Fındık üreticileri tükeniyor

Fındık, Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biri. Karadeniz’in bereketli topraklarında yetişen fındık, yıllardır üreticinin geçim kaynağı, ülkemizin ihracat yıldızı oldu. Ancak son yıllarda fındık üreticisinin yaşadığı sorunlar giderek büyüyor ve üretim tehlikeye giriyor. Bu yıl yaşananlar ise alarm zillerini çalmak için yeterli.

Kahverengi Kokarca Böceği: Fındığın sessiz katili
Fındık üreticilerinin en büyük kabusu, kahverengi kokarca böceği. Halk arasında ‘kahverengi böcek’ olarak bilinen bu zararlı, fındık bahçelerine musallat olmuş durumda. Yavaş yavaş yayılan bu böcek, mahsulleri çürütüyor ve fındığın kalitesini düşürüyor. Üretici, emeğini, alın terini bu böceğin yavaşça yok ettiğini görmek zorunda kalıyor. Tarım ilaçlarının da etkisiz kalması, sorunun daha da büyümesine neden oluyor.

Fındık fiyatları ve gerçekler
Bu yıl fındık için açıklanan fiyat 130 lira. Kulağa hoş geliyor, değil mi? Ancak gerçekler hiç de böyle değil. Üretici, çürük fındık bahanesiyle, mahsulünü 30 liraya satmak zorunda bırakılıyor. Yani devletin açıkladığı fiyat kağıt üzerinde kalıyor. Tüccarlar ise durumu fırsata çeviriyor. Üreticinin emeği bu şekilde sömürülmeye devam ederken, fındığın geleceği de tehlikeye giriyor.

Gelecek yıl fındık bulamayabilirsiniz
Bu yıl üretici sıkıntıda, fakat asıl tehlike seneye. Üreticiler, fındık bahçelerinden umudu keser ve üretimden vazgeçerse, önümüzdeki yıllarda fındık bulmak zorlaşacak. Fındık, dünya piyasasında büyük bir ürün olmasına rağmen, üreticisine kazandırmazsa, kimse bu işi devam ettirmez. Tüketiciler olarak bugün üreticiye sahip çıkmazsak, yarın raflarda fındık bulamayacağımız günler kapıda.

Çözüm: Üreticiye destek, zararlılara karşı mücadele
Bu sorunun çözümü için tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi şart. Fındık üreticisine gerçek bir destek verilmediği sürece, bu stratejik ürün kaybolmaya mahkum olacak. Böcek zararlıları ile ilgili etkili bir mücadele başlatılmalı, üreticilere eğitim ve donanım sağlanmalı. Yoksa sadece fındık üreticileri değil, bu ürünün büyük bir kısmını ihraç eden ülkemiz de zarar görecek. Üreticinin feryadını duymamız, sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Yoksa bir gün geldiğinde fındık raflarda kalmayacak, sofralarımızda fındık tadı olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
OKAN ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR