1 MUHARREM KOBANİSİ
1 MUHARREM KOBANİSİ
1 Muharrem
Hicri yılbaşımız
Her yıl 10 gün aşağı gelir. Laik, İslam dışı dünyanın 31 Aralık Noel yılbaşısını hatırlayalım. Dünya tektir; bütündür. Dünyanın dört bir yanıda
İngiltere'sinden
Amerika'sından
Afrika'sından, sözde Müslüman Türkiye'sinden
Müslüman geçinen Suudi yüz karasından
Kuveyt'inden
aklına hangi ülke ve insan kitlesi gelirse onların tamamı, 31 Aralık'ta içkili lokantasında
diskoteğinde
biz gafil, uykudaki Müslümanlar da ya aynı masalarda veya televizyonlarımızın başında kimleri seyrediyorlar? Tek Vatikan Kardinallerini seyrediyorlar. Tek Fener Patriğini dinliyorlar. Onların arasındaki çekişmeler
kavgalar
gürültüler bize göre çok az!
Biz Müslümanlar yılbaşı konusunda ne yapıyoruz? Bayram mı? Matem mi? İranlı Şiî Müslümanlar ağlar zincirlerle dövünür. Biz Müslümanlar, oruç tutarız. Nafşile namazlar kılarız Aşura çorbası pişiririz; sevabını konu komşuya kase kase dağıtmakla bekleriz. Oysa cemaat olmalıyız; konu komşuyu Muharrem ayı boyunca 30 gün-akşam evlerimizde toplanıp bir yıllık ne yapacağımızı ortaklaşa dertleşmeliyiz halleşmeliyiz. Hiç olmasın ilk on gün, Aşura günlerini böyle geçirmeliyiz.
Aşura çorbasının fazileti, evimize daha çok Müslüman'ı davet etmekte ve her hangi Hoca efendiye bağlıysak o hoca efendinin veya halifesinin dualarıyla geceyi ihya etmekte ve dualara ortak amin demekte aramamızdadır.
Muharrem ayında tutulan oruç faziletlidir. İslam'ın barış huzur esenlik dini olduğunu Haram Ayları ihya etmemizle yaşatırız. Haram Aylardan olarak Muharrem'i sadece oruçla ve Aşura çorbasıyla geçiştirmeyelim.
Peygamberimiz sav Medine'ye hicret ettikten sonra Muharrem Ayı geldiğinde Medine'de yaşayan Yahudilerin oruçlu olduğunu öğrendi. 10. günü Aşura günü için; Bu ne orucudur? diye sordu. Yahudiler, Hz Musa , bir şükür olarak bugün oruç tutmuştur dediler. Peygamberimiz; Biz, Musa'nın sünnetini yaşatmaya sizden daha çok yakınız ve hak sahibiyiz diyerek kendisi ve Müslümanlar o gün oruç tuttular.
Aşura günü orucu konusunda Peygamberimiz herkesi müstehab bir oruç olarak serbest bıraktı, İsteyen tutar, isteyen tutmayabilir dedi.
Bilgin sahabilerden İbni Abbas; Yahudilere benzememek için Aşura gününden önceki günle sonraki gün ilave edildi dedi, böylece üç gün oruç tutmak sünnet olarak uygulanır oldu.
Hicret de önemlidir. Yılbaşı oradan gelir. Hicret, İslam'ca bir hayat yaşayabilmek için zemin araştırmak Taif'te, Habeşistan'da bulamazsak ta Medine yi aramaya devam etmektir.
Şirke karşı kıyam tevhidi ihyada ısrar azim, sabır ve sebatın en güzel örneği
İleriye daha sağlıklı hamle yapmak için geriye yay misali gerilmektir.
Daha gür filizlenip olgunlaşmak ve meyve vermek için müsait zemine geçiştir.
Zalimlere hadlerini bildirmek için güç toplamaktır.
Tembellikten aktifliğe korkaklıktan cesarete cimrilikten cömertliğe kibir-gururdan tevazua adavetten kardeşliğe tefrikadan birliğe
Kısaca riyadan ücuptan hasetten vs. manevi hastalıklardan arınıp, ihlas ve ihsanı kuşanmaktır Hicret.
Hicret, sadece İslam ümmeti değil, Hz Adem'den beri bütün dinlerde, tüm insanlık için tarihi bir olaydır. Öyle büyük bir olaydır ki, Ömer ra tarafından İslami takvimin başlangıcı olarak alınmış. Tüm sahabeler de ra icma ve ittifakla kabul etmişlerdir.
Ancak gel gör ki hicret, takvim yapraklarında nostaljik bir anı, 1435 yıl önce Arabistan'da yaşanmış sıradan bir göç durumuna indirgenmiş. Bizim kültürümüzle, hatta İsa as veya herhangi bir peygamber ve peygamberi öğretiyle alakası olamayan miladi yılbaşı, haftalar hatta aylar öncesinden hazırlıklarla, malum odaklarca neslimizin kulak, göz ve beyinlerine doldurulurken, hicri yılbaşının gündeme gelmesi konusunda yaprak kımıldamıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.