AYDINLANMA
Karanlığı yaşamayanlar aydınlığın değerini tam olarak anlayamazlar. Aydınlık sözcüğünden türetilen AYDINLANMA ne anlama geliyor "aydınlanma nedir" sorusu varoluşun anlamını arayan insanlar tarafından tarih boyunca sorulmuştur.
Bu insanlar karşılaştıkları zorluğa ve toplum tarafından dışlanmalarına karşın, kendilerini yalnızca bir yanıt bulmaya adamışlar ve birçoğu yaşamlarını bu yolda,insanlık için feda etmişlerdir. Onların zahmetli arayışları "kendini bilmeye,evreni bilmeye ve bilgiye duydukları açlık tarafından yönlendirilmiştir."Ben kimim? Neden buradayım? Nereye gidiyorum? Yaşamın anlamı nedir? temel sorularıdır...
Aydınlanma felsefesi genel olarak insanın kendi yaşamını düzenlemesini yeniden gündeme almış,hem düşüncenin hem de toplumsal yapının köklü değişimlere uğrayacağı bir sürecin fikirsel ve felsefi başlatıcısı olmuştur. 18. yüzyılın sonlarına doğru meydana gelen Fransız devrimi ve ardında gerçekleşen modernleşme süreçleri, düşünsel anlamda etkilerini ve kaynaklarını aydınlanma felsefesinde bulmaktadır.
Aydınlanma ile din merkezli toplumsal yapının ve düzenlemelerin yerini akıl merkezli toplumsal düzenlemeler almıştır.
Laiklik, aydınlanma felsefesinin ve genel anlamda aydınlanmacılığın her tür girişimin de temelidir. Kant aydınlanmacılığı "aklı kullanma cesareti" olarak tanımlar. Aydınlanma Çağı,aklı kurucu ilke olarak benimseyerek, tüm toplumsal yaşamın ve düşünüşün buna göre şekillendirilmesine yönelilen dönemdir. Rönesans ve reformlarla başlayan bu gelişmeler, aydınlanmacılıkla doruğuna varmış ve buradan sonra Modernleşme denilen sürecin oluşumunu hazırlamıştır. Bu süreç aydınlanmacılıkta ifadesini bulan köklü bir zihin değişikliği anlamına gelmektedir.
Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır.Bu ergin olmayış durumu ise,insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır. İşte bu ergin olmayışa insan kendi suçu ile düşmüştür; bunun nedeni de aklın kendisinde değil,fakat aklını başkasının kılavuzluğu ve yardımı olmaksızın kullanmak kararlığını ve yürekliliğini gösteremeyen insanda aramalıdır.
Aydınlanma nevi uyanıştır. Yeni bir "ben"e "merhaba" deyiştir.
Yaşarken yenilenme, değişme ve gelişmedir. Aydınlanmak aynı zamanda özgürleşmek demektir. Aklın zincirlerini koparıp özgürlüğüne kavuşmasıdır. Bu da insanlığın ilerlemesi, gelişmesi demektir.
Aydınlanmak, okumak, bilmek, bilgi peşinde olmak ve zor bilimsel aydınlanma bilim, akıl ve aklın önderliğinde sezgiyi kullanarak hikmet ile ilk önce kendinden başlayarak insanlığa uzanan aydınlanma ışığını yaşamaya ve yaymaya çaba göstermektir. Yaşadığımız "Bilgi Çağı" nın gereğinin yapılmasıdır. Bu yolda olan insanların sahip olduğu ışık akıl, asıl estrümanı ise bilgidir.
Karanlığa giden yolda olduğumuz hissiyatı ile yaşayan aydın bireyler sayısının gitgide arttığı günümüzde şu evrensel yasa hiçbir zaman unutulmamalıdır:
"Her zorluk, er ya da geç aydınlanma ile sona erecektir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.