Sporcu Hijyeni
Spor yapılınca artan vücut ısısının uzaklaştırılması için terleme meydana gelir. Dolayısıyla serinlemek ve temizlenmek ihtiyacı ortaya çıkar. Vücudun antrenman yaparken çok kullanılan uzuvları günlük olarak daha fazla temizlenmelidir. Tüm vucudu kapsayacak şekilde sık yapılan temizlik deride tabi ve koruyucu yağlı kısmı kaybettirme tehlikesi ortaya çıkar. Deri kurur, çatlar ve üzerinde yarıklar oluşur. Bu durumda deri mikroplara karşı doğal koruyucu görevlerini çoğunlukla yerine getiremez. Alerjik deri reaksiyonları için ortam hazırlanır. Hijyenik ortamın ilk adımı su ve sabun kullanma alışkanlığıdır. Vücuttaki kötü kokuları önlemek için banyo yapma yerine deodorant v.s. kullanma yoluna gidilmektedir. Koltukaltı, kasık ve ayaklardaki terleme sonucu biriken maddelerin bakteriler tarafından parçalanması sonucunda bütirik asit gibi bazı kötü kokulu kimyasal maddeler açığa çıkar ve etrafı rahatsız edici boyutlara ulaşırlar. Bakterilerin yanı sıra mantarlar da belirli bölgelere yerleşerek kötü kokulara sebep olurlar.
Ağır egzersizler, uzun çalışma saatleri yoğun terlemeye sebep olduğundan tüm beden ve giysi temizliği için gerekli şartların düzenlenmesi zorunluluğu vardır. Sporcular bu yüzden en iyi tedbir olarak su kullanmalıdırlar. Duşlar uzun süreli kalınan banyolardan daha uygundurlar. Eğer daha fazla günlük antrenman yapan uzva duş yaptırmak gerekirse temizleme maddeleri çok tasarruflu kullanılmalı ya da hiç kullanılmamalıdır. Sadece sabun ve türlerini kullanmak tavsiye edilir.Çünkü bunlarla deri çevresinin tabii asitlik derecesi korunursa deri zararlı etkilere karşı koruyucu görevini devam ettirebilir. Boyalar veya spreyler gibi deodorantların sık sık kullanımı sonucunda yağ bezelerinin işlevsel rahatsızlıkları meydana gelebilir ve aynı zamanda kötü hava şartları da salgı bezlerine olumsuz etkide bulunabilir. Bundan dolayı ideal temizlik için; temiz su, yumuşak ve tabii sabun, az parfümlenmiş deri yağı gibi deri kremleri tavsiye edilmektedir. Deride önceden kuru, çatlak ve yarıklar oluşmuş durumdaysa sedece yağlı krem yeterlidir.
Duş suyunun sıcaklığı da önemlidir. Ağır antrenmanlardan sonra çok sıcak suyla banyo yapılırsa ısı düzenleme işlevi bozulur ve sporcuyu rahatsız eder. Çok sıcak su derinin tahriş olmasına ve enfeksiyonlara karşı direncinin azalmasına da yol açabilir. Su çok soğuk olduğu takdirde ise ısı düzenleme mekanizması yine bozulur. Bu sebeple en ideal su sıcaklığı vücut sıcaklığının biraz altında olanıdır. Banyodan sonra iyice kurulanmak gereklidir. Çok terleyen bölgelere pudra serpmekte fayda vardır. Soyunma odaları, duş ve banyolar sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Sporcular saç ve diş temizliğine önem vermelidirler. Giysi temizliği, özellikle çorap, forma ve şortların her egzersiz sonrası yıkanmasına çok dikkat edilmelidir. Bu yapılıyorsa her çalışma sonrası formaların açık havada kuruması sağlanmalıdır. Sporcular birbirlerinden ödünç malzeme almaktan kaçınmalıdırlar. Özellikle ayakkabılar sık sık dezenfekte edilmelidir. Sadece sporcular değil kulüplerde hijyenik tedbirleri sağlamak için çaba göstermelidirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.