Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Demir eksikliği

Öncelikle, kısa vadede çok az demir almak belirgin semptomlara neden olmaz. Vücut, depoladığı demiri kaslarda, karaciğerde, dalakta ve kemik iliğinde kullanır. Ancak vücutta depolanan demir seviyeleri düştüğünde demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri küçülür ve daha az hemoglobin içerir. Sonuç olarak kan, akciğerlerden vücuda daha az oksijen taşır.
Demir, vücutta bulunan özellikle de kırmızı kan hücrelerinin üretimi için oldukça elzem olan bir mineraldir. Demir, genel enerji ve odaklanma, gastrointestinal süreçler, bağışıklık sistemi ve vücut ısısının düzenlenmesi dahil olmak üzere vücutta birçok hayati fonksiyonun korunmasına yardımcı olur. Vücudun büyüme ve gelişmesi için büyük ölçüde ihtiyaç duyulan demir, aynı zamanda, akciğerlerden vücudun her yerine oksijen taşımakla görevli olan hemoglobinin yapısına katılır. Ek olarak, vücut bazı hormonları üretmek için de demire ihtiyaç duyar ve bütünüyle demir, vücutta kilit bir rol oynar.
Bazı gruplar da demir eksikliği konusunda risk altındadır. Örneğin, demir minerali, sağlıklı bir doğum süreci ve bebeğin sağlıklı büyümesi için de olmazsa olmazdır.
Kişinin hamilelik sürecinde, büyüyen fetüse oksijen ve besin sağlamak için hamilelik sırasında kan hacmi ve kırmızı kan hücresi üretimi önemli ölçüde artar. Bunun sonucunda demire olan talep de otomatik olarak artış gösterir. Vücut genellikle hamilelik sırasında demir emilimini en üst düzeye çıkarsa da yetersiz demir alımı ya da demirin emilme şeklini etkileyen diğer faktörler demir eksikliğine yol açabilir.
Hamilelik sırasında düşük demir alımı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinin yanı sıra düşük demir depoları ve bebeklerde bilişsel ya da davranışsal gelişim bozukluğu riskini artırır. Demiri düşük olan hamile kadınlar enfeksiyona daha yatkın olabilir çünkü demir aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekler. Hem hamile hem de demir eksikliği olan kadınların demir takviyesine ihtiyaç duyduğu açıktır. Ancak demir düzeyi normal olanlar da dahil olmak üzere tüm hamile kadınlara ek demir önerilmesi olasılığına ilişkin araştırmalar devam etmektedir. Tüm hamile kadınların, demir seviyelerine bakılmaksızın hamileliklerinin her gününde 30 ila 60 miligram (mg) demir takviyesi alması gerektiği savunulmaktadır.
Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında gastrointestinal rahatsızlık, halsizlik, yorgunluk, enerji eksikliği ve konsantrasyon ve hafıza sorunları yer alır. Ayrıca demir eksikliği anemisi olan kişiler mikrop ve enfeksiyonlarla mücadele etme, çalışma ve egzersiz yapma ve vücut ısısını kontrol etme konusunda daha az beceriye sahiptir. Demir eksikliği anemisi olan bebek ve çocuklarda öğrenme güçlüğü gelişebilir.
Demir yetersizliğini ya da demir eksikliğini analiz etmek için doktorunuz farklı kan testleri yapabilir. Hastanın toplam kan kontrolü, hemoglobin seviyesi ve kandaki basın ve ferritin toplamı bu testler aracılığıyla öğrenilir ve testler sonucunda kandaki değerlerin referans aralığında olup olmadığı sonucuna varılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR