STRES VEYA KORKU MU?
Diş sıkmak ya da gıcırdatmak; öfke, stres ya da korkuya karşı oluşturulmuş istemsiz bir tepkidir. Bazılarında bu tepki, strese tepki vermeseler dahi gün içerisinde tekrar tekrar kendini gösterir. Bu istemsiz tepkiye diş gıcırdatma veya bruksizm adı verilir. Uyku esnasında ortaya çıkan diş gıcırdatmaya uyku bruksizmi denir. Uyanıkken bruksizm ve uyku bruksizmi farklı durumlardır. Uyanık bruksizmi daha yaygın görülür. Uykuda kişi dişlerini gıcırdattığının farkına varmaz ve yaklaşık olarak 111 kilogram güç kullanır. Uyku bruksizmi genelde REM uykusunun 1. ve 2. evresinde gerçekleşir.
Uyku bruksizmi, genç ve yetişkinlere oranla çocuklarda daha yaygındır. Kaç kişinin uyku bruksizmi yaşadığına dair rakamlara ulaşmak zordur çünkü çoğu insan gece diş gıcırdattığının bilincinde değildir. Yapılan araştırmalara göre çocukların %6 ila %50’ si gece diş gıcırdatma ile karşı karşıyayken ergenlerde ise prevalansın %15 civarında olduğu düşünülmektedir. Yetişkinlerin yaklaşık olarak %5’ i yaşarken yaşlılarda daha az yaygın olduğu bilinmektedir.
Uyku bruksizminin en belirgin semptomu, uyku esnasında dişlerin kenetlenerek gıcırdatılmasıdır. Çiğnemeye benzer şekilde gerçekleşir ancak daha fazla kuvvet söz konusudur.
Uyku bruksizmi yaşayan insanlar gece boyunca her an diş gıcırdatmazlar. Gece başı çok az ya da 100’ e yakın atak geçirmek mümkündür. Atakların sıklığı ise kişiden kişiye değişmekte ve her uykuda diş gıcırdatma meydana gelmeyebilir.
Gece diş gıcırdatan kişiler genelde bunun farkında olmazlar ve aile üyelerinden kendilerine söylenir. Boyun ve çene ağrısı, diş gıcırdatmanın en sık görülen belirtilerindendir. Bunlar, atak sırasında kasların gerilmesi sonucunda oluşur. Baş ağrısı ve çene ağrısı da bilinen diğer semptomları arasındadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.