Siyah Arabalar

 “Siyah” denilince insanın aklına çok şeyler gelebilir. Son zamanlarda “Siyah” denilince benim aklıma iki şey takılır oldu. Üst düzey kamu yöneticileri ile üst düzey (!) suç örgütü yöneticileri.
 Bunların hiç birisini yakından tanıyor değilim. Her vatandaş gibi medyaya yansıyan yönleri ile tanıyor ve haklarında bilgi sahibi oluyoruz. Bilgi ve buna dayalı kanaatimizin doğruluğu, medyada yer alan haber ve yayınların doğruluğu kadardır.
 Bu yazıda üst düzey kamu yöneticileri ve kamu görevlileri ile ilgili aklıma takılan bazı hususları dile getirmeye çalışacağım.
 Kamu yöneticileri ve görevlileri halktan aldıkları yetki ile halkı yönetmek ve halka hizmet etmek durumundadırlar. Bunun bazen “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diye izah edenler de bulunur.
 Ancak çoğu kez yönetenler, her ne kadar egemenlik millete ait ise de, milletin tarlada tapanda, atölyede fabrikada işi var, onları işlerinden alıkoymayalım diyerek bu yetkiyi istedikleri gibi kullanırlar.
 Bu yetki kullanımının olmazsa olmazı siyah renktir. Siyah olmadan kamu yetkisi kullanılmaz. Kamu yetkisi kullanılırken elbise siyah olmalı. Gözlük siyah. Varsa şapka siyah. En önemlisi arabalar siyah olmalı. Markası lüks, modeli yüksek zaten olacak. Ama illede rengi siyah olmalı.
 Arabanın rengi siyah olduktan sonra bir iki tane daha vazgeçilmez özellik olmalıdır. Önünde yanardöner bir ışık, camlarına içeriyi göstermeyen siyah film takılmalıdır.
 Bu siyah film işini bir türlü anlayamıyorum. Özellikle seçimle gelen üst düzey kamu görevlileri, seçim zamanı hep millet beni görsün, tanısın diye çaba sarfeder. Boy boy fotoğraflı ilanlar verirler gazetelere, televizyonlara. Sokak panolarına dev afişlerini astırırlar. Hep görünmek tanınmak için.
 Seçim olur kazanırlar. Hemen siyah filmli camların arkasına saklanırlar. Nedense hiç görünmek istemezler artık. Seçim kazanmak utanılacak bir şey değilki. Niye saklanma ihtiyacı duyarlar.
 Bu siyah arabaların plakaları da çok farklı olur. Karayolları Trafik Kanunu ve bununla ilgili yönetmelikte, araç plakalarının nasıl olacağı çok açık yazılıdır.
 Plakaların boyutları, zemin ve yazı renkleri açık açık yazılmıştır.  Sanırım bu konudaki mevzuatta bir eksiklik bulunmaktadır. Çünkü altın rengi kabartma yazılar unutulmuştur.
 Üst düzey kamu görevlileri için “Canlarının istediği gibi havalı plaka takabilirler” maddesi mevzuata eklenmelidir.
 Diğer mevzuatıda gözden geçirip şu temel eksiklikler tamamlanmalıdır. “Kamu yöneticileri kişisel reklamları için dev boyutta renkli, ışıklı panolar yaptırıp resimlerini koyabilirler. Bunun için gerktiği kadar kamu parasını harcayabilirler. Bu hiçbir şekilde zimmet sayılmaz. Bu reklamlarda siyah kullanma zorunluluğu yoktur”
 
 
 

 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR