AİLE İÇİ ŞİDDETİN SEBEPLERİ - 2
Merhaba kıymetli okuyucularım;
Geçen haftaki yazımda; İnsanın en mahrem alanı olan ve her türlü sıkıntının ardın dan sığınabileceği en önemli liman olan aileyi, bazen şiddet kirletebildiğini, toplumsal şiddet çoğu zaman görünür iken, aile içi şiddet gizli kaldığını ve aile içi şiddetin sebeplerin den olan biyolojik nedenleri açıklamıştık.
Diğer sebeplerin ise psikolojik ve sosyal olduğunu, ayrıca Aile içi şiddetin tiplerinin;
1. Fiziksel Şiddet
2- Duygusal Şiddet
3- Ekonomik Şiddet
4. Çocuğun ihmali ve istismarı, olarak ifade etmiştim.
Bu gün ise ; Çeşitli akademik hocalarımızın, Aile içi şiddetiyle ilgili psikolojik ve sosyal sebeplerini sizlerle paylaşacağım.
Psikolojik Sebepler;
İletişimin, diyalogun yetersiz kaldığı, insanların birbirlerine saygılarının ve güvenlerinin zedelendiği noktalarda şiddet sinsice devreye girer. Erkek sözünü geçirmek, kadını baskılamak, eksikliklerini örtmek, iktidarını kabul ettirmek için şiddeti kullanmaya başlar. Şiddeti kullandığı an bir erkeğin en zayıf olduğu andır. Diğer bir tabirle zayıf kişilikli ve yetersiz erkekler şiddete başvurur.
Sosyal Sebepler;
Şiddet uygulama, öğrenilebilen bir davranıştır. En önemli öğrenme kaynağı ise, şiddeti uygulayan kişinin kendi ailesidir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde, aile içi şiddetin uygulandığı bir ortamda yetişenlerin, şiddet gösterme eğilimine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca şiddetin, toplum tarafından paylaşılan bir değer yargısı olarak kabul edilmesi ve kuşaktan kuşağa aktarılması da sosyal bir neden olarak kabul edilmektedir. Toplumların sahip oldukları iletişim becerilerinin yetersizliği, duygu ve düşüncelerin kışkırtıcı biçimlerde ifade edilmesi alışkanlığı, bilinçsizce yapılan suçlamalar, hatalı namus ve ahlak anlayışları da şiddetin sosyal nedenleri arasında sayılabilir. Yoksulluk, hayat karşısında şanssız olmak, beklentilerin ve kazanılmış niteliklerin yoksunluğu gibi sosyo-ekonomik baskı unsurları da şiddet sebeplerindendir. Alkol ve madde bağımlılığı olan kişiler de gerek bu sosyal faktörlerin gerekse kullandıkları bağımlılık yaratan maddelerin etkisiyle şiddet uygulamaya yatkın hale gelirler.
Önümüzdeki hafta ise Aile içi şiddet’in tipleri olan. Fiziksel Şiddet, Duygusal Şiddet, Ekonomik Şiddet, Çocuğun ihmali ve istismarı konularını ele alacağım.
Birlikte siz, biz demeden sıcak sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim.
Hoş çakalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.