Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Bitki çayları hakkında

Sinirlerinizi sakinleştirmeye yardımcı olacak sıcak bir fincan çay gibisi yoktur.
Bitkisel çay uyku için popüler bir seçimdir çünkü neredeyse kahve kadar kafeinli olan siyah çayın aksine, içinde çok az kafein bulunur veya hiç kafein yoktur.
Manolya bitkisinin kurutulmuş kabuğu, tomurcukları ve saplarından yapılan manolya çayı, geleneksel tıbbın birçok formunda doğal bir uyku yardımı olarak kullanılır. Bitki yatıştırıcı etkileri olan iki bileşik olan honokiol ve magnolol içerir. İnsanlarda yapılan araştırmalar yetersiz olsa da, bazı eski hayvan çalışmalarında hem honokiol hem de magnololün uykuyu tetiklemeye ve uykusuzluğu azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Yeni doğum yapmış kadınlarda yapılan bir çalışmaya göre, 3 hafta boyunca manolya çayı içmek bir kontrol grubuna kıyasla depresyon ve uyku kalitesini önemli ölçüde iyileştirmiştir. Yine de manolya çayının insanlarda uykuyu nasıl etkileyebileceğini daha iyi değerlendirmek için daha yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.
Yeşil çay, farklı lezzeti ve sağlığa faydaları ile bilinen popüler bir çay türüdür. İlginç bir şekilde, bazı çalışmalar yeşil çayın uyku kalitesini artırabileceğini ve uykusuzlukla mücadele edebileceğini öne sürmektedir. Örneğin, 20 yetişkin üzerinde yapılan küçük bir çalışmada, düşük kafeinli yeşil çay içmenin normal yeşil çay içmeye kıyasla uyku kalitesinin artması, stresin azalması ve yorgunluğun azalması ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Diğer araştırmalar, yeşil çayda bulunan epigallokateşin-3-O-gallatın (EGCG) yeşil çayın yatıştırıcı etkisi için teşekkür edilebileceğini göstermektedir. Gece yerine gün boyu yeşil çay içmek, yorgunluğun azalmasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, strese bağlı hormonları ve nörotransmitter heyecanını azaltarak beyninizin rahatlamasına yardımcı olan teanin adlı bir bileşiktir. Ancak düşük kafeinli olduğundan emin olun; matcha gibi bazı yeşil çay karışımları yüksek kafein içeriğine sahiptir ve gece çok geç saatlerde içerseniz uyumanıza engel olabilir.
Papatya çiçeği binlerce yıldır tıbbi olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlar arasında saman nezlesi, mide-bağırsak rahatsızlıkları, yaralar ve uykusuzluk yer alır. Papatya çayı içmenin uyku kalitesini artırabileceğini gösteren sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Papatyanın sakinleştirici etkisi apigenin adı verilen bir flavonoid bileşiğinden kaynaklanmaktadır. Bu bileşik, beyindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanarak kaygıyı azaltmaya ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, doğum sonrası papatya çayı içen kadınların depresyon belirtilerinde azalma ve uyku kalitesinde iyileşme bildirdiğini göstermektedir. Ayrıca, papatya çayı içen yaşlı yetişkinlerde uyku kalitesinin papatya çayı içmeyenlere göre daha iyi olduğu bildirilmiştir.
Kediotu, bitki veya takviye olarak kullanılan bir çiçekli bitki türüdür. Bitkinin kurutulmuş kökleri, bazen doğal bir uyku yardımı olarak kullanılan kediotu çayı yapmak için kullanılır. Kediotu kökünün tam olarak nasıl çalıştığı net olmamakla birlikte, anksiyeteyi azaltıcı etkileri olduğuna inanılan gama-aminobütirik asit (GABA) adlı bir nörotransmitterin seviyelerini artırabileceği düşünülmektedir. Birkaç çalışma, kediotu kökünün anksiyeteyi azaltmaya, uyku kalitesini artırmaya ve rahatlama ile sakinlik duygularını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak kediotu çayının spesifik etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR