AĞLAMA DÖNEMİ BİTTİ

Yerel seçimlerin üzerinden dört ay geçti. Belediye başkanlarının büyük bir kısmı değişti. Büyükşehir'den İlkadım'a, Atakum'dan Tekkeköy'e merkezde bulunan ilçelerde büyük değişiklikler yaşandı. Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı beklenmeyen bir değişime sahne oldu. Kavak, Lâdik bölgesinde de değişiklikler oldu. Batı yakasında Alaçam ve Yakakent'te başkanlar değişti, olaya topyekün bakmak gerekirse şehrin yüzde sekseninin yönetimi değişmiş durumda. Dört aylık süreçte kimler ne yaptı diye bakacak olursak; Büyükşehir'de Başkan Doğan'ın ön plana aldığı halkın tercihleri politikaları doğrultusunda ulaşımdan yemek hizmetlerine, sudan kentsel dönüşüme pek çok yeni uygulama başlatıldı. Bu uygulamalar toplumda müspet yönde karşılık bulmuş durumda, vatandaş durumdan memnun. İdari yapılanmada yapılan değişikliklerle ilgili yeni atanan arkadaşlar kamuoyunun yakından tanıdığı isimler olmayınca yorum yapmak çok kolay değil. İlkadım Belediyesinde yapılan değişikliklere gelince; başkan yardımcılarının tamamı yenilendi. Eskilerden Cemal Kulein kaldı, onun da on ay sonra yaş haddinden emekliliği geliyor, o donanımda iş yapabilecek isim yok orada bakalım ne yapacaklar. İlkadım'da toplumun beklediği en önemli şey işe gelmeden maaş alanların işten çıkarılmasıydı o konuda şu ana kadar bir şey yapılmadığına göre bu saatten sonra da bir şey yapılacağını sanmıyorum.

Atakum'da yeni seçilen Serhat Türkel çok büyük bir borç yükü devraldı. Bildiğim kadarı ile orada faturalarla ilgili bir çalışma yapılıyor, kesilen bazı faturaların muhtevasının doğru olup olmadığı araştırılıyor. Bazı faturaların hiçbir şey yapılmadan kesildiği iddiası var, bazı şirketlerin faaliyet alanıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan malzeme faturaları kestiği ve bu malzemelerin ortada olmadığı söyleniyor. Belediye bu faturaları kamuoyu ile paylaşırsa toplum neyin ne olduğunu görür ve kimi suçlayacağını, kime ne diyeceğini daha iyi anlamış olur. Canik'te başkan değişmediğinden sorun gözükmüyor. Hatta SGK'ya ve vergi dairesine borcu olmayan tek belediyenin Canik Belediyesi olması Başkan Sandıkçı'nın ticaretten gelen birisi olmasının avantajı olarak gözükmekte. Tekeköy'de ciddi sıkıntılar var. Yeni seçilen Başkan Candal ciddi anlamda sıkıntılı bir durumda gözükmekte. Tekkeköy'ün İller Bankasından aldığı aylık pay beş milyon lira, personel maaşları ise 32 milyon lira. Bu durum zor bir durum ama ağlama dönemi bitti. Bunları çözmek başkanın görevi, bunun için aday oldu. Canik'te beş yıl önceki durum Tekkeköy'den çok daha kötüydü, personel maaşlarının İller Bankasındaki ödenekleri dahi teminat verilmişti. Gelinen noktada bırakın personel maaşlarının ödenmesini SGK ve vergi dairesine tek bir kuruş borcu yok. Belediye başkanlığı makamı çözüm üretme makamıdır, ağlama makamı değildir.

Çarşamba'ya gelince orada da ciddi sıkıntılar var. Başkan on beş yıl AK Parti'den belediye başkanlığı yapmış, AK partinin organlarını çok iyi tanıyan bir isim ama Vezir Hazretlerinin inadıyla aday yapılmayınca bağımsız aday olup seçilmiş, şimdi de ciddi sıkıntılarla boğuşmakta. Bağımsız başkanlık yapmak zordur, iktidar partisinin bürokratı size yaklaşamaz, onlarla iş yürütemezsiniz işleriniz sıkıntıya girer. Alt belediyelerle üst belediyelerin uyumla çalışmadığı yerlerde hizmet üretilmesi çok zor olur, Canik on beş yıl bunun sıkıntısını yaşadı. Öyle enteresan bir toplumda yaşıyoruz ki insanların kavgalarından nemalananlar ön plana çıkıyorlar, hasbi insanlar geri plana çekiliyorlar hal böyle olunca da kavgaların önüne geçilemiyor. Ayvacık'ta durum nedir derseniz; seçilen arkadaşı tanımıyorum ama çok aktif birine benzemiyor. Ayvacık'ın en büyük sıkıntısı her yere burnunu sokan girmediği parti olmayan ve kendi egolarının tatmininden başka dertleri olmayan bazı ailelerdir. Bu aileleri belediyelerden uzak tutamayanlar asla ve kata başarılı olamazlar, bunlar kene gibi bir yapıştığında bir daha bırakmazlar. Tüm partileri gezen bu ailelerin şimdi de yeni kurulacak partilerde istikbal aradıkları hatta oralarda görev alacakları iddia edilmekte. Demek ki kurulacak yeni partiler şimdiden bitmiş durumdalar. Doğu bölgesindeki Terme ve Salıpazarı'ndan bir iki kelam ederek sözlerimi bitirmek istiyorum. Salıpazarı'nda seçilen arkadaş yıllarını siyasete vermiş, becerikli ve halkın desteğini alarak seçilmiş bir arkadaş. Partisi ufak olsa da kendisi başarılı ve becerikli bir arkadaş, bu yüzden iş yapacağı kanaatindeyim. Terme'deki Başkan Kul henüz bir şey yapmadı ama yapacağını düşünüyorum. Tanıdık bir isim, daha önce başkanlık yapmış tecrübeli bir arkadaş, umarım başarılı olur. Diğer belediyeleri de başka bir zaman ele almak üzere bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR