MALİ TATİL
2007 yılında çıkarılan kanun ile 1 20 Temmuz tarihleri arası mali tatil olarak kabul edildi. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak tatil kelimesinin anlamını bilmediğimizden olsa gerek, büyük bir heyecan yaşadık. Artık bizler de işlerden başımızı kaldırıp biraz da olsa nefes alabilecektik.
Devlet kurumları , bedava memur olarak kullandıkları Mali Müşavirlere dinlenme süresi tanıyorlar. Duy da inanma.İnanma Çünkü , mali tatilin sadece adı tatil. Neden mi ?
Tatil sözlük anlamı olarak, kanun gereğince çalışmaya ara verileceğini belirtilen süre , dinlenme demektir. Fakat , meslektaşlarımın hiçbirinin bu dönem içerisinde dinlenme gibi bir şansı yok.
Her yıl giderek artan bir hızla üzerimize bindirilen iş yükü artık bardağı taşırmıştır. Sadece 2013 yılında kapanış tasdiği , genel kurul, yeni nesil yazar kasaya geçilmesi , iş sağlığı ve güvenliği gibi kanunların uygulanmasında Mali Müşavirler bedava memur olarak kullanılmıştır.
Kanunların altına imza atanlar, yazıktır ki uygulanabilirlikleri hakkında en küçük bir bilgiye sahip değildir. İmza sahiplerini bilgilendirmekle görevli bürokratlar , masa başından ahkam kesmekten başka hiçbir işe yaramamaktadır. Altyapısı oluşturulmadan uygulamaya konulmak istenen yasaların tamamında süre uzatımına gidilmesi bunun açık ispatıdır. Beceriksizliklerinin ödülü olarak birçoğu şu anda yıllık izinlerini kullanmaktadır.
Mali tatil, özellikleri itibari ile, kısa süre uzatımlarından başka bir şey değildir. Yapmakla yükümlü olduğumuz işler , tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılmaktadır. Süre uzatımında tatilin bitim gününün başlangıç olarak alınması büyük bir eksikliktir.
Çünkü , iş yükümüzün büyük bölümünü KDV Beyannamesi , Muhtasar Beyanname ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimler oluşturmaktadır. Normal dönemlerinde her ayın 23 ve 24. günlerinde yaptığımız bildirimler mali tatil döneminde ayın 27. gününe uzamaktadır. Üç günlük süre uzatımını mali tatil olarak adlandırmamız mümkün değildir.
Ödemeler konusunda da durum farklı değildir. Her ayın 26.günü ödenen vergiler bu dönemde ayın son gününe uzamaktadır. SGK ödemelerinde ise hiçbir değişiklik yoktur.
İşe giriş ve işten çıkış işlemlerinin tatil kapsamında olmaması diğer bir sorundur. SGK ' na yapılması gereken bildirimler tek başına , meslektaşlarımı bürolarına hapsetmeye yetmektedir.
Adı tatil , kendisi kısa süre uzatımı olan kanunun ,mesleğimiz açısından hiçbir anlamı yoktur. Mali Müşavirler , yoğun iş yükünün arasında toparlanmaya ve dinlenmeye fırsat bulamamaktadır.
Meslek mensuplarının , tüm senenin yoğunluğunu ve yorgunluğunu atabilecekleri , kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilecekleri gerçek bir mali tatile ihtiyacı vardır.
Mali tatil dönemindeki tüm beyanname, bildirim ve ödemeler izleyen ayın bildirim , beyanname ve ödemeleri ile birleştirilmelidir. Ancak bu durumda tatil gerçek anlamını bulacaktır.
Meslek örgütümüzün kurumsal , meslektaşlarımızın bireysel çabaları ile kanun yapıcılar üzerinde baskı kurması, konunun gündeme alınması için faydalı olacaktır.
Gerçek bir mali tatil hakkımızdır. Ve unutmayalım ki ; hak verilmez, alınır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.