DİNİ VE TARİHİ MEKANLARA İTİBAR
Her dinin ve inanç sisteminin kendine ait kutsalları vardır. Müslümanlar için; Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa kutsal mekanlardandır. Peygamberimizin övgüsüne ve tavsiyesine bağlı olarak bu mekanlara özel önem verilir. Camiler ve Mescidler de, Beytullahın şubesi olma tarifinden hareketle, kutsal ve değerli kabul edilir. Kutsal zamanlar da yine, inanç sistemlerinin ilkelerine göre müntesiplerinin hayatında karşılık bulmaktadır.
Milletimizin değer yargıları arasında en belirleyici olan unsur, inanç kutsalları olmakla birlikte, tarihi değerler de çok önem arz etmektedir. Zaten, tarihimizin kodları da inanç değerlerimizde göre şekillenmiştir. Tarihimiz; inanç değerlerimizle örtüşmekte bu değerlerden beslenmektedir. Bu nedenle de; memleketimizin her yerinde dini mekanlarla, tarihi mekanlar birlikte ve yan yana bulunmaktadır. Tarihi mekanlara itibar; aynı zamanda dini değerlere de itibar gibi kabul edilmektedir.
Samsun ilimizde de, hem tarihi hem de dini mekanlar çoktur. Bunlar zaman zaman dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından gezilip görülmekte, Samsunlu vatandaşlarımız da günlük gezilerle söz konusu mekanları ziyaret etmektedirler. Samsun merkezde müzeler, camiler ve Osmanlı mimarisiyle o dönem yapıtları vardır. Büyük camii, Kılıçdede türbesi, İsababa türbesi ve Seyidkutbiddin türbesi bunlar arasından öne çıkanlardır. Şeyh Sadi Tekkesi de son dönem ön plana çıkan müzelerdendir. Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü gibi ilçelerimizde tarihi mekanlar, Bafra, Alaçam bölgesinde dini mekanlar, Çarşamba ve Terme tarafında da turizm merkezli ziyaret mekanları çoktur.
Sahibi olduğumuz KESMEN TURİZM organizasyonu olarak, Samsunu tanıtma ve tanıma amaçlı; tarihi mekanlarla, dini ve turizm mekanlarını ön palana çıkaran gezi programları planladık. Güney, Batı, ve Doğu ilçelerini birlikte değerlendirdiğimiz program kapsamında; 21 Haziran tarihinde Kavak, Havza, Ladik ve Vezirköprü ilçelerimize tur yaptık.
Kavak Çakallıda çivisiz camii, tarihi köprü ve Taşhanı ziyaret ederken, misafirlerimize, yörenin ve ilimizin milli yiyeceği olan Menemen de ikram ettik. Ülkemizi Yurtdışında ve Yurtiçinde temsil etmiş milli güreşçimiz olan, katıldığı 47 güreşten 46 tanesinde galip gelen Yaşardoğu’nun, Kavak Emirli köyünde bulunan ve müzeye dönüştürülmüş evini de ziyaret ettik. Hazineden yüzbinlerce lira harcanarak restore edilen evin, kendi haline terk edilmiş olmasından büyük üzüntü duyduk.
Yaşardoğu evinin ziyaretçiye açılması, bahçesinin kafeterya formatında ziyaretçilere hizmet vermesi ve bu hizmetleri yürütmek için bir personel görevlendirilmesinin faydalı, hatta gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ladik Ambarköy açık hava müzesi, dünyada benzeri olmayan bir mekan, ancak son yıllarda kendi haline bırakılması nedeniyle mezbeleliğe dönüşmeye başlamış, ziyaretçilerin tepki göstermelerine de neden olmuştur. İşletmesinin Büyük Şehir Belediyesine ait olduğu bu nadide müzenin mutlaka profesyonel bir şekilde işletilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyiz.
Havzada ön palana çıkan ziyaret mekanı Atatürk evi’dir. Bakımı da, hizmete sunumu da takdir edilecek bir çalışmayla yürütülen bu mekanı da ziyaret ettik. Vezirköprü’de turizm merkezi olan Kanyon, ilçe merkezindeki cami ve tarihi eserler de ziyaret ettiğimiz mekanlar arasında yer aldı. İnsanımızın; dini, tarihi ve turizm mekanlarına itibarının olduğunu müşahede ettik. Bunun için de, yetkili ve ilgililerimizin dini, tarihi ve turizm mekanlarına ayrıca önem vermelerini bekleriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.