MÜSLÜMAN UFKU…
Vizyon; mevcut yaşamını ve gelecekle ilgili hayallerini değerler üzerine kurmaktır. Müslüman için vizyonun sermayesel kaynağı olan değerler; dininin kaynağı da olan Kur’an ve Sünnetin mesajlarıdır. Müslüman kimliği şekillenirken; tepeden tırnağı inandığı değerler belirleyicidir. İslam; hamasi bir söylemin adı değil, ilahi mesajla şekillenmiş yaşamın kendisidir. İslam; pasif bir hareket değil, aktif bir süreçtir. Her yanıyla ve her şeyiyle islam; hayatın kendisidir. Vizyon sahibi olmak, bir duruş ve yürüyüştür. İnandığını yaşamak ve yaşadığına inanmak bir vizyondur. Önemsenen ve değer verilen işi yapmak da bir vizyondur. Vizyon sahibi olmada belirleyici kriterler; risk alabilmek, hedefi doğru belirlemek, kendini eleştiri konusu yapabilmek, motivasyonu sağlayabilmek ve en önemlisi de kendine güvenip inanmak gibi davranışları oluşturmak için var olan duygular ve inançlardır.
Sözü edilen duygu ve inançların; inanılan temel değerler üzerine inşa edilip, bu değerlerden beslenmesi kişinin duruşunu ve yürüyüşünü de netleştirecektir. Her değer yargısının bir vizyonu vardır. Müslümanın vizyonu da, inandığı değerlerden beslenerek, düzgün ve düzeyli bir duruş oluşturmaktır. Misyonu İslami yaşam olan Müslümanın vizyonu da bu netlikte net bir duruş olacaktır. Rol modeli Hz. Peygamber olan Müslüman için vizyon oluşturmak çok kolaydır. Hem önünde örnek yaşamı olan prototip bir beşer ama aynı zamanda ilahi kaynaktan şekillenmiş bir Peygamber, hem de O Peygamberin tebliği ettiği kainatın sahibi olan Allahın sunduğu yaşam biçimi vardır. Müslümana düşen; inandığını doğru okumak, okuduğunu doğru bir şekilde davranışa dönüştürmektir.
Adetini-geleneğini, konuşmasını-esprisini, yürümesini-yatmasını, okumasını-yazmasını inandığı değerler üzerinden şekillendiren bir Müslüman; İslam vizyonuna sahiptir. Bu haliyle Müslümanın kendisi de rol modeldir. Doğru konuşmak-düzgün yaşamak, konuştuğuyla ders vermek-yaşadığıyla örnek olmak, tenkidini de-tebrikini de usulüne uygun üslupla yapmak, az konuşarak çok şey söylemek, laf cambazlığını asla düşünmemek, hamasi söylemler üzerinden manipülasyon yapmamak gibi temel toplumsal ilişki yöntemlerini inandığı değerler üzerinden inşa edebilmek Müslümanın vizyonunu ifade edecektir. İslam vizyonu değişkenlik arz etmeyeceği gibi kıyamete kadar da müntesiplerini taşıyacak güce sahiptir. Günlük yaşam içerisinde İslam vizyonunun sunumuyla ilgili güncellemeler gerekecektir. Bu durum; İslam vizyonunun eksikliği değil zenginliğidir. Her çağa cevap verebileceğinin ve müntesiplerini her çağda aktif hayatın içinde inandığı değerlerle yürüyebileceğini ifade eder. Müslüman her dönemde, değerlerinden kopmadan dilini güncellemelidir. Peygamberimizin, çocukları kendi dönemlerine göre yetiştirin tavsiyesi, bunun için en etkili yönlendirme mesajıdır.
Müslüman güvenilen kimsedir. Bunun en çarpıcı göstergesi; başkasını kendisine tercih edebilme refleksidir. Bu tercihi yapmak için; sürekli empati duygusunun yaşanması gerekmektedir. Vizyon sahibi Müslümanın davranış biçimi; diğerlerine sempatik görünmek için çaba sarf etmesi değil, onları anlamak için empati geliştirmesidir. Empati; kişisel çıkarları sıfırlayan, diğer insanların önemsendiğini anlatan, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmayı sağlayan ve hayatı duaya dönüştüren bir vizyondur. Müslüman ufku; geleceği görebilmesidir. Düşmanının silahından daha üstün çağdaş silahlanmayı yapabilmesidir. Evlatlarını geleceğin belirleyicisi olabilecek bir vizyonla yetiştirmesini bilmesidir. Müslümanın vizyonu, aynı zamanda onun ufkunun da göstergesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.