YENİ NESİL YEREL YÖNETİCİLİK ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Siyaseten, 80’ li yıllar ve 2000’li yıllar da yaşanan iki büyük ekonomik değişim ve gelişim yaşayan ülkemizin, bazı illeri, örnek vermek gerekirse Kayseri, Denizli, Muğla, Aydın, Sakarya, Gaziantep, K.Maraş, Çorum, Kayseri, Afyon gibi illerimiz bu süreci çok iyi değerlendirdikleri ortadadır.Üretim ve istihdam alanında olsun, ithalat-ihracat seviyesinde olsun önemli hamleler yapan iller oldular.
Elbette Kamu yatırımı anlamında şehrin ihtiyacı olan okul, hastane, yol, su, enerji-dogalgaz, vb. altyapı ve üst yapı projeleri yapılmış, insanların günlük ihtiyaçları, şehre kolay ulaşım imkanları gelişmiş ve kolaylaşmıştır, buna mukabilde şehirde yaşama nüfusu artmış, ancak şehirde yaşamanın bedeli daha maliyetli hale gelmiştir.İl ve ilçe merkezleri fiziki olarak büyümüş merkez nüfusları buna parelel artmış, köyden kentlere bir yaşam akışı gelişmiştir.Buda köy ve kırsalda yapılan tarım-hayvançılık a dayalı üretimin azalmasına vesile olmuş, üretimden daha çok tüketici ağırlıklı bir sosyal yapı oluşmaya başlamıştır.
Artık günümüz dünyasında, değişen gelişen insan ve toplum hayatı ile ihtiyaçları büyük değişim ve dönüşüm göstermiştir, bu meyanda, kamunun da, Belediyeler ve yerel yönetimlerinde halka hizmete yönelik proje üretme anlayışı da değişmiştir.
Artık kamu hizmeti, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları yol, su, elektirk, park, bahçe, otopark, kaldırım, kanalizasyon işleri olmaktan öte, insana, çocuğa, kadına, yaşlıya, engelliye, hastaya, öğrenciye, esnafa, işsizlere, fakir ve yoksul halka dokunan, projelerin daha ön plana çıktığı bir öncelik haline gelmiştir.
Bu manada artık kamu ve yerel yönetimler, ihtiyaç duyulan mega projeler yanında, sosyal ve kültürel, sağlık ve sportif alanlarda daha iyi bir çalışma yapabilmek, her kesimin ihtiyacına dokunabilmek için kendisini ve kadrosunu oluşturup, projeler sunan ve geliştiren, toplumun tüm kesimlerine dokunabilen, yatırım ve hizmetler üretmek durumundadır. Bu anlamda yeni dönemde de değişim dönüşüm isteyen, ve buna yönelik projeleri ön plana çıkaran ittifak ve adayı seçimi kazanmıştır.
Bundan sonrası bu projelerin hayata geçmesi, halkın beklentilerine ne ölçüde cevap verebilme, ve karşılanabilmesine bağlıdır. Artık her alanda olduğu gibi, yönetimsel performansların, ehliyet, liyakat, şeffaflık ve adil bir yönetim anlayışının halkın takibinde, beklentisinde olacağı ve vatandaş olarak halkın, gelecek dönemi bu gözle değerlendireceği açıktır.
Yerel yönetimler üzerine yazı kaleme almışken burada ilimiz yerel yöneticiliği ve turizm anlayışı ile ilgili maalesef bügün ilimizin güzide tek kış turizm merkezinde yani “LADİK AKDAĞ KAYAK MERKEZİ” ‘ de yaşanan ve benimde geçen hafta sonu buradaki ziyaretimde bizzat şahit olduğum bir hususu buradan gerek Ladik İlçemiz yerel yöneticilerine, (Kaymakamlık ve Belediye), gerekse sayın Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın dikkatine sunmak isterim.
Gerçekten ilimizde tek kış merkezi olması hasabiyle gerek ilimizden gerekse çevre illerden de yoğun ziyaretçi akınına uğrayan “LADİK AKDAĞ KAYAK MERKEZİ” ile ilgili ilerleyen günlerde daha detaylı bir yazı kaleme alacağım, ancak geçen haftaki ziyaretimde gördüğüm ve şahit olduğum ve beni çok üzen sadece bu hususu özellikle burada belirtmek istedim ki, biran önce yetkililerimiz daha sezonun ortasında iken acil bir çözüm bulabilsin diye dile getirmek istedim.
“LADİK AKDAĞ KAYAK MERKEZİ” ‘ de şuan faal olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın Teleferik İşletmesi ile Kayak malzemeleri satış veya kiralama hizmeti veren butik bir cafe market işletmesi ile özel bir otel ve restoran kafe işletmesi yapan firma işletmesi bulunmaktadır.
Tesisin ziyaretçilerini Büyük oranda günübirlik gelip-giden ziyaretçiler oluşturmaktadır, özellikle hafta sonlarıda günübirlik ziyaretçi sayısı binleri geçmektedir, buna rağmen maalesef kayak merkezi ve çevresinde ziyaretçilerin ihtiyacını karşılayacak gerekli ve yeterli tesislerden bağımsız ziyaretçilerin kolay ulaşabileceği, umumi yani genel bir hizmet verecek bay-bayan “WC-LAVABO” bulunmamaktadır, ziyaretçiler piste yakın olması nedeniylede büyük oranda özel firmaca işletilen otel’e ait restoran girişindeki 2 kabinli “WC-LAVABO” yu kullanmakta, buradaki “WC-LAVABO” da yetersiz olması dolayısıyla tesis girişinde maalesef uzun kuyruklar oluşmakta, özellikle bayanlar, yaşlı annelerimiz, kadınlar, çocuklar, tesis girişinde, “WC-LAVABO” önünde soğukta, ciddi sıkıntı yaşamaktadırlar.
Yetkililerimizin konuya duyarlı davranacağını umuyor, ilimizin tek kış turizm merkezi olan “LADİK AKDAĞ KAYAK MERKEZİ” inde acil ihtiyaç olan WC-LAVABO ihtiyacının enazından bu sezon için seyyar kabinler getirilerek uygun yerlere yerleştirilmesi, ziyaretçilerimizin sezon içi mağduriyetinin giderilmesi, gelecek sezonlar içinse şimdiden bu ihtiyaça cevap verecek bir projenin hayata geçirilerek ilimize ve tesisimize yakışan vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak düzenlemenin yapılması ve bu eksikliğin giderilmesi ilimiz turizmine olumlu katkı yapacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.