Büyükşehir'in dayatma politikası (II)

Hayati Tekin CHP'ye katılacak mı?

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, CHP'ye katılma konusuna sıcak baktığını ancak parti içerisinde kendisini rahatsız eden bazı söylentilerin olduğunu söyledi. CHP'nin Samsun'da 15-20 yıldır yanlış kişiler tarafından sahiplenilmesinden rahatsızlık duyduğunu dile getiren Tekin, CHP Genel Merkezi'nin güçlü isimlerinden kendisinin partiye katılması için çağrı yapıldığını açıkladı

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin ile yaptığımız ve geçen hafta bir bölümünü yayınladığımız Pazar Sohbeti'ne bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz. Pazar Sohbeti'nin bu bölümünde Hayati Tekin'in CHP ile ilgili düşünceleri yer alıyor. CHP'ye katılıp katılmayacağı konusu ile ilgili oldukça önemli açıklamalarda bulunan Tekin, örgüte mesaj yollamayı da ihmal etmedi.

ÖZKABADAYI: Son günlerde CHP'ye katılmak adına bir adım attığınız söyleniyor. Bu doğru mudur? Şu an CHP'ye olan yakınlık dereceniz nedir?

TEKİN: Sosyal demokrasi anlayışı, zihniyetimle tamı tamına örtüşmese de yüzde 80 oranında örtüşüyor. Ben CHP'den ihraç oldum. Ben sosyal demokratlıktan ihraç olmadım. Çünkü o benim benliğim, fikrim, bakış açım, dünya görüşüm. CHP'nin başarılı olması için Deniz Baykal'ın yani o günkü genel başkanımızın başarısız olduğunu, halkla entegre olamadığını, partiyi tabana açamadığını, tıkanıklığın bir numaralı isimden geldiğini düşünüyordum. Bu inancımdan dolayı ona karşı çıktım. Dolayısıyla doğru söyleyen dokuz köyden kovulur misali bizde CHP'den kovulduk. Ama benim orada bir eksikliğim veya kabahatim yoktu. Bunu bilen Baykal ve Önder Sav daha sonra döndüler bana. Bana Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını teklif ettiler. Ben kabul etmedim. O arada da Hac'ca gitmiştim. Suat Binici, beni telefondan defalarca aradı. Türkiye'ye dönünce muhakkak ilk benimle görüş dedi. Yaptığı bir formül ile ciddi hesaplarının olduğunu gördüm. O formül beni inandırdı ama ben Tekkeköy'e ve Kutlukent'e olan sevdamdan dolayı Tekkeköy adaylığımı kafama koymuştum ve vazgeçmedim.

CHP'DE EKSİK OLAN İŞTE BUYDU

Daha sonra Baykal'ın ve Önder Sav'ın benimle bir düşmanlığı olmadığında karar kıldık. Sadece onlara karşı çıktığım için kendilerini korumak amaçlı böyle bir ihracın yapıldığı söylendi. Benim onlara herhangi bir küskünlüğümde yok. Zaten yoktu. Benim Baykal'a o dönemde söylediğim hastalıkların şu anda devam etmemesi gerekiyor. Yani CHP halka tepeden bakmamalıdır. Canı gönülden, inanarak ve isteyerek halkla sıcak temas kurulmalıdır. Halkın milli ve dini değerlerine saygı gösterilerek, değer verilerek halkın sorunlarının nasıl çözüleceği tartışılmalıdır. Halkın tüm katmanlarıyla kucaklanması gerekiyor. CHP'de eksik olan işte buydu.

ELİMİZDEKİ ÖRGÜTLERİ KÜSTÜRMEMELİYİZ

Şimdi Kılıçdaroğlu'nda bu sorunların giderilmesi için bir çaba var. Yalnız o da kısa bir süreçte partinin başına geldi. Henüz işleri toparlayamadan 12 Eylül referandumuna girildi. Onun akabinde de 12 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler var. CHP'nin seçimlere sağlam bir şekilde girebilmesi için üye bazından başlamak kaydıyla yeniden yapılanması gerekiyor. Çünkü bundan önce 15-20 yıllık bir süreçte CHP'de birçok partili küstürüldü. Bırakın bin, iki bin tane ihracı 1-2 milyon CHP'li ben Baykal ve Önder Sav varken bu partiye oy vermem dedi. Şu an CHP'nin yapacağı şey tabandan tavana doğru yapılanma içerisine girmesidir. Bana göre biz şimdi elimizde bulunan örgütleri de küstürürsek ve bu kısa sürede de toparlanamazsak çok kötü günler yaşanır. Eldeki örgüt beğenilmese bile seçimlere bu şekilde gidilecektir.

CHP'YE SICAK BAKIYORUM AMA...

