Limonun fiyat artışı ve hal yasası

Geçtiğimiz günlerde çiftçiden 1.5 - 2 TL’ye alınan limonun, Samsun'da tezgahlarda 70-80 lira civarında satılırken, İstanbul'da 80-100 TL’ye satılması durumu dikkat çekti. Bu durum, Hal Yasası’nın ne durumda olduğunu yeniden gündeme getirdi. Tarım Bakanlığı yetkilileri, limon fiyatlarındaki artışın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirterek, bu sürecin Ticaret Bakanlığı'nın yetkisinde olduğunu ifade ettiler. "Hal Yasası abartılıyor mu yoksa etkili bir çözüm mü?" sorusuna ise, "Elbette sorunu büyük oranda çözer" cevabını verdiler.

Tarım Bakanı İsmail Yumaklı, sabah saatlerinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, son dönemdeki fiyat artışının limon olmamasıyla ilgili olmadığını, burada fahiş fiyat konusunun söz konusu olduğunu ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konuda ciddi şekilde çalıştığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı'ndan beklenen cevap
Herkesin çözüm olarak gördüğü Hal Yasası hakkında gözler Ticaret Bakanlığı'na çevrilmiş durumda. Ancak, henüz bir cevap alınabilmiş değil. Piyasa aktörlerinden gelen geri bildirimler ise karamsar. Hal Yasası’nın çıkartılamayacağına, bu konuda engellemeler olacağına dair yaygın bir inanış var.

Gıda piyasasındaki güç dengesi
Bu durum, gıda piyasasında suyun başını tutanların gerçekten bu kadar güçlü ve etkili olup olmadığını sorgulatıyor. Muhalefetin bile bu konuda sessiz kalmasının, hükümeti sıkıştırmamasının sebebi de bu güç dengesi mi? Bu sorular hala cevapsız.

Hazine ve Maliye Bakanı Görüşü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Hal Yasası konusundaki görüşü merak ediliyor. Üreticiyi ve tüketiciyi soyan, piyasayı manipüle eden bu durumu düzeltmenin, enflasyonu dizginlemek için alınan sert tedbirlere ciddi bir destek olacağı düşünülüyor. Ancak, bu konuda net bir açıklama gelmedi.

Hal yasası acil ihtiyaç
Limon fiyatlarındaki artış, Hal Yasası'nın aciliyetini bir kez daha ortaya koydu. Tarım Bakanlığı'nın topu Ticaret Bakanlığı'na atması ve Ticaret Bakanlığı'ndan henüz bir cevap gelmemesi, kamuoyunda soru işaretlerine yol açıyor. Gıda piyasasındaki güç dengesi, bu yasayı çıkartma sürecinde önemli bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Hal Yasası'nın çıkıp çıkmayacağı, bu sorunun ne zaman ve nasıl çözüleceği ise belirsizliğini koruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
OKAN ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR