Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Tehlikeler bitmiyor: Batı Nil Virüsü

Enfeksiyon çoğunlukla enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla gerçekleşir. Sivrisinekler, enfekte kuşlardan beslendiklerinde virüsü alırlar ve bu kuşlar virüsü birkaç gün boyunca kanlarında taşırlar. Virüs, sivrisineğin tükürük bezlerine girdikten sonra, sivrisinek ısırdığı sırada virüs insanlara ve hayvanlara enjekte edilebilir, bu da virüsün çoğalmasına ve potansiyel olarak hastalığa yol açmasına neden olabilir.
Doktorunuz, Batı Nil virüsü enfeksiyonunu tespit etmek için kanınızı ya da beyin omurilik sıvınızı (BOS) antikorlar veya diğer belirtiler açısından test edebilir. Bu testler genellikle ciddi şekilde hasta olduğunuzda yapılır. Eğer beyin iltihabı belirtileriniz varsa, beyninizi görüntülemek için BT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taramaları kullanılır.
Virüs ayrıca enfekte hayvanlarla, onların kanlarıyla veya diğer dokularıyla temas yoluyla da bulaşabilir. İnsan enfeksiyonlarının çok küçük bir kısmı organ nakli, kan transfüzyonu ve anne sütü yoluyla gerçekleşmiştir. Anneden bebeğe (transplasental) Batı Nil virüsü bulaşmasına dair bir vaka bildirilmiştir. Bugüne kadar, Batı Nil virüsünün insandan insana günlük temas yoluyla bulaştığına dair bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, standart enfeksiyon kontrol önlemleri alındığında sağlık çalışanlarına Batı Nil virüsü bulaştığına dair bir veri de mevcut değildir.
Batı Nil Virüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nde sivrisinek kaynaklı hastalıkların başlıca nedenidir ve genellikle enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla insanlara bulaşır. Batı Nil virüsü vakaları, yaz aylarında başlayıp sonbahara kadar süren sivrisinek mevsiminde görülür.
İnsanlarda Batı Nil virüsüne karşı koruyucu bir aşı ya da spesifik bir tedavi mevcut değildir. Ancak, Batı Nil virüsüyle enfekte olan çoğu insan herhangi bir hastalık belirtisi göstermez. Enfekte olan her 5 kişiden 1'i ateş ve diğer semptomlar geliştirirken, her 150 kişiden sadece 1'i ciddi, bazen ölümcül olabilen bir hastalık yaşar.
Çoğu zaman sivrisinekler sadece can sıkıcı bir rahatsızlık olarak görülür. Ancak bazen, sizi hasta edebilecek virüsleri taşıyabilirler. Neyse ki, Batı Nil virüsü kaplayan insanların yüzde 80'i hiçbir semptom geliştirmez ve çoğu insanın ciddi şekilde hastalanma riski oldukça düşüktür.
Batı Nil virüsünü önleyecek bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle riski azaltmanın en iyi yolu, sivrisinek ısırıklarından korunmaktır. Bunu yapmanın yolları şunlardır:
Yüksek riskli zamanlardan kaçının: Sivrisineklerin en aktif olduğu sabah erken saatler ve gün batımında dışarıda bulunmaktan kaçının; mümkünse bu zamanlarda içeride kalın.
Böcek kovucu kullanın: Dışarı çıkmadan önce cildinize veya giysilerinize böcek kovucu sıkın. Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından onaylanan etkili kovucuları tercih edin.
Cildinizi örtün: Dışarıdayken uzun pantolon ve uzun kollu gömlek gibi hafif, koruyucu giysiler giyerek vücudunuzu mümkün olduğunca örtün.
Durgun suyu boşaltın: Kuş banyosu veya tıkalı yağmur olukları gibi sivrisineklerin üreyebileceği alanları düzenli olarak boşaltın ve temizleyin.
Sivrisinekleri dışarıda tutun: Kapı ve pencerelerde sineklik kullanın veya onları kapalı tutarak sivrisineklerin evinize girmesini önleyin.
Seyahat ederken veya dışarıda uyurken önlem alın: Pencereleri kapalı tutarak uyuyun ya da sivrisineklerden korunmak için cibinlik kullanın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR