DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ KURULUŞU...
3 Mart Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş yıldönümüdür. Yaklaşık yüz elli bin personeli ile hizmetlerini yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Cumhuriyetinin önemli, saygın ve vazgeçilmez kurumlarındandır.
Din hizmetlerinin siyasetin dışında ve üstünde tutulması için 3 Mart 1924 tarihinde çıkartılan 429 sayılı kanunla, Başbakanlığa bağlı bir teşkilat olarak “Diyanet İşleri Reisliği” kurulmuştur. İlk reisliğe de, Milli Mücadele’de büyük hizmetler veren Ankara Müftüsü Rıfat BÖREKÇİ tayin edilmiştir. En yüksek devlet memuru maaşı alan Diyanet İşleri Reisine, Bakanlara verilen kırmızı plakalı bir makam aracı tahsis edilmiş ve protokoldeki yeri de bu özelliklere göre belirlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı Anayasal bir kurum olarak Genel İdare içindeki yerini 1961 Anayasasının 154. maddesindeki düzenlemeyle almış ve Anayasanın öngördüğü doğrultuda, 22 Haziran 1965 tarihinde de 633 sayılı “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” la yeni bir düzenlemeye kavuşturulmuştur.
Görevleri de: “İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek” olarak belirlenmiştir. 1982 Anayasası’nın 136. maddesinde; “Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanunda gösterilen görevleri yerine getirir.” hükmü ile biraz daha ayrıntılı biçimde tarif edilmiştir. 1961 Anayasasında Diyanet İşleri Başkanlığının genel idare içinde yer alarak özel kanununda gösterilen görevleri yerine getireceği ifade edilmiş, 1982 Anayasasında da Diyanet İşleri Başkanlığının, görevlerini yerine getirirken uyması gereken kıstaslar belirtilmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığının, Anayasada belirtilen ilkeler doğrultusunda üzerine düşen görevleri gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında yerine getirebilmek ve daha iyi bir hizmet sunabilmek için yoğun çalışma içerisinde olduğunu, her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında kalarak milli birlik ve dayanışmayı temin etmeyi, kardeşlik, yardımlaşma ve fedakarlık başta gelmek üzere dinimizin kutsal değerlerini vatandaşlarımıza tanıtmayı, din konusunda halkımızı doğru bilgilendirmeyi, manevi ve ahlaki değerlere bağlılıklarını artırmayı amaç edindiğini, din hizmetlerini ifa ederken ve yönetirken; mezhep, düşünce, kültür ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın toplumun her kesimine eşit hizmet sunmaya, bu kurumun yetkililerinden her zaman duymakta ve uygulamalarından da müşahede etmekteyiz.
Bu noktada, DİB’na bağlı resmi kurum olan İl ve İlçe Müftülüklerinin, Din hizmetlerini yasalarda belirtildiği gibi en iyi şekilde sunduğunu, hizmet sunarken kurumsal olarak birlik ve beraberliğin, toplumsal barış ve dayanışmanın esas alındığını, hoşgörünün temel ilke olarak kabul edildiğini yakından takip etmekte ve sunulan hizmetlerle toplumun güvenini kazandığını görmekteyiz.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Cami ve Kur’an kurslarında sunduğu ana hizmetlerinin dışında, konferans, panel ve sempozyumlarla vatandaşlarımızın tamamına ulaşmaya çalışmaktadır. Koronavirüs süreciyle hizmet sunumunu güncelleştiren DİB, sosyal medyayı kullanarak toplumun her katman ve kademesine ulaşmayı başarmaktadır. Son yıllarda geliştirdiği programlarla ve açmış olduğu tv kanalıyla çok daha kaliteli hizmet sunmaktadır. Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar ve engelliler olmak üzere, herkese dinin kurallarını öğretmektedir. Özellikle 4-6 yaş grubu çocuklar için oluşturulan projeler her türlü takdiri hak etmektedir.
İlimiz özelinden bir tarif yapacak olursak; Samsunun 17 ilçesinde 4-6 yaş kursları açılmış, Samsun özelindki bu hizmet; sayın valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı beyinde koordinasyonuyla, ülke geneline örnek teşkil etmiştir. Öğreticiler, hizmet içi eğitimden, çocuklarla ve engellilerle ilgili özel eğitimden geçmiştir. Gençlik merkezlerinde, yaygın eğitim kapsamında kurs öğreticileri tarafından, gençlerin eğitim ve sosyal durumları dikkate alınarak, kurslar açılmış ve bu kurslarda takdiri şayan hizmetler sunulmaktadır. Samsun Valimiz sayın Doç. Dr. Zülkifl Dağlı'nın da hassasiyetle üzerinde durduğu, il müftümüz sayın Seyfullah Çakır'ın duyarlılıkla takip ettiği, ilçe müftülerinin gayretle koşturduğu; çocuklara, gençlere, engellilere dönük eğitimler Samsun halkı tarafından bilinmekte, görülmekte ve takdir edilmektedir. DİB hizmetlerine örnek teşkil edecek yaygın eğitim uygulamalarının; gerek sosyal medya, gerekse kurs ve sınıflar açmak suretiyle her çeşidi samsun müftülüğü tarafından başarıyla sunulmaktadır. Söz konusu hizmetleriyle dikkat çeken il Müftümüz sayın Seyfullah Çakır hocamızı kutluyoruz.
Saygın bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı, kurumsal yapısıyla da dikkatleri çekmektedir. Protokoldaki yeri ve bunu hak eden hizmet sunumuyla toplumsal karşılığı takdir görmektedir. Kurum mensuplarından bazılarının hata kusurve günahları nedeniyle zaman zaman eleştirilere muhatap olan Başkanlık, bu tür personel hakkında gerekli idari ve disiplin işlemlerini yapmaktadır.
Mevzuat açısından neredeyse hiçbir sorunu kalmayan Başkanlığın geçmiş dönemlerde mevzuat sıkıntısı çektiği bilinmektedir. Kurum içi personel hakları bakımından bir takım düzenlemelere daha ihtiyaç vardır.
Örneğin; ülke genelinde, il müftüsüne bağlı olarak çok stratejik bir görev icra eden murakıpların maaş durumları ve çalışma ortamlarıyla, çalışma şartları düzeltilmemiştir. Bu nedenle de; kabiliyetli ve çalışkan personel söz konusu kadroları tercih etmemektedir. Böyle olunca da,bu kadro boşta olanların ve işe yaramazların istihdam alanı olarak görülmektedir.
Halbuki! Hâlen bu kadrolarda görev yapan çok nitelikli arkadaşlar vardır ancak zorunlu olarak bu kadroda çalıştıkları bilinmektedir. Başlı başına bir yazı konusu olan Murakıp hak ve hizmetleriyle ilgili müstakil bir yazı da yazacağız. Yirmi yıl bu kadroda görev yapan biri olarak, bu kadroda çalışan nitelekli personelin ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını biliyorum. İşe yaramadığı için bu kadroya atananları yazmaya değer bulmuyoruz.
3 Mart Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş yıldönümü münasebetiyle; Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız başta olmak üzere, Samsun Müftümüz Sayın Seyfullah Çakır hocamızı ve beş bine yakın personeliyle, yurt içinde ve yurt dışında görev yapan tüm DİB. mensuplarını; hizmetlerinden dolayı kutluyor ve yapmış oldukları görevlerinde başarılar diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.