neden personelimi çalıştırayım,fikrine sahip olduğunu gösterir.
Devletin kurumları Mali Müşavirleri bedava memur olarak kullanırken , Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları ile , TÜRMOB ne yapıyor mu diyorsunuz?
Hışşşttt sessiz olun.Onlar uyuyor.Uyanmasınlar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.