KELEBEK ETKİSİ
Kelebek etkisi, küçük bir durumun beklenmeyen, önceden bilinmeyen, ön görülmeyen ve kaos boyutlarına ulaşabilen hatta etkinin sürekli artması durumuna verilen addır.
Matematikçi olan Amerikalı Edward Norton Lorenz teorisinde şu ifadeyi kullanır: “Amazon Ormanları’ nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”
Olur mu canım! dediğinizi duyar gibiyim. Tabi bu durum, doğru olup olmadığı ispatlanabilirlik açısından mümkün olmadığı için sadece teoride kalmıştır.
Biz bu teoriyi insan yaşamıyla ilişkilendirdiğimizde, yaptığımız her küçük hareketin geleceğin oluşumunu etkilediğini fark etmeliyiz. Hiçbir şey nedensiz değildir, şuan olan şeyler gelecekte olacak olan şeylerin gereğidir.
Özetle parça, bütünün habercisidir ve parçadaki her değişiklik bütünü etkiler. Nasıl mı?
Yolda önlem alınmadan açık bırakılan çukur, insanların araçların zarar göreceğinin habercisidir. Söndürülmeden yol kenarına atılan sigara izmariti, ağaçların, ormanların, yerleşim yerlerinin yanacağının habercisidir.
Arızası giderilmeyen, bakımı yapılmayan bir elektirik tesisatı, bulunduğu mekanda oluşacak yangından kaynaklı insanları evsiz/işsiz bırakacağının habercisidir.
Kontrolsüz kullanılmaya devam edilen tarım ilaçları, insanların sağlığının bozacağının habercisidir. Anlayacağınız, insan olarak almadığımız, farkında olmadığımız en küçük önlem öncelikle kendimize, çevremize ve toplumumuza büyük zararlar verebilir.
Daha sağlıklı ve güvenli birey, aile, toplum için emniyeti/güvenliği hayatımızın önceliği haline getirmeliyiz.
İyilikle, sağlıkla kalın..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.