15-16 HAZİRAN DEMOKRATİK DİRENİŞİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ !
Bir ülkede unutulmayan günler vardır; bu günler; işçilerin ve emekçilerin "O'nların ailelerinin" ;bunun yanında aldıkları üç beş kuruşla geçinenlerin, hergün verdikleri aş iş ekmek için yaşamsal hayat mücadelelerinin, işsiz güvencesiz çalışan halk kitlelerinin, vicdan sınırlarını da aşan bir haksızlıkla işten çıkarılanların kutsal ve ışık dolu günleridir.
O günlerde; "27 mayıs Anayasası'yla işçiler ve halk lehine" getirilen yasaları ve demokratik hakları bir, bir ; geri almak isteyen sömürgen burjuva, sermaye yanlısı iktidarı, işçi karşıtı karar almak için harekete geçirdiler. Grev ve toplu sözleşme yasalarındaki yapacakları değişikliklerle DİSK'in kapatılmasını amaçlayan iktidarın Çalışma bakanı'nın o gün;"Çok yakında DİSK'in canına ot tıkayacağız" ifadesi ve 15.5.1970 "Türk iş'den başka konfederasyon kalmayacak;" Milliyet haberi, sömürgen sermayenin; işçi ve emekçi'nin haklarına saldırının tarihsel kanıtıdır.
15-16 haziran'da "Tasarı Anayasaya aykırıdır" "DİSK kapatılamaz " demokratik uyarılarıyla; 168 fabrika ve150 bin işçi; hükümet tarafından dolayısıyla, kazanç hırsıyla yanan piyasaya karşı direnmek için meydanlara yürüdüler. (Satılan fabrikalar hepimizin belleğindedir.) Eylemler İzmir, Ankara, Zonguldak'ta da eşzamanlı demokratik eylemler sürdü. İşçilerin direnişini, birleşmelerini, engellemek için Galata köprüsü kapatıldı, vapur seferleri iptal edildi. İşçi ve emek sömürgeni, sermaye sevdalısı iktidarların bugün de benzeşmelerine tanık olduğumuz saldırıları, dolayısıyla polis müdahalesinde, açılan ateş sonucu 3 işçi, demokratik hakları için mücadelede yaşamını kaybetti. Unutulmadılar ve unutulmayacaklar saygı ile anıyoruz. 200 den fazla işçi de yaralanan polis müdahalesinden hemen sonra, üç ay süren bir sıkı yönetim de ilan eden burjuva yanlısı iktidar; 5 bin işçiyi kapı önüne koyarak toplum barışına indirilen en büyük "sivil darbe"lerden birini uygulamıştır. Disk yöneticileri açılan davalarda suçsuz bulunmuşlardır. İşçi sınıfının birlik dayanışma ve üretimden gelen gücünü bilgi yüklü, bilinçli bir şekilde demokratik hak olarak kullandığı "15-16 haziran" işçinin şanlı direnişi olarak tarihe geçmiştir. O zaman ki iktidarın değişiklikleri Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Halkı aydınlatmak için eklemek gerekir ki; 27mayıs Anayasası; sömürgen işbirlikçi sermayenin en çok saldırı yaptığı Anayasadır. Bugünlerde yapılmaya girişilen Anayasaya örnek olmaması için hala saldırıya uğramaktadır.
Saygılarımla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.