Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Mantar kahvesi hakkında

Diyetinize sağlıklı yaşam teşviki olarak mantar ekleme fikri yeni bir şey değildir. Her türden adaptojen, binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbının ve Ayurveda tıbbının bir parçası olmuştur.
Mantar kahvesi, şifalı mantar özleri ve ek sağlık faydaları ile normal kahveye daha sağlıklı bir alternatif olarak gösterilir. Şu anda trend olan bir kahve karışımı olmasına rağmen, bu konsept aslında uzun süredir bilinir.
Çevrimiçi kaynaklara göre, mantarlar İkinci Dünya Savaşı sırasında kahve çekirdeklerinin bulunmadığı Finlandiya'da kahve yerine kullanılmıştır. Ayrıca mantarların Asya ülkelerinde, özellikle Çin tıbbında, beslenme ve sağlık yararları için geniş bir mutfak ve tıbbi kullanım geçmişi vardır. Gelin, bakalım.
Eğer gözünüzde tepesinde mantarların yüzdüğü bir fincan kahve canlandırıyorsanız rahat bir nefes alın. Bu öyle bir şey değil!
Mantar kahvesi, koyu, pürüzsüz ve cevizli bir kahve hazırlamak için öğütülmüş mantar ve kahve çekirdeklerinin bir karışımıdır.
Bazı tüketici yorumları, mantar kahvesinin lezzet profilinin normal kahveden çok farklı olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, mantar kahvesinin anksiyeteyi azaltma ve bağışıklığı artırma gibi faydaları olduğu düşünülür.
Mantar kahvesi yapmak için mantarların meyve gövdeleri çıkarılır ve dolgu maddesi, taşıyıcı ve diğer katkı maddelerinden arındırılmış organik bir toz haline getirilir.
İkili bir ekstraksiyon işlemi ile mantarlar kurutulur, ince bir toz haline getirilir ve öğütülmüş kahve çekirdeklerine karıştırılır. Bu işlem genellikle 1:1 oranında yapılır.
Mantar kahvesi, lezzetli mocha, latte veya sade kahve içecekleri yapmak için normal kahve ile aynı yöntemler kullanılarak hazırlanabilir. Mantar kahvesi aslında mantar içerse de, temelde kahvedir. Tipik karışımlar, eşit miktarda öğütülmüş mantar ve öğütülmüş kahve çekirdeği içerir. Bu da tadının genellikle geleneksel bir fincan kahveye şaşırtıcı derecede benzediği anlamına gelir.
Aslında, mantarların varlığını fark etmek oldukça zordur. İçeceğin üreticileri çeşitli tıbbi mantarları (reishi, chaga gibi) alır, kurutur, öğütür ve ardından mantarların yararlı bileşenlerini çıkarır.
Mantarlardan elde edildiği iddia edilen sağlıklı bileşenler, adaptojenler adı verilen bitki bazlı bileşiklerdir. Adları, vücudun "uyum sağlamasına" ve stresli durumlara daha iyi yanıt vermesine yardımcı olma yeteneklerinden gelir. Adaptojenler, yüzyıllardır Çin tıbbı tedavilerinin bir parçası olarak kullanılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR