Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Horasan buğdayını hiç duydunuz mu?

Horasan buğdayı (Kamut ), sert buğdayın eski bir çeşididir ve çekirdeği normal buğdayın iki katı büyüklüğündedir. Tadı daha zengin, daha kremsi ve daha cevizli bir tada sahiptir. 40'tan fazla ülkede organik olarak yetiştirilir, dünya çapında birçok yiyecekte kullanılır. Taneleri uzun ve koyu kahverengidir. Horasan buğdayı, tam tahıllar, yeşil Horasan buğdayı, un, kuskus ve bulgur buğdayı dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Harika bir şekilde çok yönlüdür ve çorbalardan güveçlere, pilavlara, salatalara ve garnitürlere kadar her şeyi zenginleştirebilir. Horasan buğdayı glutensiz olmasa da birçok kişi tarafından sindiriminin daha kolay olduğunu düşünülüyor. Normal buğdaydan daha yüksek proteine sahiptir ve daha besleyicidir; daha fazla selenyum, magnezyum ve çinko içerir.
Horasan buğdayının tam kökeni bilinmemektedir. Muhtemelen tahıl Bereketli Hilal'de ortaya çıkmıştır ve yaygın adını (Horasan buğdayı) kuzeydoğu İran'daki Horasan eyaletinden almıştır. Tahılın birçok takma adı vardır ve her biri tahılın kökeninin farklı anlatımlarına atıfta bulunur. Belki de bu tahıllar, eski bir Mısır firavununun mezarında bulunmuştur ve ona "Kral Tut'un Buğdayı" takma adı verilmiştir. Ya da belki de Nuh tarafından gemisiyle getirilmiştir ve ona "Peygamberin Buğdayı" denmiştir. Son olarak, belirgin kambur sırt şekli nedeniyle "Deve Dişi" lakabını aldığı Türkiye'de ortaya çıkmış da olabilir. Özetle kökeniyle ilgili birçok farklı söylenti bulunmaktadır.
Artırılmış sindirilebilirliğin yanı sıra, etkileyici besin profili sayesinde Horasan buğdayı ile ilişkilendirilen ve bahsetmeye değer birçok başka sağlık faydası daha vardır. Horasan buğdayında önemli miktarda protein, lif, çinko, selenyum, bakır, demir, magnezyum, bitki bileşikleri ve niasin ile tiamin gibi B vitaminleri bulunur. Aşağıda bu besinlerin genel sağlığa fayda sağlama yollarından sadece birkaçı aşağıda sıralanmıştır;
Bağışıklık sağlığı: Gelişen bir mikrobiyomdan yalnızca bağırsak sağlığımız faydalanmaz; bağışıklık sağlığımız da faydalanır. Bu, mikrobiyomun bağışıklık tepkisini düzenleme konusundaki inanılmaz yeteneği sayesindedir. Bunun ötesinde, Horasan buğdayı aynı zamanda iltihaplanma ve bağışıklıkla mücadelede yardımcı olabilen selenyum, çinko ve niasinin de harika bir kaynağıdır. Bakır ve bitki bileşiği içeriği de bu konuda antioksidan işlevi görerek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ve bir bonus bağışıklık sağlığı faydası olarak, Horasan buğdayında bulunan bitki bileşiklerinden biri olan lutein, dejeneratif göz hastalıklarına karşı koruyucudur ve genel göz sağlığını destekler.
Bağırsak sağlığı: Hem çözünmeyen hem de çözünen liflerin bir karışımı olan Horasan buğdayı, kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi yaygın endişeleri ele alarak sindirimin düzenliliğini korumaya yardımcı olur. İçerdiği çözünen lif, sindirimi, bağışıklık tepkilerini ve genel refahı etkileyen bağırsak mikrobiyomumuzdaki sağlıklı bakteriler için besin görevi görür ve bu da onu bir prebiyotik olarak nitelendirir. Büyük bağırsakta bulunan bağırsak mikrobiyomu, genel bağırsak ve sindirim sağlığımızla yakından bağlantılıdır.
Kalp sağlığı: Bu buğday çeşidinde bulunan çözünebilir lif, gastrointestinal kanaldaki diyet kolesterolüne bağlanarak vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aksi takdirde, kana emildiğinde diyet kolesterolü kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkileyebilir ve bu da kalp hastalığı semptomlarına katkıda bulunabilir. 2017 tarihli bir çalışma, Horasan buğdayı alımının daha düşük LDL kolesterol seviyeleriyle (kötü kolesterol) bağlantılı olduğunu bulmuştur.
Metabolik sağlık: Horasan buğdayı, hem daha uzun süre tok kalmanıza hem de kan şekeri seviyenizi optimize etmenize yardımcı olan protein ve lif açısından özellikle yüksektir. Bu iki makro besinin faydası, metabolik sorunları olanlar için önemli olabilir; aslında, 2019'da yapılan bir randomize kontrollü deneme, Horasan buğdayı takviyesinin insülin seviyeleri de dahil olmak üzere tip 2 diyabet gelişimiyle bağlantılı bedensel belirteçleri azalttığını belirlemiştir.
Kemik ve tiroid sağlığı: Horasan buğdayında bulunan magnezyum genel kemik sağlığında önemli bir rol oynarken, içerdiği yüksek miktardaki selenyum ise optimum tiroid fonksiyonu için hayati öneme sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR