Referanduma giderken anayasa hakkında
Şunu söylemek gerekir ki; bir devletin yönetim biçimini belirleyen, YASAMA,YÜRÜTME, YARGILAMA güçlerinin nasıl kullanılacağının anlatıldığı ve gösterildiği ve de yurttaşların kamu haklarının ( insan ve yurttaş olarak, kendi yaşadığı ülkesinde hangi haklara sahip olduğu) ne olduğunu maddeler halinde bildiren TEMEL YASA, eski deyimle KANUNİ ESASİ diyebiliriz.
Yukarıdaki açıklayıcı tümceden yola çıkarak anayasanın gündemde olduğu şu anda bu konuda bizler de birşeyler söyleyebiliriz.
Şöyle ki; seçimlerde bir parti iktidara geldiği zaman bulunduğu ülkeyi demokrasiye göre, anayasaya uygunluk kriterleriyle yönetir. Peki bu; bizim 1982'den bu yana ihtiyaç halinde olunduğu zaman üçte biri değiştirilmiş olan anayasa maddelerini AKP iktidarı da yirmi altı maddesini değiştirmek üzere yola çıkmıştı ve bir önergeyle konuyu gündeme getirdi. Kendi düzenlediği anayasa önergesini mrclis çoğunluğuna dayanarak tartışmalı olduğu halde kendi istediği şekilde muhalefeti dikkate almadan meclis komisyonlarından geçirdi. Muhalefetin anayasa mahkemesine, anayasaya uygunluğunun olmadığı yönünde başvurusu bazı maddelerin kısmen iptaliyle kabul edilmiş oldu.
12 eylül 2010 tarihinde bu anayasa metninin halkın oyuna, yani referanduma sunulacağı kesinleşti.
Bu anayasa değişikliğinin, her siyasi görüşün fikri olan gerekçe 12 eylül 1980 askeri müdahalenin askıya aldığı zamandan, yaptığı ANTİ DEMOKRATİK bir anayasa oluşudur.
Anti demoktarik denilen ve değiştirilmesi istenen 26 tane madde değiştirilirken sadece iktidarda olan partinin görüşleri doğrultusunda hazırlanıp sunulmuştur ki, diğer halk kesimlerinin (% 53) görüşleri dikkate alınmadan, komisyonlardaki oy çoğunluğuna dayanarak meclisten çıkarılan anayasa "İKTİDAR ANAYASASI" olacağından sağlıklı olmayacaktır!
Referandum 12 eylül 2010'da Türkiye hakına onaylattırılacak bu anayasa gerçekten sağlıksızdır. Çünkü;demokratik bir anayasasa bulunması gereken
- Demokrasilerin olmazsa olmazı ADALETSİZ SEÇİM SİSTEMİ ve BARAJ DÜZENLEMESİ
- Demokrasilerin olmazsa olmazı PARTİLER KANUNU DÜZENLEMESİ
-Demokrasilerin olmazsa olmazı DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI
-Demokrasilerin olmazsa olmazı GENÇLERİN,SENDİKALARIN ve ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖNÜNDEKİ POLİTİK ENGELLER
-Demokrasilerin olmazsa olmazı SİYASİ AHLAK YASASI DÜZENLEMESİ
-Demokrasilerin olmazsa olmazı HALKA KARŞI HESAP VEREBİLMEK gibi ana hatlarıyla belirttiğim bu maddelerin düzenlenmediği bir anayasayla sayın milletvekilleri ve parlemento aşağıdaki yemini ( " Devletin varlığı ve bağımsızlığını, ülkenin ve milletin bütünlüğü ve bölünmezliğini koruyacağıma toplumun huzuru, milli dayanuışma sosyal adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma namusum ve şerefim üzerine and içerim.") yerine yeterince getirebilieceklerine ve şimdiye kadar yerine getirip getirip getirmediklerine iyi bakmalıdırlar. Yukardaki nedenlerden dolayı içeriye inanmadığım bir anayasaya birr vatandaş olarak HAYIR demekte HAYIR vardır diyorum. Saygılarımla
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.