Bilinçli beslenme
İnflamasyon artık yalnızca ağrıyan kasları ve ağrıyı tanımlamak için kullanılan bir terim değildir ve inflamasyon maalesef yaşadığımız hastalıkların çoğunun tetikleyicisi haline gelmiştir. Beslenme açısından bakıldığında, iltihaplı bir durumu nasıl tersine çevireceğimizi ve sağlıklı bir dengeye nasıl döneceğimizi öğrenmemiz gerektiği açıkça ortadadır.
Bu dengeyi sağlamak için abur cubur veya işlenmiş yiyecekleri ve iltihaba neden olan yiyecekleri diyetinizden çıkarmalısınız. Biz enerjiden oluşuyoruz ve yediğimiz besinler de enerjiden oluşuyor. Her yemek yediğimizde enerjik bir reaksiyon yaratıyoruz.
Tükettiğimiz bazı besin kaynakları, DNA benzeri yapısal enerjimizle dengede uyum sağlarken, yediğimiz bazı şeyler de dengesizlik yaratabiliyor ve yemek yeme üç şeyden biriyle sonuçlanabiliyor: inflamatuar etki, dengeleyici etki veya dejeneratif etki. Çünkü enerjinin yalnızca üç olası sonucu vardır: fazlalık, denge veya eksiklik. Bu noktada hedefimiz her zaman enerjimizi dengelemek olmalıdır.
Sağlıklı beslenme planınız, vitaminler, mineraller, lif, yağsız protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar gibi besin değerleri açısından yüksek olan çeşitli yiyecek ve içecekleri içermelidir. Doymuş yağ, ilave şeker ve sodyum (sofra tuzunda ve birçok paketlenmiş veya hazır gıdada bulunan bir mineral) içeriği düşük yiyecek ve içecekleri seçmeye çalışmalısınız.
Sebzeler sağlıklı bir kalbe, böbreklere ve gözlere sahip olmanıza yardımcı olabilirken aynı zamanda sizi enfeksiyonlardan koruyabilecek lif, potasyum ve A vitamini gibi birçok değerli besin maddesi içerebilir. Bir sebzeyi sevmeyi öğrenmek için birkaç deneme yapabilirsiniz.
Mesela pişirme ve baharatlama şeklini değiştirmek bir yol olabilir. Yaratıcı olun ve tadını çıkarabileceğiniz sağlıklı seçimler bulmak için evde yemek pişirmeyi seven bir kişiyle birlikte yemek yapmayı deneyin.
Elma, muz, yemişler ve diğer meyveler vitaminler, mineraller, su ve lifle doludur.
Bu besinler zihninizin ve vücudunuzun en iyi şekilde performans göstermesine yardımcı olur. Örneğin portakal ve greyfurt, büyümenize yardımcı olan önemli bir vitamin olan C vitaminin iyi kaynaklarından biridir. Ayrıca vücudunuzun onarılmasına, kesiklerin iyileşmesine ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Her gün C vitamini içeren meyveleri almaya çalışmalısınız çünkü vücudunuz bu vitamini üretemez.
Tahıllar yulaf, arpa ve esmer pirinç gibi harika lif ve çeşitli B vitaminleri kaynaklarıdır. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller de çeşitli tahıllarda bulunur ve vücudunuzun güçlü kemikler ve kaslar oluşturmasına yardımcı olur.
Her gün yediğiniz tahılların en az yarısı, hatta daha fazlası işlenmiş tahıllar olarak da adlandırılan rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahıllar olmalıdır. Lif oranı yüksek tam tahılları yemek, yemek sırasında veya atıştırmalıklar yerken kendinizi daha çabuk tok hissetmenizi sağlayabilir. Bu, daha az kalori tüketmenize ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.