Gençlik ve Engelliler Liderliğinde Hükümet ve Yerel Yönetimler

I-Giriş: Bu Bilimsel inceleme ve Alan Çalışması yazısında Okuyuculara, Araştırmacılara ,Bilim ve Akademi çevrelerine “Gençlik ve Engelliler Liderliği” adlı  iki Uluslarüstü meslekten bahsetmek gereklidir.

Türkiye"de nüfusun yüzde 60"ı Genç kabul edilmektedir. Buradan hareketle; mevcut  durumda 45 milyon Gençlik bulunmaktadır. Bu durum Avrupa Birliği ülkelerinde 15-20 ülkenin nüfusuna eşdeğer sayılmaktadır…

 

II-Gelişmeler:

A- Gençlik Liderliği Çalışmaları: 1 - Gençlik Liderliği  Eğitiminde Mevcut Durum: Bir yandan; Almanya başta olmak üzere İngiliz Uluslar Topluluğunun içinde bulunduğu ülkelerde en az 60 ülkede ve dünyadaki değişik ülkelerde Gençlik Liderliği Eğitimi ve Öğretimi Programları ; Ön Lisans ,Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi , hatta Doktora Sonrası Programları bulunmaktadır…

Türkiye"de; önce Ankara"da Ondokuz Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi 1974"de açıldı. Sonra 1975"de İstanbul"da Anadolu Hisarı Gençlik ve Spor Akademisi ve Manisa"da Manisa Gençlik ve Spor Akademileri kuruldu. Her üç kurumda 20 temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile Ankara"daki Gazi; İstanbul"daki Marmara; Manisa"daki önce Dokuz Eylül sonra Celal Bayar Üniversitelerine bağlandılar.Hukuken var olmalarına rağmen; uygulamada işletilmemektedirler...

 

2 - Gençlik Liderliği  Eğitiminde Gelecek Noktası: Halbuki; Türkiye"de , Türk Dünyasında ve İslam Ülkelerinde hem Gençlik Liderliği Eğitimi; hem de Gençlik Terapisi Eğitimi Programlarına çok acil ihtiyaç bulunmaktadır. Hatta; Türkiye"de 1967 yılından  bugüne kadar Anarşi ve Teröre bulaşmış Gençleri  hem Terapi yapmak hem de Topluma kazandırmak bakımlarından Gençlik Liderliği Eğitimi ve Gençlik Terapisi Programlarının açılmasını çok önemli buluyorum. Bu anlamda Samsun"da Ondokuz mayıs Üniversitesi; Eğitim Fakültesi; Yaşar Doğu beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu; Sağlık Yüksek Okulu ile 2011-2012 Eğitim ve öğretim yılında açılacak Canik Başarı Üniversitesi"nin aynı ya da değişik Fakülte ve Yüksek Okullarında; Meslek Yüksek Okullarında açılmalıdır.

İstenilmesi durumunda; Mürsel Akdenk tarafından hazırlanan TÜRKİYE"DE GENÇLİK VE SPOR AKADEMİLERİ: Ankara-1986, 275 sayfalık  araştırma raporuna; yada; aynı yazarın TÜRK İSLAM GENÇLİK VE SPOR ENSTİTTÜSÜ KURULMASI HAKKINDA BİR TEKLİF: Akademik Açı Dergisi; 1997/1; Samsun, Nisan 1997; sh. 193-216, adlı bilim alan çalışması raporuna bakılması mümkündür.

 

3 – Gençlik Liderliği  Eğitiminde Hükümet Birimleri Noktası: Önce 1974 yılında Sadi Irmak Hükümeti Döneminde açılan  Ondokuz Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi olmak üzere ilgili kurumların çalışmalarına 1986 yılında ara verilmiştir.

Ancak; 2002 yılında kurulan Abdullah Gül; 2003 ve 2007 yıllarında kurulan Recep Tayyip Erdoğan Hükümetleri dahil Gençlikle ilgili çalışmalardan bahsetmelerine rağmen; henüz Yüksek Öğretimde ve Üniversitelerde, Yüksek Okullarda, Meslek Yüksek Okullarında Gençlik Liderliği ve Gençlik Terapisi Bölümleri ve Programları da şu ana kadar açılamamıştır…Sadece

Muğla"da bulunan Adnan Menderes Üniversitesinin dışında Gençlik Sorunları Araştırma Merkezi"de diğer Üniversitelerde yoktur…

Halbuki;  Türkiye"de 4500-5000 civarında Gençlik ve Spor Akademileri mezunu vardır. Araştırmacı da onlardan birisidir. Ondokuz Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi mezunudur. Almanya"da 1 ; Avustralya"da 10 yıldan fazla kalmıştır.Türkiye dahil her 3 ülkede de Profesyonel Gençlik liderliği eğitimi; Profesyonel Gençlik Terapileri konularında Ulusal ve Uluslarüstü Kurslara ve alan çalışmalarına klatılmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Yüksek lisans ve Doktordaki bazı programlarında belirli Gençlik Liderliği dersleri okutmaktadır. Adı geçen alanda 100 civarında yayınlanmış yazıları vardır.

