PAZAR YERİ KANUNU ve SAMSUN
Samsun bir garip şehir. En iptidai toplumlarda dahi, bir bina inşa edilmek istense, bir plan uygulanırmış.Pazar yeri şehirleşme de en insani ihtiyaç yeri olarak görülmüştür. Buna rağmen 21 nci asrı idrak eden insanımız, Samsun’da nizami bir Pazar yeri görememektedir., Geçmiş yönetimlerin yaptığı birçok kapalı Pazar yerleri YIKILMIŞ, YOK EDİLMİŞ-arsaları değişik amaclarlakullanılmaktadır.AB.yönlendirmeleri, bu konuda günümüz anlayışına uygun MODERN Pazar yerleri tesisini mecbur kılarken, Samsun için olaya baktığımızda , Sokak ve caddeleri , Pazar yeri olan bir şehir görmekteyiz., eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın gündeme getirdiği PAZAR YERLERİYLE ilgili yeni düzenleme ile, ilgili yönetmelik netleşerek uygulamaya konuluyor. Yönetmeliğe göre PAZAR YERLERİ modern bir ortama dönüştürülürken, bazı pazarların, yönetmeliğe uygun olmayanların ın kapatılacağıdır.Çevre kirliliği ve KANSEROJEN maddeler ihtiva ettiği için, NAYLON POŞETLERİN yasaklandığı, yerine ise KESE KAĞIDI kullanılmasının getirildiğidir.
Yönetmeliğe göre, Pazar yerlerinin yasaklara göre uygun kurulması için, Pazar yeri KURULUŞ KOMİSYONU oluşturulacak Komisyonda tüketici örgütlerinden temsilciler de bulunacak. Pazar yerlerinde ZABITA bürosu, ÇÖP TOPLAMA YERİ,HOPARLÖR LE DUYURU SES SİSTEM-AYDINLATMA –GÜVENLİK KAMERASİ ve TUVALET BULUNACAK.Mevcut pazarların yeni sisteme uyumu en geç 2017 de tamamlanacak. Yıl 2019 değişen ne var.Poset 25 kuruş !
Yönetmeliğe göre, trafiğe yük getiren ve alanı yetersiz olan pazarlar, ya uygun bir alana nakledilecek veya kapatılacak. Mevcut pazarlarla birlikte, sadece ORGANİK ürünlerin satıldığı semt pazarları da oluşturulacak. Pazarcılar çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapamayacak.BAĞRILMIYACAK. Tüketicilere karşı sözlü ve fiili kötü muamelede bulunulamıyacak. SATIŞLARDA POŞET YERİNE-KESE KAĞIDI , doğada çözülebilen ,ya da bezden imal edilmiş CANTALAR kullanılacak. Ürünlerin üzerinde BANDROLLU fiyat etiketi olacak. Bu değişim için 01.Ocak.2014 yılına kadar geçiş suresi verilmişti. Şimdiki tarih ise 2019.
ELEKTRONİK TARTI KULLANILACAK; Tüketicilerin haklarının korunması için, Pazarda 01.Ocak.2015 ten itibaren sadece ELEKTRONİK tartılar kullanılacak.
KIYAFETLER ; Pazarcılar Belediyelerce belirlenecek ve mevsime göre değişen kiyafetler giyecek.
YAKA KARTI ; Pazar esnafı yaka kartı takacak.
YER TAHSİSİ ; Pazar esnafına, ücreti karşılığı , Pazar Kuruluş Komisyonu tarafından yer tahsis edilecek. Vefat-Çalışamaz duruma düşme-hastalık- yada zorunlu hallerde satış yerleri, Belediye Encümeni kararı ile, Kanuni miraşçılara, devir ücreti alınmadan devredilebilecek.
ÇİN’deki POŞET YASAĞI; Çin’de 2008 de başlatılan POŞET YASAĞI, dört yılda 4.8 milyon ton PETROL yada buna eşdeğer 6.8 milyon ton kömür tasarruf edildiği. Naylon torba yasağıya, Plastik tüketimi 600 bin, Poşet kullanımı da 24 milyar adet azaldığı,açıklandı
. Bunlar iyi ve güzelde. SAMSUN İÇİN ne MANA İFADE EDİYOR ? Şehrimizde OLMAYAN nizami Pazar yerleri . Sokaklarda pazarcılık yapan ESNAF GERÇEĞİ. Birçok konuda olduğu gibi kağıt üzerinde kalacak , Yetkililerin İHTİYAR’ I iradelerine kalan bir uygulama mı olacak ? Her işin kolayına kaçan yöneticilerin, Bu konuda ne yapacakları MERAK KONUSUDUR.25 kuruşluk poşet uygulaması ise bu seçeneklerden en kolayı v kârlışı olarak görülecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.