Samsunlu eğitim sevdalıları
Özel Ezgililerin Türkiye çapındaki başarılarının kaynağını sohbet konusu yaptık ve Okulun Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karavin ve Kurucu Okul Müdürü Sezen Kılınç ile bir araya geldik. Vee sorduk...
28 Ağustos 2003'te ODTÜ kökenli üç eğitimcinin kurduğu, hiçbir ideolojiye ya da cemaate bulaşmadan eğitim hayatına 160 öğrenciyle başlamış olan Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu, kurulduktan bir yıl sonra, 33 öğrenci mezun etmiş. Mezun olan 33 öğrencinin 29'u istedikleri okullara yerleşmiş. Bu durum okul için iyi bir referans olmuş. Üçüncü yıl 20 öğrencinin 20'si mezun olup üstüne üstük bir de il birincisi çıkarıp OKS'de ilk 100, SBS'de de ilk 10 okul arasına girince gözler yavaş yavaş okula yönelmeye başlamış. Okulun serüveni Okul Aile Birliği toplantısında sıradan bir gündem ile bambaşka bir boyut kazanıyor. Bu haftaki Pazar Sohbetimizin konusu Özel Ezgililer İlköğretim Okulu"nun serüveni. Konuklarımız ise serüvenin kahramanları.
Anıl Olfaz: Okulunuzun kuruluşu ve eğitim hayatını sürdürebilmesi için verdiği mücadele ve bu mücadele sürecinde yaşananlar neler?
Karavin :"Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu, 2 yıl önce Okul Aile Birliği toplantısında Doktor Tunç Üstün okulun tuvaletlerine fotoselli musluk takılması gerektiğini söyledi. Okul Müdürümüz Sezen Kılınç Öğretmenlerimiz bir kaç aydır maaşlarını alamıyorlar. Eğer fotoselli musluk taktırırsak öğretmen arkadaşlarıma hakaret etmiş gibi hissederim" dedi. Sezen hanımın bu cümlesinden sonra toplantı ayrı bir amaca taşındı. Biz sorunun ne olduğunu düşünmeye başladık. Okulumuzun asıl çözülmesi gereken sorununun ekonomik sorunlar olduğu konuşuldu. Sonraki Okul Aile Birliğinde bir araya geldiğimize yine Doktor Tunç Üstün'ün attığı bir fikir Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu ve velileri için yeni bir serüvenin ilk adımların atılmasına sebep oldu. Tunç Bey toplantıda okulun zor durumda olduğunu, kapanmanın eşiğinde olduğunu, 'Veliler olarak okulu biz alalım bir şirket kurarak okulu biz işletelim' dedi. Tabi ki Okul Aile Birliği ve veliler olarak yeni bir süreç başlatarak tek tek veliler ile görüşerek okulumuzu kurtarmak ve eğitim hayatını sürdürebilmek için, ciddi görüşmeler yaptık. Kısa sürede bu düşünceyi benimseyen ve bize olumlu cevap veren 30'u aşkın veli ile Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu"nu finansal anlamda ayakta tutmak için kolları sıvadık. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun süreçte bizleri yalnız bırakmaması duyarlılığı, her türlü desteği, engin düşünceleri ile bizlerin kendisinden yararlanmamızı sağladı. Bu süreçteki yardımları kesinlikle yadsınamaz. "
Anıl Olfaz:Okulunuzun bu sürecinde sizin desteğiniz ve düşünceleriniz neydi?
Karavin: " Maddi bir beklenti, ticari bir kaygı olmadan okulumuza duyduğumuz güven ve okulun eğitime devam etmesi için bu işe başlandı. Şu anda da çok iyi bir noktaya geldik. Her birimiz eğitimci değiliz. Hiç birimizin özel okul yönetmek gibi bir derdi yoktu. Aklımıza bile gelmezdi. Hepimizin mesleği var. Hemen bir şirket kurduk ve serüven başladı. Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu Türkiye çapında bir okul oldu. Samsun'un gururu oldu. Ezgililerin başarısı tüm Samsun'luların ve öğretmenlerimizin başarısı oldu. "
Anıl Olfaz: Okulunuz Samsun'un bir kuruluşudur. Bu nedenle Samsun'da var Samsun İçin var kampanyasında yer alınmaması konusunda bir tepkiniz var mı?
Karavin: " Biz Samsun adına o birlikteliği, o kampanyayı 2 yıl önce başlattık ve Samsun'lular okulumuza sahip çıkarak Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu"nu Türkiye çapında Samsun'un markası yaptılar. Hiçbir maddi kaygı yaşamadan sadece Samsun'un eğitim standartlarını artırmak için bir araya gelen Samsun'lular, ulusal anlamda bu birlikteliği sağlamıştır. Bu okul Samsun'unun vefakar insanları tarafından desteklenmiş ve Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu Samsun markası olmuştur, bunun nedeni Samsunluların Samsun sevdalısı olmasıdır"
Anıl Olfaz: Okulunuzun başarı ortalamaları Samsun ve Türkiye'de çapında resmi verilere göre nerede yer alıyor?
Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu Müdürü Sezen Kılınç: " Özel Ezgililer İlk Öğretim Okulu olarak, 42 bin devlet ve özel okulu arasında Türkiye'de 8. Samsun'da birinciyiz. Bu veriler Milli Eğitim Bakanlığı resmi verileridir. Samsun SBS ortalaması 310.137 puanda yer alırken Özel Ezgililer İlköğretim Okulu ortalaması 458.766 olarak belirlendi. Türkiye Sıralamasında 52. iken, Milli Eğitimin yaptığı SBS deneme sınavında 6. 7. ve 8. sınıflarda il birincisiyiz. Okulumuz yaşam başarısı ve akademik başarısının yüksek olmasının yanı sıra, sosyal alanlardaki başarısı ile Türkiye çapında dikkat çekiyor. Mesela satrançta il, bölge ve Türkiye çapında derecelerimiz var. Yine yüzme de Türkiye çapında rekortmen sporcumuz Doğa Güneş, Uluslararası şampiyonada 2.lik derecesi aldı."
Anıl Olfaz: Okulunuzun başarılı olmasındaki sırrı nedir?
Kılınç: "Okulun başarısı şahsımı, Samsun halkını gerçekten gururlandırmaktadır. Başarının sırrı ise ekip ruhu, hiç birimiz hepimizden akıllı olamaz mantığının uygulandığı bir okulun yöneticisiyim. Burada ki öğretmen arkadaşlarımızın ekip ruhunu çok güzel sergilediklerine, burada değer gördüklerini fark ettiklerine, borçlu olduklarını düşünüyorum. Bunun dışında çocuklarımızın, ailelerimizin neden özel okulda olduklarının farkındalığı. Yine bir başka ve çok önemli bir unsur okul yerleşkemiz. Okul yerleşkemiz aslında butik okul konumunda ve okul olarak yapılmamış bir binanın okula dönüştürülmüşü. Biz bu koşulları avantaja çeviren bir ekiple çalışıyoruz. Yerleşkenin bu şekilde olmasıysa bireysel eğitimin çok iyi yapıldığı anlamını taşıyor. Birde ekibimizin en önemli özelliği çocuğun hazır bulunmuşluk düzeyini iyi tespit eden ve nokta müdahalesi ile bireyselleştirilmiş eğitimi iyi uygulayan bir ekiple çalışıyoruz. Ekibimiz tam ekip olmuş durumda ve birbirimizin eksiğini kapatabiliyoruz. Velilerimizin de bize güvenmesi başarıyı yakalamamızdaki en önemli unsurlardan biridir diye düşünüyorum."
Anıl Olfaz: Öğretmenlerinizi, konuşmalarınızda ön planda tutuyorsunuz. Okulun zor günlerinde ve başarılı günlerinde öğretmenlerinizin katkıları nelerdir?
Kılınç: "Ben okulun aynı zamanda kurucu müdürüyüm. Okulumuzun yaşadığı her anında vardım. Bende bir öğretmenin aynı zamanda çok şanslı bir müdürüm. Öğretmelerimiz öğretmenin maddi kaygısı olmadan öğrencilere öğretmenlik yapma sorumluluğunu üstlenmiştir. Eğitim alanındaki kurumların başarısı, projesi varsa bu uygulayıcı öğretmelere aittir. Öğretmenlerimiz Öz Ezgililer. Bunu neden söylüyorum? Öğretmenlerimiz okulun finansal bakımdan zor zamanlarında 5-6 aya yakın maaş alamadılar. Teklifler almalarına rağmen okulu terk etmemişlerdir. Aynı şekilde bizde başka özel okullarda görev yapan öğretmenlere teklif götürmüyoruz."
Anıl Olfaz: Eğitim alanınızı genişletmek amaçlı projeleriniz veya çalışmalarınız var mı?
Kılınç: "Okulumuz finansal anlamda sorunları el birliği ile çözdükten sonra, 60 öğrencinin eğitim gördüğü günümüz eğitim standartlarının çok çok üstünde bir anaokulu açtı. Yeni bir projemiz ise bir arsa alarak Lise yapmak. Yani vizyonumuz sadece ilköğretimde sınırlı değil. Öğrencilerin eğitim hayatının her anında yer almak, yerine getirdiğimiz amaçlardan biri."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.