Faydaları İle Hint Bektaşi Üzümü

Hint bektaşi üzümü, Hindistan, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerine özgü bir ağacın ekşi tada sahip, besleyici bir meyvesidir. Binlerce yıldır Hint bektaşi üzümü Ayurveda tedavisinde kullanılmıştır. Ağacın meyvesi bugün hala ilaç yapımında kullanılmaya devam etmektedir.
Bektaşi üzümü olarak bilinen bu meyve tarımda "Amla meyvesi" olarak da adlandırılmaktadır. Üzüm ile benzer bir tada sahiptir. Sarı ve kırmızı üzümlere göre biraz daha ekşi bir tada sahiptir. Avrupa ve Asya'da bulunabilen bu meyve, 16. yüzyılda Londra'da popüler olmaya başlamıştır. Bektaşi üzümü, on dokuzuncu yüzyıl ilerledikçe İngiltere'de iyi tanınmaya başladı. Bektaşi üzümü pudinglerde, hamur işlerinde ve şaraplarda kullanılmıştır. Çin tıbbında uzun bir geçmişe sahip olan bektaşi üzümü, çeşitli rahatsızlıklar için doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır.

Hint bektaşi üzümü A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Bununla birlikte zengin bir potasyum, bakır, fosfor, manganez ve demir kaynağıdır. Hint bektaşi üzümü, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kandaki toksinleri temizlenmesinde ve kolesterolün düşürülmesinde rol oynar. Hint bektaşi üzümü bakır ve hemoglobin üretimine katkıda bulunur.

Hint üzümünün olası faydaları aşağıda listelenmiştir; Sindirime yardımcı olabilir: Hint Üzümü, çoğu meyve gibi lif bakımından yüksektir. Lif, yiyecekleri bağırsaklardaki hareketine yardımcı olur ve dışkıya hacim ekleyerek bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya destek olur. Bu durum kabızlık riskini azaltır. Çözünür lif (çeşitli meyvelerde bulunur) ayrıca gevşek dışkıları kalınlaştırmaya ve ishali hafifletmeye yardımcı olabilir. Hint üzümü ayrıca mide ve sindirim sıvılarının salınımını artırarak daha iyi sindirim, besin emilimi ve daha hafif, daha sağlıklı bir his sağlar. American Journal of Food Technology'de yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmaya göre hint üzümü ve hint üzümü tozu vücutta su tutmayı sağlar. Bu da kabızlığın giderilmesine yardımcı olur ve çeşitli gastrointestinal rahatsızlıklardan koruma sağlayabillir.
Yaşlanma karşıtı özelliğe sahiptir: Hint bektaşi üzümü, içerdiği yüksek C vitamini nedeniyle yaşlanma karşıtı etki gösterebilir. C vitamini, vücudun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmayı sağlayan hücresel hasarı önlemeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır.

Kan şekerini kontrol edebilir: Bektaşi üzümü, şeker hastaları için faydalı olan krom açısından yüksektir. Bu meyve insülin üreten küçük bir hücre grubunu aktive ederek şeker hastalarında kan şekerini düşürür. Kan şekeri seviyelerinin düşük olduğu durumlarda hücreler fonksiyonel enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Sonuçta, diyabetli kişilerin yaşadığı kan şekerindeki zararlı düşüşler ve yükselişler olmadan metabolizma daha güçlü olur. Krom, vücuttaki LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek, kalp sağlığı için kullanılan beta blokerlerin etkisini yükseltir.

Öksürük ve soğuk algınlığı tedavisini destekler: Bektaşi üzümü, Biomolecules dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, soğuk algınlığı ve öksürük için etkili bir tedavi sağlayan C vitamini açısından yüksek bir besindir. Bağışıklığı ve genel sağlığı iyileştirmek için kullanılan bir Ayurvedik sağlık takviyesi olan Chyawanprash'ın ana bileşenlerinden biridir. Hint üzümü aynı zamanda antibakteriyel, antiviral ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede de soğuk algınlığı ve ateş tedavisinde etkili olmaktadır.
Karaciğer sağlığını iyileştirir: Ayurvedaya göre, hint üzümü suyu içmek genel sağlığı ve gücü artırır. Bu durum hint üzümünün karaciğere yeniden enerji verme yeteneği ile ilişkilidir. Hint bektaşi üzümünün hepatoprotektif özellikleri üzerine Food & Function dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırmaya göre, meyve aşırı ilaç ve toksik metallerin zararlı etkilerini azaltmada etkilidir. Amla, serbest radikallerin temizlenmesine ve sonuç olarak detoksifikasyona yardımcı olan kersetin, gallik asit, korilagin ve ellagik asit gibi fitokimyasallar içerir.

Kilo kaybına yardımcı olur: Hint üzümü obezite ile savaşmaya yardımcı olabilir ve kilo kaybını destekleyebilir. Kolesterolü yakarak ve vücutta protein ve nitrojen tutulumunu artırarak kas gelişimine ve yağ kaybına yardımcı olur. Lif ayrıca vücuttaki atıkların giderilmesine ve iştah kontrolüne yardımcı olur. Bu sadece aşırı yemeyi engeller ve kilo kaybını destekler. Kilo vermek için sabahları ya hint üzümü tüketimi ya da gün ortasında bir bardak taze hazırlanmış hint üzümü suyu tüketimi tavsiye edilir.
Bağışıklığı artırır: Hint üzümü C vitamini, B vitamini kompleksi ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu besinler, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına ve ayrıca zararlı serbest radikallere karşı mücadeleye yardımcı olur. Hint üzümünde bulunan anti-inflamatuar kimyasallar, vücuttaki inflamasyon seviyelerini azaltmaya ve böylece enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olması sayesinde mevsimsel hastalıklardan korunmada etkili bir kış meyvesidir.

Diüretik olarak hareket edebilir: International Research Journal of Pharmacy'de yayınlanan bir çalışmaya göre hint üzümü, yüksek su içeriğine sahip bir meyve olmasının yanı sıra hafif idrar söktürücüdür. Bu durum, idrara çıkmanın artmasına neden olabilir. İdrar, vücuttaki istenmeyen toksinlerin yanı sıra fazla su, tuz ve ürik asidin giderilmesine yardımcı olabilir. Sonuçta, idrar söktürücü kullanmak böbrekleri sağlıklı tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda idrar ve rahim enfeksiyonlarını da önler.
Saçı besler: Hint üzümü kepek ve saç dökülmesi için iyi bir doğal tedavi yöntemidir. Hint üzümü bu özelliği doğal bir saç kremi olarak bilinir ve antibakteriyel özellikleri, saç derisi enfeksiyonunu önleyerek ve tedavi ederek kepekten kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca saçların beyazlamasını önlemede de rol oynar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR