KOLİN NEDİR?
Kolin temel bir besin maddesidir. Vücut işlevlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için önemli bir öğedir. Kolin karaciğerde küçük miktarlarda üretilmektedir ancak diyet yoluyla alınması zorunludur. Kolin, suda çözünebilen bir madde olsa da bir vitamin veya mineral değildir.
Kolin, çok sayıda metabolik süreç için gerekli olan metil gruplarını içerir. Hücre zarları için gerekli iki önemli fosfolipid olan fosfatidilkolin ve sfingomiyelinin vücut tarafından üretilebilmesi için kolin gereklidir. Bu sebeple de tüm bitki ve hayvan hücrelerinin yapısal bütünlüklerini korumak için koline ihtiyaç duyulmaktadır.
Hafıza, duygu, kas kontrolü ve diğer beyin ve sinir sistemi aktiviteleri için çok önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin üretimi için de kolin gereklidir. Buna ek olarak, kolin erken beyin gelişimi, lipid taşınması ve metabolizması, hücre zarı iletişimi ve gen regülasyonu gibi pek çok hayati olayda rol oynamaktadır. Kolin genellikle B kompleks vitaminleri ile aynı grup içerisinde değerlendirilir.
Kolin Ne Vitaminidir?
Kolin B vitamini grubu (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12) içinde kabul edilen bu besin maddesidir. Kolin vücut için alınmasının gerekli olduğu esansiyel besin ögelerinden biridir. Kolin, zihinsel fonksiyonların da gelişiminde rol oynar. Kolin ayrıca vücutta hücre çeperinin oluşturmasında da rol oynar. Karaciğerde kolin üretimi az miktarda gerçekleşir. Bu nedenle de en önemli kaynak besinlerden gelmektedir.
Kolinin Vücutta Görevleri Nelerdir?
Kolin, sinir sistemi, DNA sentezi, yağların taşınması ve metabolizması, hücreler arası mesaj iletimi ve hücre yapısı gibi vücutta birtakım temel görevlere sahiptir. Hafızayı, duyguyu ve zekayı kontrol etmek için çok önemli olan bir nörotransmitter olan asetilkolin üretimi için kolin gereklidir.
Bu nedenle, kolin alımı gelişmiş beyin fonksiyonları ile ilişkilidir. Bununla birlikte kalp sağlığının yeterli kolin tüketimi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Besin maddeleri olan folat ve kolin, homosisteinin methionine dönüşmesine yardımcı olur. Bu nedenle kolin veya folat eksikliği kandaki homosistein seviyelerinde artışa sebep olabilir. Yapılan araştırmalara göre, yüksek homosistein düzeylerine sahip olmanın kalp hastalığı ve felç geliştirme riskini artırabileceği gösterilmiştir.
Kolin Vücuttaki Hangi Süreçleri Etkiler?
Kolinin vücuttaki işlevleri şunlardır.
Hücre yapısı: Kolin, hücre yapısını korumak için hücre zarlarının yapısal bütünlüğünü destekleyen lipitlerin yapımı için gereklidir.
Hücre iletişimi: Kolin, mesaj taşıyan bileşiklerin sentezinde yer alır.
Yağların taşınması ve metabolizma: Kolin, kolesterolün karaciğerden taşınması için gereken bir kimyasalın üretilmesi için gereklidir. Yeterli kolin bulunmadığında kolesterol karaciğerde birikir.
DNA sentezi: Folat ve B12'nin yanı sıra kolin içeren vitaminler, DNA sentezi için önemli süreçlere katkıda bulunur.
Sağlıklı sinir sistemi: Kolin, çok önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin üretimi için gereklidir. Bununla birlikte hafıza, kas hareketi, kalp atış hızı kontrolü ve sinir iletisinin rol oynadığı daha birçok temel süreçte rolü bulunmaktadır.
Kolin Eksikliğinde Ne Olur?
Kolin eksikliğinde sinir-kas dengesizliği, yorgunluk, zayıf böbrek fonksiyonları, uykusuzluk, kanda aşırı yağ birikimi gibi bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Kolin eksikliği ilerleyen dönemlerde kırmızı kan formasyonu eksikliği, anemi, karaciğer bozukluğu, böbrek yetmezliği, büyüme bozukluğu ve yeni doğmuş bebeklerde solunum yetersizliği meydana getirebilir. Özellikle yoğun bir şekilde egzersiz yapan sporcular, yüksek miktarda alkol tüketen kişiler, menopoz sonrası kadınlar ve hamileler kolin eksikliği açısından daha yüksek riske sahiptir.
Kolin Fazlalığı Nedir?
Çok fazla kolin alımı düşük kan basıncına (hipotansiyon) ve karaciğer toksisitesine sebep olabilir. Aynı zamanda daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski ile bağlantılı olan aşırı TMAO üretimine de yol açabilir. Kolin fazlalığının semptomları arasında aşırı terleme, balık gibi vücut kokusu, mide bulantısı ve kusma bulunur. 19 yaş ve üzeri yetişkinler için kolin için Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyesi günlük 3.500 mg'dır. Kolin fazlalığın bu miktarlara ulaşması, sıklıkla çok yüksek dozda takviye kullanmaktan kaynaklanmaktadır.
Kolin Fazlalığı Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Kolin fazlalığı, balık gibi bir vücut kokusuna, kusmaya, aşırı terlemeye, düşük tansiyona ve karaciğer problemlere neden olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, yüksek miktarda kolin almanın kalp hastalığı riskini yükseltebileceğini göstermektedir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.