Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Plastik şişeleri tekrar kullanmak ne kadar güvenli?

Plastik, petrol rafinelerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucunda arta kalan malzemelerden de elde edilir ve yeryüzündeki petrolün yaklaşık olarak yüzde 4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastik üretiminin ucuz ve kolay olması, dayanıklı ve kolayca biçim verilebilen bir madde olması nedeniyle plastikler, genellikle inşaat ve yapı sanayinde, ev ve mutfak eşyalarında, uçak, tren, otomobil ve gemi sanayinde, poşet, torba ve yiyecek içecek ambalajlarında, elektrik ve elektronik uygulamalarında, giyim ve tekstil ürünlerinde, enerji üretiminde, medikal ve diğer tıp ürünlerinde, askeri sanayide ve kuvvet ürünlerinde, spor ekipmanlarında, hijyen ürünlerinde, sanat ve müzik ürünlerinde, bebek ürünlerinde ve 3 boyutlu yazıcı teknolojisinde gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.
Plastiklerin çevreye zararları genel olarak ele alınması gereken bir konu olsa da, tek başına çevre kirliliği odağındaki zararları da bilmek alınması gereken önlemlerin ne kadar kritik olduğunu anlamaya yardımcı oluyor. Çevre kirliliği, doğal yaşamı olumsuz etkiliyor, ışık seviyelerinin düşmesine ve çözünmüş oksijen kaynaklarının tükenmesine neden oluyor. Bu değişimler doğrudan ya da dolaylı olarak dünyamızdaki tüm canlı yaşamını tehdit etmektedir.
Dünya genelinde her dakika ortalama bir milyon plastik içme şişesi satın alındığı tahmin ediliyor. Bu, okyanuslarda ve çöplüklerde son bulan büyük bir atık miktarı yaratıyor. İnsanların plastik su şişelerini tekrar doldurarak kullanmaları yaygın bir pratik olsa da, her zaman akıllarda bir soru işareti bırakmıştır: Plastik şişeleri tekrar kullanmak güvenli midir?
Plastik şişeleri tekrar kullanma yöntemi sayesinde para tasarrufu yapmak daha kolay hale geliyor ve sürekli yeni şişeler satın alma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda plastik atık miktarını azaltıyor. Ancak bu şişeler tekrar kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Plastik şişenizi tekrar kullanmanın elverişli olduğu bir gerçek, ancak bu yazıda bu pratiği sürdürmenin neden en iyi fikir olmadığını anlattık.
Günümüzde yapılan araştırmalar, su tüketimi için kullanılan ambalajlarda insan sağlığı için belirli standartların korunmasının gereklilik haline geldiğini net bir şekilde ortaya koymuştur. Ancak bu standartlar her zaman sağlanamıyor. Bu da plastik şişeden su içmenin zararlı olduğunun altını çiziyor.
Yapılan araştırmalara uygun şekilde üretildiği ve doğru saklama koşullarında saklandığı takdirde bir plastik şişenin içerisindeki su güvenle tüketilebilse de, her zaman doğru ambalaja ve doğru saklama koşullarına erişmek mümkün olmayabiliyor. Su şişelemede BPA içermeyen plastiklerin kullanılması gerekiyor. Ancak ne yazık ki her zaman BPA içermeyen plastik şişelerde sunulan sulara ulaşmak mümkün olmuyor. Bu yüzden pet şişe suyun zararları arasında BPA maruziyeti yer alıyor.
BPA, östrojeni taklit eden bir kimyasal olarak kadınlarda diyabet, obezite ve infertilite sorunlarına neden olurken, erkeklerde de hormonal sorunlara yol açıyor. Şişelenmiş su, mikroplastik içerebiliyor. Mikroplastiklere maruziyet, endokrin sisteminde bozulmalara ya da enflamasyona yol açabiliyor.
Plastik bir su şişesini tekrar kullanmak, her kullanımdan sonra şişeyi atmadığınız için çevre dostu bir alternatif gibi hissettirebilir.
Ancak plastik su şişelerini tekrar kullanmanın insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve çevre üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, en iyi karar tek kullanımlık plastikleri kullanmaktan kaçınmaktır. Bu hem sağlığınızı korumanıza hem de çevreye olan zararı azaltmanıza yardımcı olur. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için cam, paslanmaz çelik ya da BPA içermeyen yeniden kullanılabilir plastik gibi daha güvenli alternatifleri tercih etmek, sağlığınız ve dünyamız için en iyi seçenektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR