Gençleri bekleyen büyük tuzaklar..
Gençleri bekleyen büyük tuzaklar: Alkol ve uyuşturucu
Gençler bir toplumun dinamik kesimidir ve aslında topluma ayakta tutan temel güçtür. Gençlik bir ülkenin geleceği, ufku ve yarınlarıdır. Eğer bir ülkenin gençleri, çağın gerektirdiği bilgi, teknolojisi, düşünce ufkuyla donatılamazsa bu gençlik suni başarılarda umut arar. Yani uyuşturucu ve alkol kullanımına yönelebilir. Buda ülkenin geleceğinin yavaş yavaş erimesi anlamına gelir.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI
Çağımızın vebası olarak da adlandırılan uyuşturucu, çağımız gençliğini önemli düzeyde etkilemektedir. Bu gençlerde fizyolojik ve psikolojik yaralar açmaktadır. Gençler, maddi veya psikolojik bunalımlarından kurtulmak için uyuşturucuyu vasıta olarak kullanırlar. Bu sayede sorunlarından suni olarak kurtulmaya çalışırlar. Hatta uyuşturucu kullanımında son nokta olan altın vuruşu kurtuluş (ölüm) olarak görürler.
Toplumun geleceği uyuşturucu yüzünden derinden etkilenirken acı olan bu gençliği yetiştiren ailelerin bilinçsiz olmalarıdır. Aileler bu durumdaki çocuklarını daha derin sevgi besleyip koruması gerekirken, o durumdaki çocuğundan utanmakta, onu dışlamakta, onu bu derdiyle başı boş bırakmaktadır. Uyuşturucu kullanan bir çocuğunuz varsa onu dışlamayın, onu korumaya ve iyileştirmeye çalışın. Ona destek olun..
Uyuşturucu insanı nasıl etkiler ? uyuşturucunun özellikleri nelerdir ? bunları şu şekilde maddeleştirebiliriz;
1.Canlı organizmanın yapısını olumsuz etkiler, 2. Fizik ve psikolojik bağımlılık yapar, 3. Ruhi,bedeni ve zihni faaliyetleri bozar, 4. Fert ve toplum yapısını tahrip eder.
Bunların yanı sıra uyuşturucunun insanin sağlığı açısından da olumsuzlukları vardır. Bunlar ;
1.Beyin ve merkezi sinir sistemini tahrip eder, 2. Delilik,erken bunama, hafıza kaybı ve felç, 3. Depresyon (fizik ve moral çöküntü) , 4. Sayıklama, saçmalama (hezeyan), 5. Hayal görme ve hayallerle yaşama (halüsinasyonlar), 6. Ölüm arzusu ve intiharlar, 7. Ani ölümler, 8. Endişe ve korkular, 9. Şüpheler, ters yorumlar, 10. Zaman kavramlarında çarpıtmalar, 11. Erkeklerde iktidarsızlık, 12. Kalp ve kan düzensizlikleri, şekil bozuklukları ve felçler, 13. Karaciğer ve böbreklerin iflası, 14. Nefes darlığı,öksürük ve boğulma hissi, 15. Zehirlenmeler, 16. Cinayet,gasp, her türlü fuhuş ve anarşi , 17. AIDS, frengi,kanser,verem ve kangren gibi amansız hastalıklar meydana getirirler.
Gençlerimize neler oluyor da yukarıda sayıldığı gibi bir çok olumsuzluğu olan bu maddeye yönelme ihtiyacı duyuyor. Nasıl oluyor da gençlerimiz bu maddeye bağımlı hale geliyor ?
1.Bilgisizlik, 2. Özenti, 3. Birayı içkiden saymama, 4. Grup baskıları, 5. Merak etme, 6. Çevreye uyma gayretkeşliği, 7. Kendini ispatlama gayreti, 8. Genetik yapının maddeye yatkınlığı, 9. Kişilerdeki manevi boşluk, 10. Ailevi problemler, 11. Eğitimdeki yetersizlikler, 12. Uyuşturucu kültürü, 13. Dış güçlerin ajanları ve işbirlikçilerinin hedeflerinin gençler olması, 14. Kimsesizlik ve başı boşluk, 15. Özel günlerde kullanılan bira ve alkollü içkiler gibi etkinlikler
ALKOL BAĞIMLILIĞI
Alkol bağımlılığı, alkolü kontrollü içmek veya bırakma isteğine rağmen bırakılamama aşamasına gelinmesi, alışkanlığın onsuz yaşanamayacak boyutlara varmasıdır.
Dünya sağlık örgütü (WHO) ne göre "içkinin işine engel olduğunu değil de,işinin içmesine engel olduğunu düşünmeye başlayan kişi alkoliktir."
Eğer içki içmeye başladığınızda istediğiniz yerde bırakamıyorsanız korkarım alkol bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksektir.
Alkol bağımlısı olan kişilerin bir takım ortak özellikleri vardır. Nelerdir bunlar ?
1.Bencillik ya da ben merkezcilik, 2. Gerilimlere karşı duyarlılık, 3. Bir kişiye ya da nesneye aşırı bağlılık, 4. Kendini büyük ve güçlü görme.
Alkol kullanan gençlerin ise kendilerine özgü özellikleri vardır. Bunlar;
1.Cinsel duygu, eğilim ve isteklere karşı aşırı duyarlılık, 2. Sürekli maddi doyum arama eğilimi, 3. Fiziki güce hayranlık, 4. Alabildiğine sınırsız özellik, 5. Sorumluluktan kaçma, 6. Bütün otoritelere başkaldırma, 7. Gerçek dışı yaşam isteği, 8. Gerçekleşmesi olanaksız bir yaşam için sürekli düş kurup serüven peşinde koşmak, 9. Engeller karşısında büyük kaygı, sıkıntı, saldırganlık ve tepki, 10. Geleceğe ilişkin olumlu bir amaç ve beklentinin olmaması, 11. Güvensizlik ve yetersizlik duygusu
Alkol bağımlısı olmanın insanlar üzerinde bir takım önemli sonuçları da vardır. Nelerdir bunlar ?
1. Alkol vücutta bir çok organa zarar vermekle beraber en çok beyinde tahribata neden olmaktadır.
2. Beyne ilk etkisi yorum ve düşünceyi kontrol eden bölgeyi yavaşlatmasıdır. Böylece kişinin hatırlama, anlama, karar verme gibi normal akli görevlerini yürütmesine engel olur.
3. Alkoliklerin bedensel hastalıklarının çoğu karaciğerle ilgilidir. Bu hastalıklar sarılık, siroz ve safra kesesinin iltihaplanması olarak kendini gösterir. Karaciğer sirozu alkol bağımlısı kişilerde kullanmayan kişilere oranla sekiz kat daha fazladır.
4. Fazla miktarda kullanılan alkol gastrit, ülser, pankreas yetmezliği, pankreatik kanserler, kan basıncında yükselme, karaciğer enzimlerinde yükselme, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır .
5. Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, boşta kalan çocuklar hepsi alkolün bir sonucudur.
6. Ölüm ve yaralanmalara neden olan trafik kazalarının %66`sı alkol kullanımından kaynaklanmaktadır.
7. Ölme nedeni olan intiharların yarısı ve cinayetlerin 1/3`ü alkolle ilgilidir.
8. Alkol bağımlısı olan bir kişinin topluma yaptığı en büyük kötülük, insan gücü kaybına yol açmasıdır. Alkolik kişi veriminin düşmesi sonucunda kendisinden bekleneni veremez. Ayrıca mesai arkadaşlarıyla sürtüşmelere ve iş verenler ile olumsuz ilişkilere sebebiyet vermektedir.
9. Alkol bağımlısı kişiler için yapılan tedavi masraflarından, motorlu araç kazalarında, çalışma süresi kaybından doğmaktadır.
Alkol kullanma alışkanlığını engellemenin ilk koşulu başlamamaktır. Yani bataklığı kurutmaktır. Alkol kullanımını engelleyebilecek önlemler olarak şunları gösterebiliriz.
1. Arkadaşların iyi seçilmesi, 2. Sıkıntıları yenebilmeyi öğrenmek , 3. İçkiyi dinlendirici bir ilaç gibi görmemek, 4. Olumlu düşünmek, 5. Stresi yenmeyi öğrenmek , 6. İçkiye hayır demeyi öğrenmek, 7. İçkili ortamdan uzak durmak, 8. Boş zamanı iyi değerlendirmek, 9. Kendini tanımak, 10. İlgi alanını genişletmek, 11.İnsanlarla iyi etkileşimde bulunmak, 12. Kendini gerçekleştirmek
ALKOL VE UYUŞTURUCU KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKEN İBRET VERİCİ BİLGİLER
Alkol ve uyuşturucunun insan üzerindeki zararlarını birazda istatistiği verilerle anlatmaya çalışalım. Böylece bireysel yaşamı, toplumsal yaşamı ve sağlığımızı nasıl etkilediğini daha iyi anlayalım.
? Vücudunuza giren 1 gram eroinin, beyninizdeki 1 milyon hücreyi öldürdüğünü;
? Bütün uyuşturucuların önce aklı, sonra hayatı mahvettiğini;
? Uyuşturucunun bir nevi ölüm denemesi olduğunu;
? Uyuşturucu bağımlılarının aıds taşıyıcısı olduklarını;
? Uyuşturucuların ateşli silahlardan daha tehlikeli olduklarını;
? Birahanelerin,barların,pavyonların,diskoteklerin uyuşturucu zemini olduklarını;
? Her çeşidi ile uyuşturucuların birer intihar yolu olduğunu;
? Uyuşturucuların insan vücuduna gram gram girerek zehirlediğini;
? Trafik kazalarının %61"ni alkollü sürücülerin yaptığını;
? Eşlerini dövenlerin %70"nin alkollüler olduğunu ;
? Şiddet olayları ve ırza tecavüz suçlarının %50"sinin alkollüler tarafından işlendiğini;
? Aile facialarının büyük bir kısmının nedeninin alkol olduğunu;
? Beni uyuşturursanız sizi nasıl idare edebilirim?diyeninbeyin olduğunu;
? 1 gram eroin için kimlere satılmadım ki; diyenin uyuşturucu bağımlısı olduğunu;
? Bir defa alkol ve uyuşturucu almaktan ne çıkar ki; diyenin alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu;
? Tek sigara bir paketin,tek kadeh bir fıçının anahtarı olduğunu;
? İnsan vücuduna alkol koymanın,makine yataklarına kum koymaya benzediğini;
? Her türlü rezalet ve sefaletin, uyuşturucu ve alkolden geçtiğini;
? Bütün kötülüklerin anasının alkol babasının dauyuşturucu olduğunu;
? Ölüme yolculuğa altın vuruş dediklerini;
Biliyor muydunuz....
Ahmet YILDIZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.