Helal Gıdayı Önemsiyor muyuz?
Her Müslüman, yiyip içtiklerinde helal ve harama dikkat etmek mecburiyetindedir. Her şeyin birbirine karıştığı, para için her şeyin sahtesinin yapıldığı günümüzde ise daha çok dikkat gerekiyor. Sadece para için değil; ideolojik olarak, dini amaçlarla da yanlış/sahte/haram gıda ve içecekler piyasaya sürülmektedir.
Müslüman her önüne geleni yiyip içemez. O sadece helal-haram ölçüsü içerisinde beslenebilir. Çünkü, haram ile beslenen bir vücut haram bir vücuttur. Cennet ise haram ile beslenen vücutlara haramdır. (A.E.)
Bu itikadi kural bilindiği için, insanımıza yanlış/ sahte/ haram yedirmek- içirmek amacıyla da piyasaya gıda sürülmektedir.
Yiyip-içtiklerimize çok dikkat etmek mecburiyetindeyiz. Gıda, helal ve sağlıklı olmazsa maddi ve manevi hastalıklar otomatik olarak başlayacaktır. Bunu biliyoruz değil mi?
Marketten aldığımız tavuk; nasıl yetiştirilmiş, nasıl ve nerede kesilmiş, nasıl temizlenmiş, nasıl ambalajlanmış bilmeliyiz.
Kasaptan aldığımız et, sakatat; nasıl yetiştirilmiş, nerede ve nasıl kesilmiş, nasıl temizlenmiş, nasıl tüketime hazırlanmış bilmeliyiz.
Yediklerimiz sadece hayvansal gıdalar değil. Yüzlerce çeşit gıda maddesi var. Bunların Türkiye"de üretileni de var, dışarıdan geleni de var. Dışarıdan Müslüman olmayanlardan alınanların, İslam"ın helal-haram ölçüsüne göre imal edildiğini söylemek tabi ki mümkün değildir.
Türkiye"de imal edilenler için de benzer bir durum söz konusu olabilmektedir. Çünkü, yurt içinde gıda maddeleri imal edenlerin hepsinin Müslüman olması söz konusu değildir. Bu nedenle Müslüman olmayanlar da gıda piyasasında faaldirler. Dolayısı ile bu şahısların, Müslümanlara göre yenilmesi- içilmesi helal olmayacak gıda maddesi üretmelerine hiçbir engel bulunmamaktadır.
İsterseniz konumuzu örneklendirmeye çalışalım.
Gıda maddelerinin ambalajlarında E120, E441, E542, E020, E910 gibi semboller kullanılmaktadır.
Eğer uzman değilseniz veya özel araştırma yapmazsanız bu sembolleri bilmeniz mümkün değil.
E120, Karmin maddesinin sembolüdür. Karmin böceklerden elde edilen bir renklendiricidir. Meyve sularında ve şekerlemelerde kullanılmaktadır.
E441, jelatin maddesinin sembolüdür. Domuz, sığır, kanatlılardan elde edilmektedir. Gıda sektöründe çok yaygın kullanılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.