FIRSATÇI İŞVERENLER
Yakın zamanda birçok firmanın konkordato (iflas anlaşması) ilan ettiği haberlerini duyuyoruz. Her okuduğumuzda da vay be koca firma battı diye düşünüyoruz.
Ama kazın ayağı maalesef öyle değil. Görünenden çok görünenin arka planına bakmak gerekiyor ki olayları anlayabilelim.
Açalım biraz.
Bir firmayla iş yapıyorsunuz ve ödemelerinde hiçbir sıkıntı yok. Güvenle mal veremeye devam ediyorsunuz. Ama bir gün geliyor artık ödeme alamıyorsunuz ve yüklü miktarda alacağınız var. Alacaklarınızı alabilmek için hukuksal yöntemlere başlıyorsunuz.
Bu firma konkordato ilan ediyor ve artık icra yoluyla da alacağınızı alamıyorsunuz. Sizin önünüze bir ödeme planı koyuyorlar. Dokuz ay ödeme yok. Sondaki aylarda da alacağınız 12 takside bölünerek ödeme planı önünüze konuluyor. Yani alacağınızı siz iki sene sonra anca alabileceksiniz tabi bu süre içerisinde siz iflas etmez iseniz. Konkordato ilan etmek demek 12 ila 18 ay boyunca borç ve hacizlere karşı koruma sağlıyor.
Oyun burada başlıyor.
Firma konkordato ilan etmeden önce sahte faturalar ile şirketin içini tamamen boşaltıyor. Şirketten çıkarılan bu para bazen yurtdışına bazen de sıfırdan kurulan yeni firmalara aktarılıyor. Bizim tavsiyemiz özel bir danışmanlık firması ile anlaşıp bu trafiğin incelenmesi ve mahkemeye bu delillerin sunulması. Bu sağlanırsa konkordato iptal edilir." Maalesef Mahkemeler yeterli düzeyde inceleme yapamıyor.
Bakıyorsunuz firmanın sahiplerinin başka işletmeleri de var ve adeta para basıyorlar. Ama siz o firmalara hiçbir şey yapamıyorsunuz. Hem piyasaya hem de bankalara olan borçlarını ödemekten kurtuluyor. Konkordato ilan ederek iflasını hukuki yollarla gerçekleştiriyor. Konkordato demek iflas ertelemek demektir. Yani firmanın düze çıkabilmesi için süre talep etmektir. Fakat geçmiş dönemlere baktığımız da konkordato ilan eden firmalardan kaç tanesi iflas dan geri dönmüştür? Ben hatırlamıyorum. Zaten amaç iflastan kurtulmak değil ki. Borçları ödememek.
Konkordato ilanları uygulamanın amacının dışına çıkmaya başlamıştır. Mali yükümlülüklerinden kaçınan kötü niyetli bazı firmalar sahte konkordato furyası başlatmış bulunuyor.
Ekonomideki sıkıntıları bahane eden bazı art niyetli firmalar, ödemelerinden, mali yükümlülüklerinden kurtulmak için bu uygulamayı kötüye kullanıyor, ihtiyacı olmadığı halde konkordato ilanı yoluna gidiyor. Bazı avukatlık bürolarının firmalarla 150-200 bin lira karşılığında anlaşıp adeta anahtar teslimi konkordato kararı aldırdıklarını da yakından biliyoruz.
Konkordato ilan eden bir firma beraberinde 20 firmayı daha batırıyor. Kimler bu firmalara konkordato ilan etmesini söylüyor? Fırsatçı işverenlerin yanı sıra zorla konkordato ilan ettirilen firmalarda var maalesef.
Amaç ekonomiyi daha da zor duruma sokmak.
Ülkemizin önde gelen bazı firmaların da konkordato ilan etmeye zorlandığını duyuyoruz. Uyanık olmalıyız. Bu fırsatçılara müsaade etmemeliyiz.
Bizim devletimizden beklentimiz; devlete olan mesafesine bakılmaksızın bu fırsatçılara karşı gereğinin yapılmasıdır. Geç gelen adalet, adalet değildir.
Kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.