Kahverengi kokarca ve fırsatçılığa karşı dikkat!

Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticileri, kahverengi kokarca böceğinin tehdidiyle karşı karşıya. Bu zararlı böcek, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe ciddi zararlar veriyor.

Fındık üreticileri için durum oldukça kritik, zira kokarca böceği nedeniyle fındıkta yüzde 60'a varan verim kayıpları yaşanıyor. Bu durum, bölge ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor ve üreticileri zor duruma düşürüyor.

Kahverengi kokarca böceği, fındığa bıraktığı acımsı tatla ürünü adeta değersiz hale getiriyor. Bu yüzden tüccarlar, fındık alımını durduruyor, bu da çiftçilerin ürünlerini satamaz hale gelmesine neden oluyor.

Bölgemizde bu yıl 90 bin ton üzerinde fındık bekleniyor, ancak kokarca yüzünden büyük kayıplar yaşanacağı öngörülüyor. Üreticiler, emeklerinin karşılığını alamama tehlikesiyle karşı karşıya.

Durum bu kadar zorken, bir de bazı tüccarların krizi kendi lehine çevirerek fırsatçılık yapmaya çalıştıkları biliniyor. Kokarca bahanesiyle fındığın kalitesini düşük gösteren tüccarlar, yüzde 50 randımanı olan fındığa yüzde 25 randıman vererek üreticiden ucuza alım yapıyor. Bu durum, zaten zor durumda olan üreticiyi daha da köşeye sıkıştırıyor.

Üreticilerin bu konuda bilinçli olması şart. Fındığını değerinde satmak için oyuna gelmemeli, fırsatçılara karşı dikkatli olmalı. Emeklerinin boşa gitmemesi için fındığını ucuza satmamalı ve hak ettiği değeri almalı. Bu süreçte dayanışma ve bilinçli hareket etmek, üreticilerin en büyük güvencesi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
OKAN ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR