KADRİ BİLİNMEYEN İKİ NİMET
Önemli iki nimet olarak “zaman ve sağlık” Peygamberimizin hatırlattığı ve altını çizerek, dikkat edilmesi gerektiği konuların başında saydığı hususlardır. Bu iki nimetin ne kadar önemli olduğu ancak bu nimetlerin sorun olarak fark edildiğinde anlaşılır.
Her hangi bir konu Kur’anda insanlara önemle hatırlatılmış, aynı konu hakkında Peygamberimiz de bir takım uyarılarda bulunmuşsa, bu husus mutlaka insani zafiyetler ama ihtiyaçlar arasında yer aldığı içindir.
Kur’anı Kerimde belirtilmemişse bile Peygamberi uyarılar arasında yer alan konular da aynı öneme sahiptir. Peygamberimiz iki önemli nimetin kadrinin bilinmediğini biz ümmetine önemle hatırlatmış, bunların “Zaman ve Sağlık” olduğunu bildirmiştir.
Elbette insan için ihtiyaç duyulan ve insani zafiyetler arasında yer alan nimetler sadece bunlardan ibaret değildir. Peygamberimiz bazen gördüğü bir yanlışlık üzerine, bazen sorulan bir soruya cevap olarak, bazen ortamın oluşması nedeniyle; o andaki hassasiyetleri de göz önünde bulundurarak ashabına bilgi vermiş, bir takım uyarılarda bulunmaz, hatta ikazlar yapmıştır.
“Zaman ve Sağlık” konusu da diğer bir takım önemli konular arasındadır ama Peygamberimiz tarafından müstakilen bu iki huşsun nimet olarak belirtilmesi ve kıymetlerinin bilinmediğinin hatırlatılması, o andaki bir lüzum üzerine olmuştur ama evrensel olduğu için de kıyamete kadar Peygamberi hatırlatmalar arasında bulunacaktır.
Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin buyuran Peygamberimiz; sağlık, zaman, gençlik, ömür ve zenginlik olarak altını çizdiği bu konularda insanların zafiyet içinde olduğunu de zımnen hatırlatmıştır. Pratik hayata baktığımız zaman bu Peygamberi hatırlatmaların gerçekten insani zafiyetler arasında yer aldığını görmekteyiz. Zamanın nasıl hoyrat kullanıldığını, sağlıklı yaşamın nasıl gereksiz ve zararlı unsurlarla bozulduğuna hem kendi özel yaşamımızda hem de toplumun bütün katmanlarında müşahede etmekteyiz.
İslami hassasiyetlere göre “Boş Zaman” diye bir kavram yoktur. Zamanın boşa harcanması söz konusudur. Yorgun ve yoğun olduğu zaman bile insanların zamanı boşa harcamamaları, dinlenmek için farklı meşguliyetler içerisine girmeleri tavsiye edilmektedir.
Gerek dünyevi, gerekse uhrevi nimetlerden istifade edebilmenin sağlıklı bir yaşamla mümkün olduğu her vesileyle inan insanlara hatırlatılmaktadır. İbadetin, ticaretin, siyasetin, toplumsal ilişkilerin ve bireysel yaşamın huzuru ve mutluluğu sağlık bir hayata bağlıdır. Hz. Ali efendimiz; sağlığını kaybeden insan sahip olduklarının yarısını bu vesileyle kaybetmiş olur buyurarak, Allah rızasını kazanmanın da sağlık bir yaşamdan geçtiği hatırlatmasında bulunmuştur.
Kurulan ilahi denge ve insan için sunulan fıtrat yaşamı, bu iki hususun nimet olarak bilinmesini ve gereklerinin de yerine getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Kendisine soru soran her bir duyarlı Müslüman Peygamberimizin hatırlattığı bu iki önemli nimetin kadrini gereği gibi bilmediğini görecektir. Yazımıza konu olan ve Peygamberimizin önemle işaret etiği bu iki nimeti biz de bir kere daha hatırlatıyor, özellikle Mü’minlerin “Sağlık ve Zaman” nimetlerini iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Sağlıklı yaşam neyi gerektiriyorsa nefsi önceliklere gem vurarak gereğini yapmalı, dakikamızı bile boşa harcamamalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.