CHP'nin bu zamana kadar gelen 15-20 yıllık sürecinde hep belli insanlar görevde bulunmuşlar. Kah ilçe başkanı, kah İl Genel Meclisi üyesi, kah il başkanı olmuşlar. 1 sene sonra mevcut kadro gitmiş diğerleri gelmiş. Tekrar göreve gelenler değişince eskiler yeniden gelmiş. Koskoca Samsun 200-300 kişinin üstünde gitmiş gelmiş. Partide hep aynı isimler görev almış ama bir başarı yok. Çünkü tabana açılamamış. Hayati Tekin olarak şu an CHP yönetimine girme konusuna sıcak bakıyorum. Ama benliğimi, ruhumu ve anlayışımı rahatsız eden bazı söylentiler var. O da CHP'nin 15-20 yıldır hep belli kişiler ve yanlış kişiler tarafından sahiplenilmesinden kaynaklanıyor.

ÖZKABADAYI: CHP Genel Merkezi'nden partiye katılmanız yönünde herhangi bir çağrı yapıldı mı?

"ÇABUK PARTİYE KATIL" DİYORLAR

TEKİN: Belki CHP'ye katılmamın zamanı geldi ama şu anda milletvekili ve milletvekili aday adayı çok fazla. Şu anda CHP'ye dönme süreci ve düşüncesi içinde olan insanlar büyük bir çoğunluk halindeler. 'Çabuk partiye katıl' diye genel merkezden güçlü isimlerden çağrı var. Beni telefonla arayıp görüşeceklerini söylüyorlar ama gelip görüşen olmadı. Ben geleyim görüşelim diyeceğim ama şu anda da bir aday adaylığı süreci devam ediyor. Birçok milletvekili aday adayının benim hakkımda çok olumlu görüşleri yok. Eş ve dostlarımızın bu süreç içerisinde genel merkezde benim hakkımda olumsuz sözler söylediğini duyuyorum. Benim için MHP'lilere ambulans veriyor, onların dediklerini yapıyor diyorlar. Daha önce de ben dinci bir insan olduğum için AK Parti'ye yakın dediler. Sonra Mustafa Sarıgül'ün sağ kolu gibi bir takım beyanlarda bulundular. Ben bu arkadaşlara karşı vermiş olduğum rahatsızlıktan dolayı "özür dilerim" tabelasını boynuma asıp ta partiye gideceğime süreci beklerim gelişmeleri beklerim ondan sonra katılırım. Genel seçimlerle ilgili olarak CHP yüzde 25'in altında oy alırsa dağılır diyorlar. Böyle bir şey yok. Eğer başka problemler çıkmazsa CHP toparlanma sürecine girecektir diye düşünüyorum.

ÖZKABADAYI: Şu an parti içinde yaşanan olumsuzlukların halledildiğini düşünürsek CHP'nin 12 Haziran'daki seçimlerde hedefi ne olabilir?

TEKİN: 12 Haziran'a kısa bir zaman kaldı. Sizin dediğiniz gibi olumsuzlukların halledildiğini düşünürsek CHP'nin iktidar olmaması için hiçbir engel yok. Toplum içerisinde bulunan AK Parti muhaliflerinin gidecek kapısı olmadığı için CHP'nin buradan alacağı büyük bir oy potansiyeli var. CHP'nin aldığı oyun yüzde 50'sini ben AK Parti'ye oy vermem diyenler oluşturuyor. CHP şu durumda yüzde 35 oranında oy alsa bile yarısı bu tepkiden kaynaklanacak. Yüzde 25'te yine bu tepkiden kaynaklanacak. Örgütlerin başarısı CHP'nin aldığı oyların yarısı kadardır.

ÖZKABADAYI: 12 Haziran'daki seçimlerin sonuçlarını çizmeye kalksak AK Parti, CHP, MHP ve diğer partilerin oranları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

CHP'nin şu anki durumu kötü. Seçimleri bugüne göre değerlendirirsek geçen seçimlerin aynısı olur. Ama AK Parti buradan ileriye gidemez. AK Parti'nin Samsun'da almış olduğu yüzde 57 oy en yüksek oydur. Bana göre de yüzde 57 büyük bir rakam. Daha iyi olma çabasındaki CHP ve MHP eğer hemen toparlanırsa Samsun'dan CHP 3, MHP 2 milletvekili çıkarabilir. Fakat benim beklediğimden daha büyük bir toparlanma gerçekleştirebilirlerse CHP 3, MHP 3, AK Parti de 3 milletvekili çıkarır. Ama şu anki duruma göre tahmin yürütecek olursak AK Parti 4, CHP 3, MHP 2 milletvekili çıkarır. Ancak süreç çok kısa. 12 Haziran'a kadar bu tür sorunları halletmek kolay değil. Yani öyle bir hayal gerçekleşmez diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR