Mustafa Cemal Tomar

Mustafa Cemal Tomar

NECİP'İ NECİS YAPMA!

Nazım Hikmet ismini çok duymuşsunuz. Sol cenahın çok değer verdiği bir şairdir. Kısaca şair hakkında bilgi verelim.Nâzım Hikmet (D. 14 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu – Ö. 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş diye nitelendirilen Türk şiirinin en önemli isimlerinden kabul edilmektedir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Yazımın başlığı aslında, Nazım Hikmet'in Necip Fazıl'a nasihat babında gönderdiği mektupta yer almaktadır. Başka neler var mektupta bakalım:

❝Sevgili Necip, ismin temiz demek, necîb temiz demektir benden iyi bilirsin. Necip'i necis yapma. Sen en cihanşumül eserlerini beş parasız Paris sokaklarında dolanırken vermiş bir şairsin, cebin para para olacak diye ruhun pare pare olmasın. Bilirim kalemin kıvraktır lisanın çeviktir, bilirim üç satırda ruh üflersin kağıda, bilirim bir yazsan parçalarsın edebiyatın Çin seddini, o lisan-ı mücerred dilinle babıali yokuşunun yollarını yalaman beni kahrediyor Necip!❞
❝Sevgili Necip, inandığın Allah'ın aşkına, o kudretli kalemini iktidara payanda yapacağım diye camii direğine çevirme, o kudretli kelimelerini üç kuruşa parselleme üç tanesi üç kuruş etmeyecek ciğersizlere. Sevgili Necip, elinde sur-u israfil var, onu borazana çevirme!❞
Eski dostun
☆ Nâzım ☆

Necip Fazıl kimdir? bakalım.
Doğum: 26 Mayıs 1904, Çemberlitaş, İstanbul Ölüm tarihi ve yeri: 25 Mayıs 1983, Erenköy, İstanbul Türk edebiyatında kendine özgü yeri olan büyük şairlerden olan Necip Fazıl, edebiyatın şiir, tiyatro, roman gibi farklı alanlarında başarılı eserler vermiş bir isimdir.
İlk şiirleri 1922’de Yeni Mecmua’da yayımlandı. Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla büyük ilgi gördüğü için “Kaldırımlar Şairi” olarak anıldı. Kısaca böyle diyelim.

Necip Fazıl ın Nazım Hikmet'e cevabı ne oldu? derseniz;

Necip Fazıl da buna karşılık Nazım'ı küçümseyen bir dille cevap verir. Nâzim hikmet! nafile çabalıyorsun. Sana kızmıyorum kızmıyacagım. Hiç bir operatör, ameliyat masasindan kendisini yumruklayan kanserliye, hiç bir gardiyan, parmaklığı içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiç bir hâkim daragacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz." diye cevap verir.

İki ünlü şair arasında ideoloji ve inanç farklılığı vardır. Nâzım Hikmet ve Necip Fazıl’ın kalem kavgaları da ayrıca ünlüdür. İkisi de kalemlerinin ucunu sivriltmişlerdir. Fazıl ve Hikmet’in kavgaları ağırlıklı olarak benimsedikleri ideolojilerdir. Necip Fazıl’ın İslamcı kanatta durması ve bu yönde eserler vermesi onun dünya görüşünü de şekillendirmiştir. Nâzım Hikmet de ise tam tersi ideolojidedir. Özellikle komünizmi öven açıklamaları edebiyatının tarzını oluşturmuştur.

İki şair arasında bitmeyen kavgalar Türk Edebiyatı’nda yazar kavgaları arasında meşhur olanlarıdır. Bir örnek verelim: Nazım Hikmet ve Necip Fazıl ramazan ayında arabayla gidiyorlarmış. Tabi Necip Fazıl oruçlu ama Nazım Hikmet değil. Nazım Hikmet Necip Fazıl ile dalga geçmek için yolun kenarındaki zayıf bir ineği işaret ederek Necip Fazıl'a dönüp şunu söyler; "Şunun haline bak, oruç tutmaktan ne hale gelmiş" Necip Fazıl, bunun üzerine Nâzım Hikmet'e ironi bir dille; "Aaa Nazım sen bilmiyor musun hayvanlar oruç tutmaz."

Nâzım Hikmet Sultanahmet cezaevinde hapis yatıyormuş ve Necip Fazıl Nâzım'ın ziyaretine gitmiş. Fazıl, Hikmet'le biraz konuşurken şunu demiş: "Nazım'ım, benim rejimim olsa seni asardım. fakat bu hiçlik rejiminde milli şef döneminde senin sürünmeni istemedim. O yüzden ziyaretine geldim."
Nâzım Hikmet de, "Benim rejimim olsa ben de seni asardım sonra da darağacının başında ağlardım. Seni anlıyorum. Bil ki bu soylu tarafının daima takdircisi kalacağım."

Necip Fazıl ve Nâzım Hikmet her ne kadar birbirlerine ağır sözlerle yüklenmişlerse de birbirlerine saygı duymuşlardır. Necip Fazıl'ın Nâzım Hikmet Hakkındaki şu sözleri, iki yazarın aynı zamanda büyük birer dost olduklarını gösteriyor. Necip Fazıl bir söyleşi sırasında gazetecinin ısrarla sözü Nâzım'la olan kavgalarına getirmek isteyince, büyük şair hiddetlenir.

"Yahu, sen ne diyorsun, ben sağcıymışım da, Nâzım solcuymuş da, biz birbimizin düşmanıymışız da, yok daha neler neler, ulan hıyar, biz N'Azım ile bütün gün siyaset tartışır, akşam olunca da Beyoğlu'nda beraber kız tavlardık, ne diyorsun sen be'' "Kalemin kıvraklığı, lisanın çevikliği, üç satırda ruh üflemek,lisan-ı mücerret dil, dilinle babıâli yokuşunu yalamak, cebini para ile dolduracağım diye ruhunu pare pare etmek, o kudretli kalemini iktidara payanda yapmak için cami direğine çevirme " cümle ve deyimler yoğun anlam ihtiva ediyor. Nazım Hikmet'i hiç sevmezsem de kurduğu anlamlı cümleleri alır, üzerinde düşünür, yeri geldikçe kalemimin mürekkebine katar, satırlarıma yansıtırım. " İlim Çin'de de olsa gidin onu alın" Hadis-i Şerif'ini hatırlarım. Bilmem anlatabildim mi?

Selâm ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Cemal Tomar Arşivi
SON YAZILAR