TOKSİK ERKEKLİK
Toksik maskülenite sadece erkek gibi davranmakla ilgili değildir. Bunun yerine, bazı erkeklerin gerçekten zararlı bir şekilde hareket ettikleri aşırı baskılı yaklaşımı içerir.
Popüler kültürde olduğu kadar araştırmalarda da karşımıza çıkan pek çok “toksik erkeklik” tanımı var. Bazı araştırmacılar toksik erkekliğin üç temel bileşeni olduğu konusunda hemfikirdir:
Sertlik: Bu, erkeklerin fiziksel olarak güçlü, duygusal olarak duygusuz ve davranışsal olarak agresif olması gerektiği fikridir.
Antifeminity: Bu, erkeklerin duygu göstermek veya yardım kabul etmek gibi kadınsı olduğu
düşünülen her şeyi reddetmesi gerektiği fikrini içerir.
Güç: Bu, erkeklerin başkalarının saygısını kazanabilmeleri için güç ve statü (sosyal ve finansal) elde etmek için çalışması gerektiği varsayımıdır.
Sağlıksız Alışkanlıkların Yüceltilmesi
Toksik erkeklik sağlıksız alışkanlıkları yüceltir. “Öz bakım kadınlar içindir” ve erkeklerin uykudan kaçınması, sakatlandıklarında bile egzersiz yaparak ve kendilerini fiziksel sınırlarını zorlayarak vücutlarına makine gibi davranmaları gerektiğini savunur.
Kendilerini fiziksel olarak zorlamanın yanı sıra, toksik erkeklik, erkekleri doktorlara gitmekten caydırır.
2011'de yapılan bir araştırma, erkeklik hakkında en güçlü inançlara sahip erkeklerin, erkeklik hakkında daha ılımlı inançlara sahip erkeklerin koruyucu sağlık hizmeti alma olasılığının yalnızca yarısı kadar olduğunu bulmuştur. Örneğin, yılda bir kez bir doktora görünmek, bazı erkeklerin inançlarına aykırıdır.
Toksik erkeklik, önleyici tedaviden kaçınmanın yanı sıra sağlıksız davranışları da teşvik eder.
2007'de yapılan bir araştırma, erkeklerin erkeksi normlara ne kadar çok uyduklarını, yoğun alkol kullanımı, tütün kullanma ve sebzelerden kaçınma gibi riskli davranışlarda bulunma olasılıklarının o kadar yüksek olduğunu bulmuştur. Ayrıca, bu tür riskli seçimleri “normal” olarak görme olasılıkları daha yüksek tespit edilmiştir.
Ruh Sağlığı
Toksik erkeklik aynı zamanda erkekleri akıl sağlığı tedavisi görmekten caydırır. Depresyon, anksiyete, madde kullanım sorunları ve zihinsel sağlık sorunları zayıf yönler olarak görülebilir.
2015 yılında yapılan bir araştırma, geleneksel erkeklik kavramlarını benimseyen erkeklerin, daha esnek cinsiyet tutumlarına sahip olanlara kıyasla ruh sağlığı hizmetleri arama konusunda daha olumsuz bir tutuma sahip olduğunu bulmuştur.
Zehirli olacak kadar yoğun olarak algılanan erkeklik düşüncesi, erkeklerin duyguları hakkında konuşmalarının uygunsuz olduğunu da vurgulayabilir. Sorunlar veya duygular hakkında konuşmaktan kaçınmak, izolasyon ve yalnızlık duygularını artırabilir.
Ayrıca erkeklerin zihinsel sağlık sorunları yaşadıklarında onlara ulaşma ve yardım alma isteklerini de azaltabilir.
Yazının orijinaline ‘’Verryvell Mind, What Is Toxic Masculinity??’’ başlığı ile ulaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.