Mustafa Cemal Tomar

Mustafa Cemal Tomar

KEVNİ AYETLER

Allah Teâlâ' nın Kur'an ayetleri dışında KEVNİ Ayetleri vardır. Bu kevni ayetlere Kuran'da da ayrıca yer verilmektedir. Kur'ân'da 750 kadar âyet pozitif bilimlere işaret eder ki bunlar kevnî âyetler diye tabir edilir. Bu âyetlerde genellikle temel ilkelere değinilmekle birlikte bazen insanın yaratılış merhaleleri gibi ayrıntılara girildiği de görülür.Her şeye rağmen Kur’ân; bir ayrıntılar kitabı değildir. O, ilkeler ve esaslar kitabıdır. O yüzden Kur'ân, pozitif bilimlere dair ayrıntıların tespit ve tetkikini insana yükler. Kevni ayetlere Kur'an zımmen ya da fenomen olarak yaklaşır. Yani anahtar kelimeler verir. Diğer bir ifade ile konu başlığını verir. Konuların irdelenmesi, araştırılması, bilimsel gerçeklerin ortaya çıkarılması vazifesi insana verilmiştir. Tefekkür ve tezekkür ve akletmez misiniz? meâlendeki ayetler pozitif bilimin önemine vurgu yapmaktadır. Laboraduvarlarda gecesini gündüzüne katarak, sabrederek ve aklederek çalışan bilim insanları; Allah Teâlâ'nın kevni ayetlerinin muhteşemliğini ortaya koyma uğruna yaptıkları bu çalışmalar takdire şayandır. Eğer bu çalısmaları Rıza-i Bari uğruna yaparlarsa bu çalışmalara Salih Amel, Cihat kategorisinde değerlendirmek mümkündür. Bilim insanları ortaya koydukları bilimsel gerçeklerle bütün insanlığa hizmet sunmaktadırlar. " İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır" Hadis-i Şerife göre bu hizmetler değerlendirilir.

Şimdi buradaki yazımda kevni ayetlerden muhteşem bir örnek sunmak istiyorum. İnsanoğlunu acze bırakan tekrar tekrar düşünmeye bizleri sevk eden, imanimızın ziyadeleşmesini sağlayan örneği dikkatle okuyalım: Altın yağmurcun (Pluvialis apricaria), yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türü. Üreme dönemi erişkinlerinin taç, arka ve kanatlarında altın rengi ve siyah seçilir. Onların yüzü ve boynu, beyaz bir sınırla siyahtır; siyah bir göğüs ve koyu bir sağrısı vardır. Bacaklar siyahtır. Altın yağmur kuşu 70 gr. yağ yakarak 4000 km. uçabilirken, bir Boeing 737-100 uçağının aynı mesafeyi uçabilmesi için 16 tondan fazla yakıta ihtiyacı vardır.

Ancak bu uçağın yakıt kapasitesi 14.2 ton olduğu için yakıt ikmali yapmadan böyle bir uçuşu gerçekleştiremez. 200 gr. ağırlığındaki altın yağmur kuşu, her yıl Alaska'dan Hawaii'ye kadar 4000 km'lik bir yolu, 88 saat (3,5 gün) boyunca hiç durmadan kanat çırparak kateder. Bilim adamları kuşun böyle bir yolculuk için yakıt olarak kullanacağı 82 gr. yağının olması gerektiğini hesaplamışlardır. Oysa, altın yağmur kuşunun sadece 70 gram yağı vardır. Buna rağmen hiçbir altın yağmur kuşu yakıtı bittiği için denize düşmez. Peki bu canlılardaki bu kusursuz işleyişin sırrı nedir?

Altın yağmur kuşları V şeklinde dizilerek sürü halinde uçarlar. Bu, hava direncini azaltarak kuşlara % 23'lük bir enerji tasarrufu sağlar. Bu durumda, yere indiklerinde fazladan 6-7 gram daha yağları kalmış olur. Bu artan yağ, rüzgarların ters yönden esmesi durumunda kullanılacak yedek yakıttır. Altın yağmur kuşu, uçuş mesafesini ve yakıt olarak kullanacağı yağ miktarını nasıl hesaplayabilmektedir?

Bu hesaplardaki kusursuzluk ve şaşmazlık, yön bulmadaki beceri, toplu uçuş yapabilme kabiliyeti, hiç şüphesiz kuşların kendi iradeleriyle gerçekleştirdikleri başarılar olamaz. Bunların hepsi, her canlıyı ihtiyacı olduğu sistemlerle donatan Allah Teâlâ'nın ilhamıyla gerçekleşir. Nitekim Kuran'da "dizi dizi uçan kuşlar"a dikkat çekilmekte ve bu canlıların Allah'ın kudretiyle uçabildikleri haber verilmektedir: "Onlar, üstlerinde dizi dizi kanat açıp kapayarak uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları Rahman (olan Allah')tan başkası (boşlukta) tutmuyor. Şüphesiz O, herşeyi hakkıyla görendir." (Mülk Suresi, 19)

Altın yağmur kuşları ile ilgili bu muhteşem kabiliyeti kazanmalarını sağlayan nedir? gibi onlarca soru akla gelmektedir. Bu ve benzeri nihayetsiz örnekler gösteriyor ki, her şeyi bilen , her şeyi gören, her şeye gücü yeten Yüce Rabbimizin ol diyerek oldurduğu âyetlerindendir. 82 - O'nun emri, bir şeyi dileyince ona sadece "Ol!" demektir. O da hemen oluverir. Konu ile ilgili Ayet-i Kerimeler: 83 - O halde her şeyin mülkü ve tasarrufu (hükümranlığı) elinde bulunan Allah'ın şanı ne yücedir. Siz de yalnız O'na döndürüleceksiniz. (Yasin Suresi). 24- O , yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır. (Haşr Süresi)

Bir örnek de çulha kuşlarının yuva yapma sanatlarından verelim: Çulha kuşları, yuvalarını yaparken muhteşem bir dokuma tekniği kullanır. İnce dallar, otlar ve yaprakları ustalıkla örerek yuvalarını inşa ederler. Bu yuvalar yalnızca bir sığınak değil, aynı zamanda yırtıcı hayvanlara ve olumsuz hava koşullarına karşı bir koruma sağlar. Çulha kuşlarının yuvaları, özellikle devasa ve karmaşık yapılarıyla tanınır; bazı yuvaların ağırlığı 500 kilograma kadar çıkabilir. Tek bir yuva onlarca çulha kuşuna ev sahipliği yapabilir ve yuvaların içinde farklı odacıklar bulunur. Bu odacıkların her biri, farklı bir işlev için kullanılır: bazıları yumurtlama, bazıları ise gece barınağı olarak tasarlanmıştır. Adeta dünyanın en modern üniversitelerinden olan mimarlık mühendislik fakültelerini bitirmiş, yıllarca mühendislik yapmış, sahada çalışmış bir profil çizen çulha kuşları da Yüce Rabbimizin kevni âyetlerindendir. Daha nice misaller vermek mümkündür. Rabbimizin mucizelerini anlatmaya kelimeler, cümleler , kütüphaneler anlatmaya yetmez. Sözlerimi Lokman Suresi'nin 27. Ayet-i Celilesi'nin meâliyle sonlandırmak istiyorum.

Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, denizler de mürekkep olsa, ardından yedi deniz daha buna katılsa, Allah’ın sözleri yine de tükenmez/bitmez⁹. Muhakkak ki Allah, Azîz’dir, Hakîm’dir.(Lokman 27). Yüce Allah doğrusunu söyledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Cemal Tomar Arşivi
SON YAZILAR