Glisemik indeks nedir?
Kan şekerinizi dengede tutmanın altın kuralını keşfetmeye ne dersiniz? Glisemik indeks kavramını öğrenmek beslenmenize yeni bir bakış açısı kazandıracak. Gelin birlikte inceleyelim.
Glisemik indeks (GI), karbonhidratların kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini ölçen sistem olarak bilinir. Glisemik indeks değeri, karbonhidrat içeren gıdaların kan şekeri seviyelerini etkileme oranını gösterir. Glisemik indeks değerleri 0 ile 100 arasındadır. Beyaz ekmek ve glikoz 100, et ve yağ 0 olarak kabul edilir. Diğer gıdaların glisemik indeksleri ise referans noktaya göre değerlendirilir. Glikoz ve beyaz ekmek ise referans noktadır. Yavaş sindirilen gıdaların glisemik indeks değerleri düşük olurken, hızlı sindirilen besinlerin glisemik indeksleri yüksektir. Düşük glisemik indeksli gıdalar kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Glisemik indeks veya GI, karbonhidratların vücuda verdiği glisemik tepkilerin bir ölçüsüdür. Glisemik indeks aralığı 1 ile 100 arasında değişkenlik göstermektedir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinin daha hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Glisemik indeks değerini hesaplamak için glukoz referans alınır. Bu nedenle glukozun glisemik indeksi 100'dür.
Bu sebeple glisemik indeks, diğer şeker formlarına kıyasla kan şekerini yükselten gıdaların oranı olarak da tanımlanabilir. Glisemik indeks aynı zamanda karbonhidrat içeriği yüksek gıdaların kan şekerini ne kadar yükselttiğinin de ölçülebilmesini de sağlayan bir değerdir. Glisemik indeks değerini hesaplayarak öğünler planlanabilir ve bu sayede kan şekeri dengede tutulabilir. Glisemik indeks değeri hesaplanarak öğünler planlanabilir ve kan şekeri seviyeleri korunabilir.
Besinler düşük, orta veya yüksek glisemik indeksli gıdalar olmak üzere 3 gruba ayrılır. Besinlerin glisemik indeksi 0 ile 100 arasında değişmektedir. Gıdalarda bulunan karbonhidrat değeri, besinin glisemik indeksini gösterir. Besinlerin glisemik indeksi değerlerleri şu şekildedir.
Karbonhidrat içeren, glisemik indeksi yüksek olan besinlerin sürekli tüketimi, zaman içerisinde bazı ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Yüksek glisemik indekse sahip besinlerin tüketilmesi, kan şekeri değerlerinin ve buna bağlı olarak da vücudun dengesinin bozulmasına yol açar. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişiler ve kilo sorunu olanlar tarafından sürekli olarak yüksek glisemik indeksli ürünler tüketilirse bu durum sağlık açısından tehlikeli olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.