Türk lirası neden değer kaybediyor?
Dolar, TL karşısında bir gecede yüzde 7'den fazla değer kazanırken 23,20 lira seviyelerine kadar yükseldi. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, kurda yaşanan gelişmelerin perde arkasını kaleme aldı. "Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince TL çakıldı" başlıklı haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurduğu belirtildi.
Bu gelişme sonrası TL'de sert düşüş yaşandığını vurgulandı.TL'nin bugün dolar karşısındaki yüzde 7'yi aşan değer kaybı, uluslararası basında da yankılandı. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'de Tuğçe Özsoy, Kerim Karakaya ve Beril Akman imzasıyla yayımlanan " Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince TL çakıldı" başlıklı haberde, bugün döviz kurlarında yaşananlara dair dikkat çekici bilgiler yer aldı
Bloomberg'e bilgi veren kaynaklara göre, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası'ndan (TCMB) kamu bankaları üzerinden gerçekleştirilen döviz kurlarına yapılan müdahalelerinin yumuşatılmasını istedi. Kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurmasıyla TL'de bu sabah sert düşüş görüldü. Bloomberg haberinde bu gelişme, "Yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelmesinin bir parçası olarak maliyetli müdahale stratejisini terk ettiğinin bir işareti" olarak değerlendirildi. Bir kaynağa göre, TL'deki günlük düşüşün yüzde 6'yı aşması üzerine döviz satışları yoluyla müdahalenin devamına izin verildi.
Dolar satışları ve döviz talebini azaltmayı amaçlayan bir dizi bankacılık düzenlemesi sayesinde 28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar TL'nin nispeten sabit tutulduğu, TL'nin 28 Mayıs'taki seçim sonrasında yüzde 13'ten fazla değer kaybettiği hatırlatıldı.
Haberde ayrıca, yatırımcıların TL'de daha fazla değer kaybı beklediği, opsiyon piyasasında dolar/TL'nin üç ay içinde 25'e ulaşma olasılığının yüzde 80,27'ye ulaşma olasılığının yüzde 60 olarak fiyatlandığı aktarıldı.
Türk lirası (TL; sembol: ₺; kod: TRY), Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde[3] ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.[4]
Türk lirasının küresel açıdan itibarını yükseltmek ve çeşitli karışıklıklara son vermek amacıyla paradan altı sıfır atılarak, Türk lirası 31 Ocak 2005'te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL'nin alt birimi Yeni Kuruş'tur. YTL'den TL'ye geçişin tamamlanması nedeniyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girmiştir. Fakat 2009'da tedavüle giren paralarda YTL'de olduğu gibi 6 sıfır bulunmamaktadır.
Bugüne kadar Türk lirasının ön yüzünde sadece Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün resimleri bulunmuştur. İsmet İnönü'nün resmi sadece cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde (1938-1950) Türk lirasının ön yüzünde yer almıştır. Bunun nedeni ise Osmanlı döneminden beri bir gelenek hâlini almış ve Osmanlı harici pek çok devlet tarafından da kullanılan bir yöntem olan paranın ön yüzüne o zamanki devlet başının resmini koymaktır. Bu gelenek 30 Aralık 1925’te kabul edilen 701 sayılı “Mevcut Evrak-ı Nakdiyenin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun”la resmîleşmiştir.
Bu yüzden cumhurbaşkanı olduğu süre içinde İsmet İnönü'nün resmi paranın ön yüzünde kullanılmıştır. Fakat bu kanun 1952'de Adnan Menderes'in başkanlık yaptığı hükûmet tarafından değiştirilmiş ve Türk lirasının üstünde o zamanki devlet başının değil sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunması kararı alınmıştır. Bu yüzden Türk lirasının önünde resimleri kullanılan tek devlet büyükleri Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmuştur.[5][6] Ayrıca Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmed, Mehmet Akif Ersoy ve Cahit Arf gibi Türk büyüklerinin portreleri ise Türk lirasının bazı emisyonlarının arka yüzünde yer almıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.