 

4 – Gençlik Liderliği  Eğitiminde Yerel Yönetim Birimleri Noktası; Gençlik Meclisleri ve Gençlik Liderliği Çalışmaları: Türkiye"de Büyük Şehir ; Şehir, İlçe ve Belde Belediyelerinde Gençlik Meclisleri kurulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Samsun, İlkadım Gençlik Meclisi Seçiminde 30 Ocak 2011 tarihinde Pazar Günü yapılan konuşmalar bizleri ilgilendirmiş oldu. Biz; ilgili meclis seçimi çalışmasına hem bir Akademisyen , Gençlik Lideri ve Gazeteci olarak katıldık. Orada  yapılan konuşmaların değerlendirmesini; Gençlik Meclislerinden nelerin beklenmesi gerektiğini inşallah daha sonraki yazılarımızda yayınlamayı ümit ediyorum.Ama; eğer İLKADIM GENÇLİK AKADEMİSİ kurulursa ilgili programlarını ve çalışma prensiplerini; hedef ve politikalarını ve Stratejilerini yazmaya hazır olduğumuzu da burada belirtmek istiyorum.

 

B- Engelliler Liderliği Eğitimi Çalışmaları: 5 - Engelliler Liderliği Eğitimi Çalışmalarında Mevcut Durum: Aynı çalışmalar: Türkiye ve dünya Toplumunda mevcut nüfusun yüzde 12- 15"i Engelli durumdadır. Böylece; Türkiye"de 10-11,25 milyon Engelli olarak bulunurken; dünyada  785- 975 milyon Engelli insanlar vardır. Buradan hareketle; aynen Gençlik Liderliğinde olduğu üzere; Engelliler Liderliği alanlarında da Ön Lisans Programlarından Doktora Sonrasına kadar her kademede Özel Eğitim ve Özel Öğretim Programları vardır.

 

Bir yandan; Dünyada, Türkiye"de , Türk Dünyasında , İslam Ülkelerinde hem Engelliler Liderliği Eğitimi; hem de Engelliler Terapisi Eğitimi Programlarına farklı şekillerde bakılmaktadır: Bir yanda Üniversitelerin Özel Eğitim Bölümlerinde Görme; İşitme, Ortopedik Engelliler gibi alanlarda Ana bili dalları vardır. Ön Lisanstan Doktora sonrası programlara kadar Özel eğitim ve özel öğretim alanlarında çalışmalar yapılmaktadır  :

 

Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 3 Aralık 2009 tarihinde Malatya"da bulunan İnönü Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü kurulması kararı verilmiştir...O tarihte hem ikinci vatandaşlı olduğumuz , hem de Akademik Alan incelemeleri yaptığımız Avustralya, Melbourne" de  Ön Lisanstan Doktora Sonrası Ders ve Müfredat  Programını hazırlayıp İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdik. Hem de aynı yazı; austurkiye.com; pozitifengelliler.com adlı web gazetelerinde de yayınlandı.

 

Türkiye"de; önce Ankara"da bulunan Gazi Eğitim Enstitüsünde ( 20 temmuz 1982"de kurulan Gazi Üniversitesi ) 1950 yılında  Pedagoji Bölümünde Özel Eğitim ve  Engellilerle ilgili bazı dersler verilmeye başlandı.

Ondokuz Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi"nde  ilk Engellilerde Spor Semineri 3 Şubat 1975"de verildi. İlgili okulda öğrenci iken Y. Prof. Necmettin Erkan  Hocamızın yönlendirmesi ile Ankara ilindeki değişik Özel Eğitim Okullarında ve Merkezlerinde çeşitli ziyaretler ve staj çalışmalarında da bulunmuştum.

 Avustralya"da bulunduğumuz 1995 yılında ENGELLİLERDE SPORDA DİDAKTİK VE METODİK EĞİTİM; ENGELLİLERDE UYGULAMALI EGZERSİZ VE SPOR EĞİTİMİ; adlı makalelerin dışında 400"den fazla yazımız Ulusal ve Uluslarüstü alanda yayınlandı…

 

Necmettin Erbakan Hükümeti Döneminde 30 Mayıs 1997 tarihinde 571, 572 ve 573 sayılı kanun hükmündeki kararnamelerle hem Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı kuruldu. Hem de İlgili mevzuat Cumhuriyet döneminde sistematik hale getirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti  Dönemi"nde 5 haziran 2005"de 5378 sayılı ÖZÜRLÜLER YASASI  ve ona bağlı 40 civarında Yönetmelik yayınlandı. Özürlülere belirli kriterlere göre maaşlar bağlanması hızlandı. Bazı sorunlar bu alanda hala bulunmaktadır…

 

6 - Engelliler Liderliği Eğitimi Çalışmalarında Gelecek Noktası: Dünyadaki çeşitli ülkelerde Engelliler Liderliği Eğitimi ve Öğretimi Programlarına paralel Engelliler Liderliği ve Engelliler Terapisi gibi alanlar da  ; Ön Lisans ,Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi , hatta Doktora Sonrası Programların  yapılması mümkündür. Diğer yandan; dünyadaki 15000 büyük; 25000 orta ve 55000 küçük meslekler içersinde en az 100 civarında değişik isimlerle zikredilen Engelli Mesleği vardır. Ayrıca her mesleki alanda birde Engelli Mesleği ifadesi kullanılmaktadır…Yada aynı adlı mesleklerin engelliler tarafından da yapılması ön görülmektedir…

 

Bunların ötesinde; Türkiye"nin yanında; Türk Dünyasında , İslam Ülkelerinde hem Engelliler Liderliği Eğitimi; hem de Engelliler Terapisi Eğitimi Programları farklı şekillerde  ve istenilen kriterlerde yer verilmek zorundadır.

