KENDİNİ BİLMEK...

   Kendini bilen kimse kaliteli insandır. Her şeyi bildiğini sanan  ve söyleyen insanın, hem kalitesi hem kalibresi de düşüktür. 
      "Söz bilirsen söyle ibret alsınlar, bilmiyorsan sus da insan sansınlar" ata sözü bu konuda önemli bir mesaj niteliğine sahiptir. 
       "Allah'a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun" buyuran Peygamberimiz; lüzumsuz konuşmalardan kaçınılması gerektiğini işaret etmiştir. 
       "Gereksiz sözleri terk etmesi kişinin iyi müslüman olmasındandır" buyuran Peygamberimiz; faydasız konuşmanın olumsuzluğunu hatırlatmıştır. 
       Her şeyi bildiğini ispatlama çabasında olan insan, kendini tanımayan ve bilmeyen insandır. Haddi aşmak da işte budur.
        Lâf kalabalığı içinde, kendi egosunun tatmini için,  her konuşulana sazan gibi atlamak hadsizliktir.
         Kendini bilen haddini de bilir. Haddini bilen kimseden her şeyi bildiğini söylemesi beklenmez. Toplum içinde bu tür davranışlara sahip olanlara, amiyane tabirle her topa girenlere, "her şeye maydonoz olan insan" denir. 
        Peygamberimiz; "Her duyduğunu söylemesi kişiye günah olarak yeter" buyurmuştur. Bu Peygamberi mesaj, boş konuşmanın kişiyi getireceği sonucu anlatmak bakımından önemlidir. 
       Müslüman kimse, boş değil hoş konuşmak durumunda, hatta zorundadır. Hoş konuşan güzellikleri sergiler, boş konuşan da olumsuzluklara davetiye çıkartır. 
        "Çok konuşan çok hata yapar" ata sözü, tecrübenin ürünü olarak söylenmiştir. Her şeyi bildiğini söyleyen de çok konuşanlar grubunda yer alır. 
      .Kendisine 40 soru sorulan büyük alim İmam-ı Âzam efendimiz, su soruların 39 tanesine "La Edriy", yeni "Bilmiyorum" demiştir.
       Bilmemek ayıp değil, bilmediğini bilememek ayıptır, bilmediği konularda ahkâm kesmek ise günahtır. Her şeyi bildiğini söyleme yarışında olmak ise tek kelime ile acizlik, küçüklük ve lüzumsuzluktur. 
       Kendini bilmek ile her şeyi bildiğini söylemek, taban tabana ters ilişkili fiillerdir. Kendini bilen her şeyi bildiğini söylemez, her şeyi bildiğini söyleyen de kendini bilemez. 
      Her duyarlı insan kendini test etmelidir. Her haysiyetli insan kendini bilmelidir. Hakkını ve haddini bilmek gibi erdemli davranışların sahibi kendini bilen insandır. 
       Toplum içinde örneklerine sıkça rastlanılan, her şeyi bildiğini söylemeye çalışanlara itibar edilmemelidir. 
        Kesin bilgi sahibi olmadan paylaşılan bilgiler fasid, bu tür bilgileri paylaşanlar fasıktır. Adına ahlâk suresi de denilen hucurat süresinde Yüce Allah, bu tür bilgilere itibar edinilmemesini buyurmuş, bunların haddi aşan kimselerin sözleri olacağı hatırlatılmıştır. 
      Pişmanlıklarla karşılaşmamak ve hak ihlallerine neden olmamak için, bilinmeyenlerle ilgili olarak konuşmamak, her şeyi bildiğini de düşünmemek gerekir. Yani insan, kendini ve haddini bilmelidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR