Merhaba
Merhaba. Bu günden itibaren her pazar birlikte olacağız. Farkında olmadığımız, sadece sorunlarımızın olduğu dönemlerde kendimiz ile ilgilendiğimiz, hem ruhsal hem de bedensel sağlığımız aslında o kadar önemli ki! İşte bu nedenden dolayı sağlığımızla ilgili basit (!) ama önemli konuları birlikte paylaşacağız.
Konu sağlık olunca kendimizi nasıl algıladığımız önem kazanır. Ruhen ve bedenen kendimizi iyi hissetmemiz önemli. Mutlu olmak her şeyin temeli. Mutlu olmak için çalışıp, mutlu olmak için harcıyoruz. Yediğimiz yemek güzel ise mutlu oluyoruz. Yediğimiz yemekten tad almıyorsak mutlu olmuyoruz. Ya da tersine; yemeğimiz çok güzel olsa bile fazla yemekten sonra keyif almıyoruz.
Sağlığımız konusunda en önemli noktalardan bir tanesini beslenme oluşturuyor. Dengeli beslenme her zaman söylenilen ancak çok az uyulan bir konu. Aldığımız gıdalarda nelere dikkat etmeliyiz? Satın alırken ve pişirirken nelere özen göstermeliyiz. Günlük tükettiğimiz gıda miktarı ve çeşitleri ne olmalı?
Sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden oluşan besin öğelerinden yeterli miktarda almalıyız.
Beslenme piramidi 5 ana besin grubunu içerir. Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tüketilmesi gereken gıdalara doğru gider. Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir.
Karbonhidratlar; pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır.
Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb.) sebze ve meyvelerde bulunur. Hücrelerimizin normal fonksiyonlarının gerçekleştirebilmesi için gereklidirler. Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynarlar.
Proteinler vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır.
Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, hüne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3"ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına neden olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır.
Evet, tüm bunları anlatırken ramazan ayında olduğumuzu ve oruç tutmanın öneminden de söz etmek gerekir. Oruç tutmak, organlarımızın dinlendiği, yenilenmeye vakit ayırdığı bir dönemdir. Vücuda dışardan yiyecek girmediği için organlarımız bu yiyecekleri sindirmek için uğraşmaz. Tam tersine kendini yenilemeye vakit ayırır. Tabi oruç tutmanın bir püf noktası var. O da iftar vakti yediğimiz yiyeceklerin niteliği.
Tüm gün boyunca dinlenen organlarımız, iftar vakti bizden kendisini yormayacak yiyecekler bekler. İftarda yoğun bir yemek yerine son derece hafif yemekleri seçmeli, ara vererek yemek yenmelidir. Örneğin bir çorba ile orucun açılması sonra yanında bir salata yenerek bir yarım saat ara verilmesi en ideal olanıdır. Daha sonra dilerseniz ızgara et veya sebze yemeği ile devam edebilirsiniz.