 

Bir yandan;  Üniversitelerin Özel Eğitim Bölümlerinde Görme; İşitme, Ortopedik ve Zihinler Engelliler gibi alanlarda Ana bilim dalları vardır. Ön Lisanstan Doktora sonrası programlara kadar Özel eğitim ve özel öğretim alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Öte yandan;  Sağlık Bilimleri Fakülteleri; kurulmaları halinde Spor Fakülteleri; mevcut Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarında; Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okullarında istenilen ölçülerde ENGELLİLERDE LİDERLİK EĞİTİMİ; ENGELLİ  TERAPİSİ EĞİTİMİ; ÖZEL EĞİTİM TERAPİSİ programları Ön Lisanstan Doktora Sonrasına kadar açılmalıdır. ENGELLİLER LİDERLİK AKADEMİLERİ , ENGELLİLER LİDERLİK VE MESLEK AKADEMİLERİ gibi adlarla farklı kurumların açılmasına da çok özel önem verilmelidir.

 

7 – Engelliler Liderliği Eğitimi Çalışmalarında Hükümet Birimleri Noktası: Önce  Erbakan Hükümeti Döneminde kabul edilen ilgili kanun hükmündeki kararnamelerle bir sistem kuruldu.  2003 ve 2007 yıllarında  Recep Tayyip Erdoğan Hükümetleri ile  Engelliler yada Özürlüler alanlarında ilgili mevzuat hazırlandı…

Ama; Hükümet birimlerinde her nedense; Uluslarü,stü çalışma ve yeni bir model ve ekol yapılması noktalarında ciddi çalışmalar yapılamamaktadır. Sadece Engellilerde Fiziksek mekanların ulaşılabilirlik noktaları bile 2012 ye kadar ertelenmiştir. Fakat Hükümete bağlı birim sorunluları gerekli olan asli görevlerini yapmada adeta direnme göstermektedirler…

 

Yüksek Öğretimde ve Üniversitelerde, Yüksek Okullarda, Meslek Yüksek Okullarında Engelliler Liderliği ; Engelliler Terapisi; Özel Eğitim Terapisi Bölümleri ve Programları da şu ana kadar açılamamıştır…Sadece; İnönü; Süleyman Demirel, Hacettepe gibi bazı Üniversitelerde Özel Eğitim Araştırma Merkezileri vardır.diğer Üniversitelerde yoktur…

Bu noktalarda bizlere düşen görev; Unesco tarafından 1983 yılında Bank Kong"da kabul edilen; Türkiye tarafından da  8 ocak 1988 tarihli resmi gazetesinde onaylanan Asya ve Pasifik Ülkeleri Yüksek Öğretim Antlaşmasından doğan Engelli Eğitimi ve Öğretiminde Uluslarüstü Denklik Sistemlerinin Uygulanmasında Tüm Hükümet birimleri bu kanunu uygulamalıdırlar…

 

 

8 – Engelliler Liderliği Eğitiminde, Engelliler Terapisinde  Yerel Yönetim Birimleri Kent Konseylerinde Engelli Meclisleri Çalışmaları: Türkiye"de Büyük Şehir belediyelerinde; Şehir, İlçe ve Belde Belediyelerinde Gençlik Meclisleri kurulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Samsun, İlkadım Engelli Meclisi Seçiminde 30 Ocak 2011 tarihinde Pazar Günü yapılan konuşmalar bizleri ilgilendirdi.Hatta; seçim sonunda Mürsel Akdek"te Engelliler meclisi Yürütme Kurulu"na seçildi; Dilek ve Temenniler Bölümünde 12 maddelik bir Öneri paketinde de bulundu…

 İlgili meclis seçimi çalışmasına hem bir Akademisyen , Engelli Lideri ve Gazeteci olarak katıldık. Orada  yapılan konuşmaların değerlendirmesini; Engelli Meclislerinden  beklenmesi gerekenleri inşallah daha sonraki yazılarımızda yayınlamayı ümit ediyorum. Burada; İLKADIM ENGELLİ AKADEMİSİ kurulmasını; ilgili programların ,çalışma prensiplerinin; acil eylem planı; stratejik planı ve uzun vadeli Kalkınma planları; hedef ve politikalarının bir an öncelikle yazılmasının acil zorunluluk olduğunu burada belirtmek istiyorum.

 

Herkese iyi çalışmalar dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mürsel Akdenk Arşivi
SON YAZILAR