Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Tek öğün beslenmek ne kadar doğru?

Günde bir öğün diyeti, kişinin günde sadece bir öğün yediği bir kilo verme planıdır. Bu planda, günün büyük bir bölümünde kalori içeren hiçbir şey yenilmeyecek veya içilmeyecektir. Bu, bir tür aralıklı oruçtur. Kalori içeren herhangi bir şey yemeden veya içmeden geçen uzun süreleri, yemek için kısa zaman aralıkları kapsar.
Bu diyeti uygulayan çoğu insan yemeklerini akşam yemeğinde yer, ardından ertesi akşama kadar tekrar oruç tutar. Ancak bazı araştırmalar, kahvaltı yapmanın günün ilerleyen saatlerinde glikoz kontrolüne yardımcı olabileceğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Bir derlemede yer alan bir çalışma, aralıklı orucun insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor ancak yazarlar aynı zamanda tek öğünle beslenmenin vücut yağının artması gibi birçok risk konusunda da uyarıyor. Bu noktada çalışmalardan yalnızca biri günde bir öğün düzenine odaklanmıştır. Bu çalışmaya katılanlar günlük kalorilerini akşamları 4 saatlik bir zaman aralığında yemişlerdir. Birçoğunda yağ kütlesi ve vücut ağırlığında iyileşme görülürken, diğerlerinde kolesterol ve kan basıncında artış görülmüştür.
Seçtiğiniz beslenme şekli ne olursa olsun, alımınız çoğunlukla bütün, besin değeri yüksek gıdalardan oluşmalıdır.
Günde sadece bir öğün yemek yiyorsanız, gıda alımınıza dikkat etmezseniz tek öğününüz sırasında aşırı yemek yiyebilirsiniz. Bu, kilo kaybını engelleyebilir. Ek olarak vücut kıtlık bilincine girerek yağ tutumunu artırabilir.
Tek öğününüzün dengeli olması önemlidir. Açlığın artmasıyla birlikte, yüksek oranda işlenmiş ve yüksek karbonhidratlı yiyecekleri aşırı yeme isteğine karşı koymak zor olabilir. Özellikle fiziksel olarak aktif kalmıyorsanız, bu durum kalorilerde net bir artışa neden olabilir.
Kilo vermek isteyen kişiler, diyetlerinde ve yaşam tarzlarında küçük, sürdürülebilir değişiklikler yaparak işe başlamalıdır. Oruç tutmakla ilgilenenler daha az kısıtlayıcı oruç biçimlerini düşünmelidir. Ayrıca, özellikle kişinin altta yatan bir tıbbi durumu varsa, güvenli bir şekilde nasıl kilo verileceği konusunda bir doktora veya diyetisyene danışmak en iyisidir.
Genel olarak, günde bir öğün diyeti, kişinin günde sadece bir öğün yediği ve geri kalan zamanda oruç tuttuğu bir kilo verme planıdır. Bu diyet bazı kişilerin kilo vermesine yardımcı olabilir, ancak bazı riskler de taşıyabilir.
Aralıklı oruç tutmanın bazı insanlara yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. Ancak, günde sadece bir öğün yemek yemeyi destekleyen çok az kanıt bulunmaktadır. Bilim insanlarının bu diyetin kilo kaybı için güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR