3 MEKTUP
3 MEKTUP
Bugün köşemizin konusu 3 mektup. Malum herkezin bildiği gibi insan hayatında inişler çıkışlar olduğu gibi güçlü ve güçsüz olduğu zamanlarda vardır.
Bireyden topluma doğru çoğaltıkça hiçde senin düşündüğün gibi olmadığını görürsün , bir çok şeyi hayret edersin , düşünürsün ve hatta küsersin bile çevrende olup bitenlere , çünki sen haklısındır. Yüzde yüzde haklı olduğun gibi doğrusundurda.
Ancak biliyormuyuz ki çok çok yanıldığımızı o doğru senin doğrun başkalarını göz ardı ederek kendi doğrumuz , ne anlam ifade ediyordu.
Bütün bunlar bireylerin düşünceleri , o kişilerin arasından elbet sende bir bireysin.
Güç güçlü olmak , güçün güven verdiği gibi güçlü olmanında avantajları vardır.
Bireyden çıkıp toplumsal yaşam içine bakıldığında bir çok kişinin yönetici olmak istediğini görürsün.
Fakirin zenginlik hayali olduğu gibi ne yapacaktı ki fakir zengin olduğunda kendisi için çok rahat bir yaşam çevresi için itibar , birde çok iyi niyetliyse topluma faydalı birey olabilmek.
İnsan neden yönetici olmak isterde bir çoğu başaramaz , başarılı olanlarda bırakmak istemediği gibi bıraktığında en büyük korkusu yalnızlık korkusu.
Korku endişe ve yalnızlık insana bir çok olumlu ya da olumsuz işler yaptırdığı gibi hiçbir bireyin içine düşmek istemediği endişelerdir.
Bütün bunlardan yola çıkarak konumuz yönetilmek değil kendi doğru ve düşünceleri ile yönetmek istek ve arzusu.
Ancak bu kolay olmaz tabii ki her dönemde ve her çağda olduğu gibi.
Başlangıç ve bitiş vardır. Sıra geldi malum 3 mektuba ;
Zamanın birinde vezirleri halk seçermiş , halkın içindede vezir olmak isteyen bir çok insan varmış. Gel zaman , git zaman vezir hastalanmış görevi bırakmak zorunda kalmış.
Vezir aday adayları halka bir çok vahatler , sözler vermeye başlamışlar bunlardan birisi emeğine ulaşmış vezir olmuş.Eski vezir, görevi bırakırken yeni vezire 3 mektup bırakır. “Başın sıkıştıkça sırasıyla aç uygula” der.
Memlekette vezire tepkiler artınca, yeni vezir ilk mektubu açar, “Eskileri kötüle”yazma ktadır. Öyle yapar, bir süre ortalık sakinleşir ancak tekrar tepkiler artınca ikinci mektubu da açar, “Yanındakileri kötüle”yazmaktadır. Öyle yapar, ortalık bir süre sakinleşir ama çok geçmez tekrar artar tepkiler. Vezir üçüncü mektubu açar. Mektupta “Sen de üç mektup yaz bırak görevini bir bahane bul kaç” yazmaktadır.Vezirde öyle yapar bu bir gelenek olduğunu bilen vezir yerine gelecek olan vezirin işini kolaylaştırmak için kendisine bırakıldığı gibi üç mektup yazar ve görevini bırakır kaçar.
Hikaye bu ya bu tip sözler atasözleri gibi boşa yazılmamışdır mutlaka bir felsefi yanı vardır.
Her şeyin başlangıcı olduğu gibi itirazın isteğin arzunun sonuda vardır.
Sevgiler saygılar benden her başladığımız bitişin olabileceğini düşünerek sağlıklı güzel günlerin siz değerli okuyucularımızın olmasını dilerim.
Sedat Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.