Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Vücut günde kaç kalori yakar?

Vücudumuzun yakıtı olan kalorilerle aramızı iyi tutmazsak ne mi olur? Vücudumuzun dengesi bozulur, tüm sistemlerde aksaklıklar çıkmaya başlar. Gelin birlikte bakalım günde kaç kalori almamız gerekiyor, bunu nasıl hesaplarız, kalori miktarları cinsiyete göre değişir mi, fiziksel aktivite düzeyi kalori alımını nasıl etkiler…

Her gün yaktığınız kalori miktarı; boyunuz, kilonuz ve aktivite seviyeniz dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bununla birlikte günlük kalori ihtiyacınızı belirlemek, sağlık hedeflerinize ulaşmanıza katkı sağlamaktadır.

Her gün hareket ettiğinizde, egzersiz yaptığınızda, günlük işlerinizi yaparken hatta otururken bile kalori yakarsınız. Yetişkin kadınların çoğu günde 1.600–2.200 kaloriye ihtiyaç duyarken, yetişkin erkeklerin günde 2.200–3.000 kaloriye ihtiyacı olduğu bildirilmektedir. Ancak, her gün ihtiyacınız olan kalori miktarı vücudunuza ve aktivite seviyelerinize göre değişkenlik göstermektedir.

Kaloriler vücudumuzun yakıtıdır ve solunum, dolaşım sistemi, hücre yenilenmesi gibi temel vücut işlevleri için önemlidir. Ayrıca, kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilen günlük hareketlerden ve egzersizden de ek kalori yakarız. Her gün kaç kalori yaktığınızı merak ettiyseniz, Mifflin-St Jeor formülü bunu hesaplamanıza yardımcı olabilir.

Bu formül, dinlenme enerji harcamanız olarak da bilinen dinlenme metabolik hızınızı (DMH) hesaplar; bu, vücudunuzun dinlenme sırasında çalışması için ihtiyaç duyduğu kalori miktarıdır. Yani vücut fiziksel olarak hiçbir şey yapmazken bile sistemlerin çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır.

Daha sonra bu hesaplamaya fiziksel aktivite faktörünü de işin içine sokarak günlük harcadığınız kalori miktarı hesaplanmaktadır. Bulduğunuz sonuçtan daha az kalori almak kilo kaybına, daha fazla kalori almak ise kilo alımına yol açacaktır.

Kadınların yapısı gereği yağ kütleleri fazla, kas kütleleri azdır. Bu nedenle kadınların günlük kalori ihtiyaçları yani vücudun yakıt olarak kullanacağı kalori miktarı da daha az olacaktır.Bir kadının günlük olarak yaktığı kaloriyi tam olarak belirleyebilmek için metabolizma hızının, yaşının, kilosunun, boyunun ve gün boyu yaptığı aktivite oranının bilinmesi gerekir fakat yetişkin kadınların ortalama olarak günde 1.600–2.200 kalori yaktıkları tahmin edilmektedir.

Genelde erkeklerin kas kütlesi kadınlara göre daha fazladır, daha fazla kas, vücudun dinlenirken daha fazla kalori yakması anlamına gelmektedir. Kalori yakımında bir kişinin vücut kompozisyonu, hormon seviyeleri gibi önemli faktörler rol oynasa da genellikle erkekler kadınlardan daha fazla kalori yakar. Erkeklerin günlük ortalama 2.200–3.000 kalori yaktıkları tahmin edilmektedir.

Bir günde yakmanız gereken kalori miktarı büyük ölçüde kişisel sağlık ve zindelik hedeflerinize ve ayrıca yaşınız, cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz ve aktivite düzeyleriniz gibi diğer faktörlere bağlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR