Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Satvik Beslenme hakkında

Diyet yapacak olanlar öncelikle diyet kavramını iyi kavramaları gerekir. Bunun bilincinde olarak uygulamaları gerekmektedir. Diyetin ne demek olduğunu bilmeden uygulama yapmaya geçmeniz istemedik durumlara sebebiyet verebilir. Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında bu yanlış bilinen bir durumdur. Diyet; günlük beslendiğimiz beslenme programına verilen isimdir.
Satvik beslenme, kökleri 5000 yıl öncesine dayanan, Hindistan'ın geleneksel tıbbi sistemi Ayurveda’ya özgü bir beslenme şeklidir. Ayurveda’ya göre yaşamın her alanında dengeyi bulmak, genel sağlık ve mutluluğun anahtarıdır. Satvik diyet, zihinsel, ruhsal ve fiziksel sağlığı destekleyen yüksek lifli, düşük yağlı, vejetaryen ve dengeli bir beslenme biçimidir.
"Satvik", Sanskritçe bir kelime olan "Sattva" kelimesinden türemiştir. Sattva, saflık, temizlik, bilgelik ve dengelilik anlamına gelir. Hint yoga felsefesine göre satvik beslenme, iç huzuru, ruhsal dinginliği ve sağlıklı bir yaşamı destekleyen bir diyet türüdür.
Satvik diyet, taze ve doğal olarak yetiştirilen yiyecekleri kapsar. İşte satvik beslenmenin temel unsurları; meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, sert kabuklu yemişler, doğal süt ürünleri ve baldır.
Bu diyetin, zihinsel berraklık sağladığı, mutluluk ve sakinlik hissi oluşturduğu düşünülmektedir.
Satvik beslenmenin uygulanabilmesi için belirli kurallara uyulması gerekir.
Taze ve doğal yiyecekler tüketilmeli. Bir gün önceden pişirilmiş yemekler ertesi gün yenmemelidir.
Kimyasal içerikli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı. Mikrodalga, konserve ve genetiği değiştirilmiş yiyecekler önerilmez.
Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
Et, balık, yumurta ve kümes hayvanları tüketilmemelidir.
Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.
Sadece yemek yemeye odaklanılmalı. Yemek sırasında konuşmak, TV izlemek ya da çalışmak sindirimi olumsuz etkiler.
Satvik beslenme et grubundaki besinleri tamamen kısıtlaması bazı bilim çevreleri tarafından eleştirilmekte ve zayıflama temelli bir diyet olarak görülmemektedir. Özellikle protein alımına dikkat ederek uygulanmalı ancak o zaman kilo kaybı görülebilmektedir.
Düşük kalorili: Çiğ veya hafif pişmiş sebzeler, haşlama ve fırınlama gibi yöntemlerle hazırlanır, sağlıksız yağlardan kaçınılır.
Yüksek lif içeriği: Bağırsak hareketlerini hızlandırır, kabızlığı önler ve uzun süre tok hissettirir.
Metabolizmayı destekler: Sindirimi kolaylaştırarak kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Satvik beslenme, zihinsel ve fiziksel dengeli bir yaşamı hedefleyenler için ideal bir diyet programıdır. Ancak, bu diyeti uygulamadan önce kendi ihtiyaçlarınızı ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurmalı, bir uzmana danışmalısınız.
Diyet konusunda toplumumuzda yalnızca zayıflamak için aç kalmak gibi bir yanlış inanış mevcuttur. Diyet yalnızca kilo vermek veya yalnızca kilo almak için yemek veya yememek değildir. Diyet sağlıklı bir yaşam için uygulanan beslenme programı olarak tanımlanabilir. Diyet yapmak isteyen kişiler kulaktan doğma bilgilere ve beslenme uzmanı olmayan insanların tavsiyelerine uymak gibi bir hata yapmamalıdır. Uygulanacak program için bir diyetisyen yardımı faydalı olacaktır. Güzel ve sağlıklı bir diyet isteniliyorsa diyetisyen kontrolünde olmak şarttır. Aksi halde ekmeksiz diyet, lahana diyeti ve bu benzeri diyetler bir sonuç vermeyecektir. Diyetisyenler diyeti uygulayacağı kişinin öncelikle belirli özelliklerine göre program uygular. Bu özellikler cinsiyet, yaş, kilo, boy, kas ve yağ oranı, günlük fiziksel aktivitelerdir. Günlük enerji ve protein alımı bu özellikler çerçevesinde değerlendirilir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan bu programlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Her insanın diyeti kendine özgüdür. Herkesin alması gereken kalori, olması gereken ağırlık ve metabolizması aynı değildir. Kişiye özel listeler oluşturulur. Yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve benzeri maddeler oranlarıyla dengeli şekilde dağıtılır. Kişi rahatlıkla diyetini uygulamaya geçebilir. Bilinen diğer bir yanlış diyetin yasak listesi olduğu anlayışıdır. Diyet yediklerinizin toplamı demektir. Almanız gereken protein, karbonhidrat ve yağ oranları eşit şekilde olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR