Umudumuz Obama

Amerika Birleşik Devletleri"nde seçilen yeni başkan görkemli bir törenle yemin ederek görevi devraldı.
 Hangi görevi devraldı, Barak Hüseyin Obama? ABD"yi yönetme ve Amerikalıların tüm dünyada çıkarlarının korunması görevini. Başkanın yaptığı yeminin tam metninde neler yazılı dersiniz?
 Başkan Obama, Guantanamo"da yıllardır süren garip yargılamanın ve işkencenin 120 gün süre ile durdurulması emrini vermiş. Demek ki orada başkan mahkemeye emir verebiliyor. Koskoca ABD bile yargı bağımsızlığını tam sağlayamamış baksanıza.
 Ayrıca Başkan Obama ilk olarak telefonla Filistin Devlet Başkanını aramış.  Başkanın ilk günde yaptığı bu iki davranış müslüman ülkelerde büyük sempati oluşturmuş.
 Bir de şöyle düşünelim;
 ABD"nin ekonomik çıkarları ile müslüman ülkelerin ekonomik çıkarlarının paralellik göstermesi mümkün müdür? Tabi ülke çıkarı deyince, o ülkedeki halk kitlesi ile büyük sermaye kuruluşlarını karıştırmamak gerekiyor.
 Uluslar arası faaliyet gösteren dev şirketler ile onların faaliyet alanlarındaki ülkelerin kendince büyük şirketleri arasındaki çıkar ortaklığı değil kastımız.
 Örneğin ABD"li büyük bir petrol şirketi veya savaş uçağı üreten bir büyük ABD şirketi ile bir müslüman ülke halkının çıkarları çatıştığı zaman, sempatik Başkan Obama hangisini tercih edecektir?
 Kendi ülkesinin varlığı ve halkının çıkarları için yaşaması zorunlu olan dev şirketlerin çıkarlarını, bunların sömürdüğü ülke halklarının çıkarları ile nasıl dengeleyecek yeni başkan.
 ABD"nin dünya üzerindeki ve özellikle topraklarında petrol bulunan müslüman ülkeler üzerindeki politikası bellidir. Bu ülkelerin yönetimini ne şekilde olursa olsun kendi güdümünde tutmak istemektedir.
 Bunu siyasi ve ekonomik manevralarla yapamaz ise askeri müdahale ile yapmaktadır.
 Önceki başkanın özellikle müslüman ülkelere karşı izlediği askeri öncelikli politikalar, bu ülkelerdeki ABD karşıtı söylem ve tepkileri oldukça artırdı. Yeni başkan önce söz ve davranışları ile bu tansiyonu düşürecektir. Arkasından birkaç küçük manevra ile ABD karşıtı hareketleri yumşatıp onlarla diyalog ortamını oluşturmaya çalışacaktır. Bundan sonra o ülkelerin zaten kuklalaşmış yönetimleri ile yeni anlaşmalar ve birlikte hareket politikaları oluşturulacaktır.
 Sonuçta ABD"nin uluslar arası politikası ve çıkarları korunup sürdürülecektir.
 Hani eski zamanlarda (!) bir suç şüphesi ile karakola düşen zanlıyı konuşturup, ağzından laf almak için polisler iyi – kötü oyununu oynarlardı. Birisi şüpheliye sert ve kaba davranıp gözünü korkuturken, iyi rolünü oynayan, daha yumuşak ve şefkatli görünüp şüpheliyi çözmeye çalışırdı. Her iki durumda da sonuç şüphelinin aleyhine olurdu.
 Önceki başkan özellikle müslüman ülkelere karşı kötü polisi oynadı. Barak Obama iyi polisi oynuyor.
 Önceki zorla ırza geçiyordu. Yenisi korkarımki sempati ile yatağa atacak.
    

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR