Koşu Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar
Koşu sırasında kolların sallanması ve ayak basma tekniği: Jogging temposundaki koşularda kollar omuzdan serbestçe sallanır. Dirsekten 90 derecelik bir açı ile rahat bir bükme yapılır. Eller bilekten gevşek ve parmaklar da açık ve rahat tutulur. Ayaklar, topuk-taban-burun tekniği olarak bilinen rahat bir şekilde yere basar ve öndeki ayak topuğun olabildiği ölçülerde yumuşak bir şekilde yere basması ardından, tabana ayak tarak bölgesi ve burun kısmına doğru basılmak suretiyle adımı tamamlar. Koşu için gerekli kaslar tek yönlü çalıştırılmamalı
Nasıl soluk alıp vermeli: Koşarken arada sırada ve peş peşe 5-6 derin nefes alıp akciğerlerdeki havayı olabildiği kadar boşaltmaya çalışmanız, sizin derin nefes alma ve akciğerlerdeki kalıntı havayı temizleme gücünüzü geliştirir. Ağız ve burundan rahatça nefes alıp vermeli ve nefes sıklığı konusunda tasalanmamalıyız.
Sağlık koşusu öncesinde idrarı tamamen boşaltmak üzere tuvalete gidilmemelidir.
Yol kenarında yapılan koşulardan kaynaklanan riskler: Trafiğin geliş istikametinde olmak üzere yol kenarında yapılan koşularda tek taraflı bir yük binmesi ortaya çıkar. Nedeni yollardaki eğimdir. Açık renkli bir çamaşır giyinin veya karanlıkta yansıtıcı bir bant takının. Koşuda yönünüz gelen trafiğe karşı olsun.
Islak ayakkabı ile koşmak uygun değildir. Yağmur suyu ya da terle ıslanan ayakkabılar ayağın hava almasını zorlaştırmaktadır. Rahat ve iyi yastıklanmış ayakkabı giyin.
Koşu ayakkabılarının muntazam aralıklarla değiştirilmesi gerekir: Ayakkabı modelinin zaman zaman değiştirilmesi ekleme ve kaslara tek yönlü yük binmesini önlemektedir. Her yüzeye göre uygun ayakkabı seçimi gerekir. Koşu ayakkabılarını yeterince büyük ve hava alıyor olmalı. Hafif ayakkabı ile daha hızlı koşulmaz. Spor ayakkabıları günün akşamüstü saatlerinde alınmalıdır:
Koşu sporu yapanların sorunu dizdeki ağrılarla ayak bileği burkulmalarını akla getirmektedir:
Burkulmaya yatkın ayak bileğinin korunması için destekli bir koşu ayakkabısı giyilmesi gerekir. Dizdeki ağrıların önemli bir bölümü yanlış ayak duruşunun yanı sıra yanlış ayakkabı giyilmesinden kaynaklanabilir.
Ayaklarda mantar oluşmasının engellenmesi, ayak temizliğine önem verilmesi: Havlu ve ayakkabılar müşterek kullanılmamalı. Ortak duşlarda ayaklarında mantar olanlar kendilerine ait bir duşu naylon terlik giyerek kullanmalı ve çoraplarını her gün değiştirmelidirler. Terlemeyi artıran naylon çorap giymekten kaçınmalıdırlar.
Doğru taban üzerinde ekonomik koşmak: Tabanın ön kısmı esnek olan ayakkabılar en uygundur. Taban sertleştikçe ayak daha yoğun biçimde ayakkabı tabanının direncine karşı koymak zorunda kaldığı için daha çok efor kaybı oluşur.
Kas tutuklukları ve diz altı kaslarında ağrılar için ne yapmalı:
Öncelikle ayakkabılarınızı değerlendirin. Taban kısmı sert olan ayakkabılar kaslarda sarsıntı ve sertleşmeleri artırır. Ayrıca ayakkabı tabanının ortopedik olması ve ayağın iç kısmında topuk ile tarak kemikleri arasındaki kavisi desteklemesi alt taraf kan dolaşımını kolaylaştırdığı için bu tip tutukluk ve ağrıları önleyebilir. Koşu yolunuz çok sert ve arızalı ise daha düz ve yumuşak bir koşu yolunu deneyin. Koşu stilinizi inceleyin, belki yere sert basıyorsunuz. Topuk taban burun tekniğini unutmayın. Topuklara basmadan koşmak söz konusu kas gruplarını aşırı zorlar ve sertleştirir. Ayaklarınız içe yada dışa basmamalı ve ayak uçları daima koşu istikametini göstermelidir. Yatmadan önce bacaklarınızı dizlere kadar sıcak suda 20 dakika kadar dinlendirmek ve bunun ardından oğusturarak kurulamakta ağrıları azaltabilir. Bütün bunlar gerginlik ve ağrıları azaltmıyorsa çalışmalarınızın hız ve dozunu azaltın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.