Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Yemekten sonra kalp çarpıntısı

Kalp çarpıntısı, kalbinizin çırpındığını, çarptığını veya bir atımı atladığını hissettiren bir durumdur. Stres, damarlarda tıkanıklık, diğer hastalıklar gibi başlıca nedenler kalp çarpıntısına neden olabilir. Peki yemekten sonra kalp çarpıntısı yaşamak normal bir durum mudur?

Gelin birlikte inceleyelim…

Yiyeceklerde bulunan şeker, karbonhidrat veya tuz gibi bazı bileşenler dolaşım sisteminde bir şeylerin ters gitmesine yol açabilir, bu da kalp çarpıntısı şikayetine neden olabilir. Peki nedir bu kalp çarpıntısı?

Normal şartlarda dikkat kesilmediğimiz sürece kalbimizin attığını duymayız, hissetmeyiz bile. Kalp çarpıntısı durumunda ise kalbiniz size atım hızını duyurur, kalbinizin adeta depar attığını hissedebilirsiniz. Ya da kalbiniz sanki boğazınızda ya da boynunuzda atıyor gibi hissetmeniz de kalp çarpıntısı durumunda yaşanabilir.

Peki bu durumun yemekten sonra ortaya çıkması normal bir durum mudur?

Kalp çarpıntısı, yemekten sonra veya yemek yerken de dahil olmak üzere herhangi bir zamanda olabilir. Çarpıntı korkutucu görünse de genellikle tehlikeli değildir. Fakat bu durumu sürekli yaşıyorsanız bir doktora görünüp kalp sağlığınızın iyi olduğundan emin olmanızda fayda var.

Yemekten sonra kalp çarpıntısı çok yaygın görülen bir şikayettir. Yiyecek alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa ortaya çıkması daha olağan olabilir. Yaygınlığı fazla olsa da kimi zaman günlük koşturmacalardan fark edilemeyebilir fakat hareketsiz otururken, dinlenirken veya uzanırken daha kolay hissedebilirsiniz.

Genellikle kalp çarpıntısı zararsızdır. Çiğneme, yutma ve sindirim sürecinden veya yediğiniz içeriklerden dolayı oluşabilirler. Her çarpıntı, altta yatan bir sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilir.

Özellikle kan şekeriniz düşükse (hipoglisemi) kan şekerini yükseltebilen yüksek karbonhidratlı yiyecekler çarpıntıya neden olabilir. İşlenmiş veya konserve yiyecekler gibi yüksek sodyumlu yiyecekler kalp atım hızını artırarak çarpıntıya neden olabilir. Basit şeker içeren yiyecekler, özellikle hipogliseminiz varsa ani yükselmelere ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Çok baharatlı besinler mide yanmasına ve bazen hızlı atan bir kalbe neden olabilir.

Bununla beraber yiyeceklerdeki bazı bileşenler de kalp çarpıntısını tetikleyebilir:
Monosodyum glutamat (MSG): İşlenmiş gıdalar ve bazı restoran yemeklerinde lezzet arttırıcı olarak kullanılan MSG'ye duyarlı kişilerde kalp çarpıntısı gözlenebilir. Teobromin: Çikolata, kakao bitkilerinde doğal olarak bulunan teobromin, çarpıntıya neden olarak kalp atış hızını artırabilir. Tiramin: Alkol, eski peynirler, tütsülenmiş etler ve kuru meyveler tiramin amino asidini içerir. Tiramin kan basıncını yükseltebilir ve kalp çarpıntısına neden olabilir.

Kafein, kahve, çikolata, enerji içecekleri, çay ve sodada bulunan bir uyarıcıdır. Yapılan eski araştırmalar, kafeinin kalp çarpıntısına yol açtığını düşündürmüştür, ancak son araştırmalar, ölçülü (günde üç fincana kadar) kafeinin kalp sağlığına gerçekten fayda sağlayabileceğini öne sürmektedir. Günde üç bardaktan fazla tüketmeniz çarpıntı yaşamanıza neden olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR